6 Cara Merawat Myoma Yang Disyorkan oleh Doktor

Walaupun tidak berpotensi barah, fibroid dapat menyebabkan gejala yang membuat kebanyakan wanita tidak selesa dan bahkan anemia kerana kehilangan darah yang berat semasa haid. Sekiranya anda mempunyai keadaan ini, terdapat beberapa cara untuk merawat fibroid yang mungkin disarankan oleh doktor anda. Inilah ulasan penuh.

Sepintas lalu Miom

Myoma adalah tumor jinak yang terdiri daripada otot licin myometrial. Pertumbuhan sel otot di rahim tidak normal, membentuk gegelung, dan akan bergumpal seperti bola.

Keadaan ini mungkin atau tidak menyebabkan gejala; dan akan menyusut dengan sendirinya selepas menopaus atau selepas kehamilan. Beberapa gejala yang muncul termasuk pendarahan berat semasa haid, haid selama lebih dari seminggu, sembelit, sakit di pinggul, punggung, dan kaki.

Walaupun tidak akan menjadi barah, anda tetap perlu memantau pertumbuhan myoma secara berkala. Terutama apabila simptom dirasakan sangat teruk dan mengganggu.

Cara merawat fibroid yang disyorkan oleh doktor

Adakah myomas perlu dirawat? Pertumbuhan myoma kadangkala tidak disedari oleh sebilangan wanita. Kerana keadaan ini kadang-kadang tidak menimbulkan gejala. Dalam kes ini, fibroid mungkin tidak perlu dirawat sama sekali.

Sebaliknya, jika fibroid menyebabkan kesakitan dan berisiko menyebabkan komplikasi, maka fibroid perlu dirawat. Doktor anda mungkin mengesyorkan beberapa cara untuk merawat fibroid, baik untuk mengurangkan simptom dan mencegah fibroid membesar.

1. Ambil ibuprofen

Untuk mengurangkan kesakitan di kaki, punggung, dan pinggul, doktor akan memberi ubat penghilang rasa sakit seperti ibuprofen. Walau bagaimanapun, pastikan anda mengikuti arahan dan peraturan untuk mengambil ubat. Kerana ubat ini tidak boleh digunakan dalam jangka masa panjang.

2. Menjalani terapi hormon

Sekiranya ibuprofen tidak berfungsi, doktor anda akan mengesyorkan agar anda mempertimbangkan untuk mengambil terapi hormon. Doktor masih menetapkan pil kawalan kelahiran, untuk mengawal pendarahan berat dan mencegah anemia, walaupun ubat ini tidak akan mempengaruhi ukuran myoma.

Sebagai tambahan kepada pil kawalan kelahiran, GNRH (Gonadotropin Membebaskan Hormon) boleh diberikan kepada pesakit fibroid untuk mengecilkan fibroid dan mengurangkan pendarahan berat. Tetapi ubat hormon ini tidak boleh digunakan lebih dari 6 bulan kerana akan meningkatkan osteoporosis.

Begitu juga dengan SERM (ubat modulator reseptor estrogen terpilih) yang akan mengurangkan saiz myoma. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini belum diketahui sama ada ia berkesan atau tidak sebagai kaedah untuk merawat fibroid.

3. Embolisasi fibroid

Fibroid embolization adalah kaedah mengecilkan fibroid dengan menyuntikkan polivinil alkohol (PVA) melalui arteri. Ubat ini akan menyekat bekalan darah ke myoma sehingga secara beransur-ansur akan mengecil.

Ini bukan pembedahan, tetapi memerlukan pesakit untuk dimasukkan ke hospital. Selepas suntikan, pesakit mungkin mengalami gejala mual, muntah, sakit, dan kelemahan dalam beberapa hari pertama.

4. Pembedahan myomectomy

Langkah ini tidak menggunakan ubat, tetapi melalui prosedur pembedahan untuk menghilangkan mioma. Ini dilakukan dengan membedah perut menggunakan histeroskop atau laparoskop untuk menghilangkan mioma tanpa perlu membuat sayatan besar di perut pesakit.

Myomectomy sangat digalakkan sekiranya pesakit mempunyai rancangan untuk hamil. Malangnya, pembedahan ini akan menyebabkan parut, meningkatkan risiko kemandulan. Selepas prosedur ini, fibroid boleh tumbuh semula jika tidak dikeluarkan sepenuhnya.

5. Pembedahan histerektomi

Sama seperti myomectomy, histerektomi juga merupakan prosedur pembedahan. Bezanya, histerektomi akan membuang rahim sepenuhnya sehingga mioma tidak terbentuk lagi.

Prosedur ini boleh dilakukan dengan membuat sayatan besar di perut atau dengan laparoskopi. Kaedah rawatan ini biasanya akan disarankan untuk wanita yang tidak lagi ingin mempunyai anak.

6. Menjalani ablasi endometrium

Prosedur ini dapat menghancurkan lapisan rahim untuk mengurangkan pendarahan akibat fibroid. Caranya, alat khas yang mempunyai arus elektrik atau tenaga gelombang mikro akan dimasukkan ke dalam rahim. Setelah lapisan pertumbuhan rahim yang tidak normal hancur, aliran darah berat yang keluar semasa haid dapat dikawal.

Recent Posts