Mengkaji Faedah dan Risiko Minum Susu Krim Penuh •

Susu mengandungi pelbagai nutrien penting. Berkat teknologi yang berkembang, susu kini boleh didapati dalam pelbagai jenis. Salah satu jenis susu yang banyak digunakan di pasaran ialah susu krim penuh. Apakah kandungan dan faedah pemakanan susu krim penuh?

Kandungan pemakanan susu krim penuh

Satu perkara yang membezakan susu krim penuh dengan jenis susu lain, seperti susu skim, adalah kandungan nutriennya, terutama lemak. Berikut adalah beberapa kandungan nutrien yang diperlukan oleh badan anda dan boleh didapati dalam susu penuh susu.

 • Tenaga (Kalori): 61 kal
 • Protein: 3.2 gram (g)
 • Lemak: 3.5 g
 • Karbohidrat: 4.3 g
 • Kalsium: 143 miligram (mg)
 • Fosforus: 60 mg
 • Zat besi: 1.7 mg
 • Natrium: 36 mg
 • Kalium: 149 mg
 • Tembaga: 0.02 mg
 • Zink (Zink): 0.3 mg
 • Retinol (Vitamin A): 39 mikrogram (mcg)
 • Beta-karotena: 12 mcg
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.03 mg
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0.18 mg
 • Niacin (Vitamin B3): 0.2 mg
 • Vitamin C: 1 mg

Kebaikan susu penuh krim

Pada dasarnya, kelebihan susu krim penuh tidak jauh berbeza dengan susu pada umumnya. Walau bagaimanapun, susu ini biasanya mempunyai kandungan nutrien yang lebih tinggi.

Itulah sebabnya, susu yang satu ini sering menjadi pilihan bagi kebanyakan orang. Agar tidak memilih susu yang salah, berikut adalah beberapa kebaikannya.

1. Meningkatkan fungsi otak

Salah satu kelebihan minum susu krim penuh yang tidak ingin anda lewatkan adalah meningkatkan fungsi otak. Susu baik untuk otak, terutama pada kanak-kanak, berkat kandungan vitamin B. Vitamin ini meningkatkan fungsi otak dan mengekalkan kitaran tidur yang baik.

Susu lembu, termasuk susu UHT krim penuh, juga rendah asam linoleat. Inilah yang menjadikan susu didakwa mengekalkan tahap DHA yang diperlukan oleh anak-anak.

2. Menjaga kesihatan tulang

Selain otak, minum susu didapati membantu menjaga kesihatan tulang. Kerana susu kaya dengan kalsium yang baik untuk kesihatan tulang. Kalsium adalah mineral penting untuk tulang dan gigi, pergerakan otot, dan kesihatan saraf.

Setiap orang disyorkan untuk mendapatkan kalsium yang mencukupi untuk mencegah patah tulang dan osteoporosis. Kedua-dua masalah ini dapat dielakkan dengan minum susu.

3. Meningkatkan jisim otot

Kandungan protein dalam susu dipercayai dapat meningkatkan jisim otot. Ini terbukti melalui penyelidikan dari Perubatan dan Sains dalam Sukan dan Latihan . Kajian ini cuba menganalisis kesan susu lembu pada wanita yang bersenam.

Hasilnya, susu membantu meningkatkan jisim otot badan. Walau bagaimanapun, kajian ini hanya menunjukkan kesan susu lembu rendah lemak. Itulah sebabnya kajian lanjutan diperlukan untuk melihat kelebihan susu krim penuh pada otot.

4. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Tahukah anda bahawa minum susu, termasuk susu yang penuh dengan krim lemak ini, dapat meningkatkan sistem imun?

Bagaimana tidak, susu kaya dengan protein dan asid lemak penting, seperti omega-3, yang baik untuk kesihatan tubuh. Malah, susu juga mengandungi vitamin A dan pelbagai jenis antioksidan yang pastinya dapat membantu melindungi tubuh daripada penyakit.

5. Menjaga kesihatan jantung

Sebilangan orang mungkin tidak menyedari bahawa minum susu bermanfaat untuk kesihatan jantung. Bagaimana ia boleh berlaku? Susu adalah sumber magnesium dan kalium, yang dapat membantu mengawal tekanan darah.

Bukan hanya itu, jenis mineral ini berperanan penting dalam peredaran darah ke organ-organ penting yang mengurangkan tekanan pada jantung dan sistem kardiovaskular.

Kedua-duanya penting dalam mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Tidak hairanlah susu dianggap dapat menjaga kesihatan jantung.

Kekurangan susu krim penuh

Walaupun susu penuh susu memberikan manfaat untuk tubuh, susu memberi kesan negatif. Daripada mengurangkan risiko penyakit jantung, minum susu terlalu banyak dapat menjadikan tubuh menjadi lemak tepu berlebihan dan meningkatkan risiko penyakit jantung.

Ini kerana susu krim penuh mengandungi lebih banyak lemak tepu. Sementara itu, mengonsumsi terlalu banyak lemak jenuh dapat meningkatkan kadar kolesterol. Akibatnya, anda lebih berisiko terkena penyakit jantung dan strok.

Pada hakikatnya, anda boleh mendapatkan faedah susu jika dimakan dengan betul. Di samping itu, anda perlu memberi perhatian sama ada badan alah kepada susu atau tidak.

Alergi terhadap susu biasanya dijumpai pada kanak-kanak hingga orang dewasa. Masalah dengan pengambilan susu juga boleh disebut intoleransi laktosa yang boleh disebabkan oleh susu dan produknya yang diproses.

Oleh itu, anda perlu berhati-hati dalam memilih susu untuk memenuhi keperluan pemakanan harian. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor dan pakar pemakanan anda untuk mengetahui penyelesaian yang tepat untuk anda.

Recent Posts