4 Faedah Kelimpahan Ikan Mackerel untuk Kesihatan Tubuh •

Ikan adalah sumber protein yang berpatutan dan terdapat banyak jenis, salah satunya adalah ikan tenggiri. Selain daging lembut, makarel juga kaya dengan nutrien sehingga orang percaya, jika anda memakannya secara berkala, tentu akan ada manfaat untuk tubuh. Namun, apa, ya, faedahnya?

Kandungan khasiat ikan tenggiri

Rastrelliger kanagurta adalah nama saintifik ikan tenggiri. Ikan yang hidup di laut masih berkaitan dengan ikan tenggiri, tuna, dan tuna. Anda boleh memproses ikan tenggiri dengan pelbagai cara, dari menggoreng hingga menjadi pedas. Ia sangat sedap, bukan?

Di sebalik rasanya yang enak, ikan tenggiri kaya dengan nutrien yang memberi manfaat kepada kesihatan tubuh. Dalam 100 gram ikan tenggiri, terdapat pelbagai nutrien, termasuk:

 • Protein: 21.3 gram.
 • Lemak: 3.4 gram
 • Karbohidrat: 2.2 gram.
 • Kalsium: 136 mg.
 • Fosforus: 69 mg.
 • Zat besi: 0.8 mg.
 • Natrium: 214 mg.
 • Kalium: 245.0 mg.
 • Tembaga: 0.20 mg.
 • Zink: 1.1 mg.
 • Tiamin (vitamin B1): 0.26 mg ..
 • Riboflavin (vitamin B2): 0,03 mg
 • Niacin (vitamin B3): 0.2 mg.

Khasiat ikan tenggiri untuk kesihatan

Berdasarkan kandungan khasiatnya, berikut adalah kelebihan ikan tenggiri yang mungkin anda perolehi jika anda memakannya secara berkala.

1. Mempunyai potensi untuk mencegah keradangan

Keradangan adalah tindak balas semula jadi tubuh apabila bahan asing dikesan dapat menjangkiti. Walaupun ia adalah sebahagian daripada proses melindungi diri dari penyakit dan gangguan, keradangan dalam jangka panjang boleh menyebabkan pelbagai penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan barah.

Salah satu cara untuk mencegah keradangan dalam badan adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan antioksidan. Selain buah, makanan yang tinggi antioksidan terdapat pada ikan, misalnya ikan tenggiri.

Nah, kandungan antioksidan dalam makarel memberikan manfaat dalam melindungi sel-sel tubuh dari keradangan yang disebabkan oleh radikal bebas. Sifat antioksidan makarel disenaraikan dalam kajian mengenai Jurnal sains farmaseutikal Pakistan pada tahun 2014.

2. Membantu menurunkan berat badan

Sekiranya anda menjalani diet untuk menurunkan berat badan, makarel boleh menjadi salah satu makanan pilihan. Kenapa? Pertama, makarel kaya dengan protein yang mempunyai faedah mempercepat metabolisme badan. Semakin cepat metabolisme badan, lebih banyak kalori akan dibakar. Nah, kesan berat badan juga akan menurun.

Kedua, sebab lain mengapa protein penting untuk diet, kerana protein memberi tenaga untuk tubuh. Sudah tentu, badan anda akan tetap bertenaga untuk melakukan aktiviti walaupun anda sedang menjalani diet.

3. Tulang yang sihat

Untuk memastikan tulang sihat dan kuat, anda memerlukan pengambilan kalsium yang mencukupi. Anda boleh mendapatkan kalsium dalam banyak makanan, termasuk makarel.

Kandungan kalsium dalam ikan tenggiri berkhasiat untuk mengekalkan kekuatan tulang dan gigi anda. Khusus untuk orang tua, peranan kalsium sangat penting, iaitu mencegah osteoporosis dan patah tulang.

Namun, untuk mendapatkan khasiat ikan tenggiri ini, anda juga perlu mendapatkan cukup vitamin D. Kerana vitamin D membantu tubuh menyerap kalsium dalam makanan. Anda boleh mendapatkan vitamin D dengan mudah dari sinar matahari pagi atau produk tenusu.

Selain kalsium, makarel juga dilengkapi dengan fosfor, tembaga, dan zink yang juga berperanan menjaga kesihatan tulang.

4. Memelihara otot dan saraf yang sihat

Selain tulang yang sihat, makan ikan tenggiri secara berkala juga memberi manfaat untuk kesihatan otot dan saraf. Ini kerana ikan bandeng kaya dengan kalium dan natrium.

Tubuh memerlukan dua mineral ini untuk otot dan saraf berfungsi dengan baik. Tahap kalium atau natrium yang rendah dalam badan meningkatkan risiko anda mengalami kelemahan, keletihan, atau sakit otot (myalgia).

Selain itu, kalium juga bertanggungjawab menjaga keseimbangan natrium dalam badan. Tujuannya, kadar natrium tidak terlalu tinggi dan menyebabkan tekanan darah meningkat.

Petua untuk memakan ikan tenggiri yang selamat

Sangat berlimpah bukankah khasiat ikan kembung untuk kesihatan? Sekiranya anda ingin mendapatkan harta tanah ini, anda boleh menambahkan ikan tenggiri sebagai makanan keluarga.

Biasanya, cara menghidangkan ikan tenggiri adalah dengan menggorengnya sehingga rasanya lebih sedap. Malangnya, menggoreng ikan dapat meningkatkan kandungan lemak dan juga dapat menghilangkan asid amino yang dikandungnya.

Itulah sebabnya anda lebih baik mendidih, mengukus, atau memanggang ikan daripada menggorengnya. Selain memperhatikan cara memprosesnya, Anda juga harus berhati-hati dalam memilih ikan. Pilih ikan segar, yang tidak berbau dan dagingnya tidak lembek atau berair.

Recent Posts