Adakah Makan Kulit Ayam Berbahaya untuk Kesihatan? •

Siapa yang tidak suka kulit ayam? Rasanya sedap dan sedap, banyak orang tidak dapat menahannya. Dimasak dengan mendidih dengan daging ayam atau digoreng hingga kering, rasa kulit ayam akan tetap enak. Tetapi tunggu sebentar, adakah baik makan terlalu banyak kulit ayam? Sebilangan orang berpendapat bahawa memakan kulit ayam boleh membahayakan kesihatan, adakah ini benar?

Fakta mengenai kulit ayam

Sebilangan orang secara khusus membuang kulit ayam ketika memakan ayam, mereka berpendapat bahawa kandungan lemak pada kulit ayam boleh membahayakan kesihatan. Tetapi, ternyata kulit ayam tidak seburuk yang anda sangka. Anda harus mengetahui fakta mengenai kulit ayam terlebih dahulu.

1. Kandungan lemak pada kulit ayam

Ini mungkin menjadi sebab utama mengapa ramai orang tidak memakan kulit ayam. Memang benar bahawa kulit ayam mengandungi lemak, tetapi lemak pada kulit ayam mengandungi lebih banyak jenis lemak (lemak tak jenuh) yang baik daripada lemak jahat (lemak tepu), menurut Harvard School of Public Health. Jabatan Pertanian Amerika Syarikat bahkan melaporkan bahawa 1 ons kulit ayam mengandungi kira-kira 3 gram lemak tepu dan 8 gram lemak tak jenuh.

Maksudnya, kulit ayam tidak akan membahayakan kesihatan jantung anda (jika dimakan secara sederhana). Ini kerana kandungan lemak tak jenuh yang lebih besar pada kulit ayam dapat meningkatkan kesihatan jantung anda. Selain itu, lemak tak jenuh juga dapat membantu menurunkan tekanan darah dan kadar kolesterol.

2. Kulit ayam dapat mengekalkan kelembapan dan meningkatkan aroma

Harvard School of Public Health juga menyebutkan bahawa memasak ayam dengan kulit dapat membantu mengekalkan kelembapan pada daging ayam dan menjadikan hidangan ayam lebih beraroma. Kulit ayam boleh menjadi penghalang minyak agar tidak diserap secara berlebihan ke dalam daging, sehingga kelembapan daging ayam tetap terjaga.

Ini tentu dapat menjadikan hidangan ayam anda lebih enak, sehingga meningkatkan kepuasan anda ketika memakannya. Kepuasan ketika makan makanan dapat membuat selera makan anda lebih terkawal, sehingga mencegah anda makan berlebihan dan memakan makanan yang tidak sihat.

3. Tidak perlu menambah banyak garam

Oleh kerana kulit ayam sudah gurih, anda mungkin tidak perlu menambahkan banyak garam ke dalam hidangan ayam anda. Penambahan sedikit garam dalam hidangan ayam cukup untuk menjadikan hidangan itu enak. Jadi, pengambilan garam anda lebih terkawal. Ia baik untuk kesihatan jantung anda.

Cara makan kulit ayam sehingga tidak membahayakan kesihatan anda

Anda mungkin tidak perlu mengelakkan makan ayam dengan kulitnya lagi. Dari penjelasan di atas, ternyata kulit ayam dapat memberikan manfaat kesihatan dan rasa masakan anda. Walaupun begitu, pengambilan kulit ayam dalam jumlah besar juga tidak baik untuk kesihatan anda. Beberapa perkara di bawah ini mungkin merupakan catatan anda ketika memakan kulit ayam:

  • Jangan makan terlalu banyak kulit ayam. Walaupun kulit ayam mengandungi lebih banyak lemak baik daripada lemak buruk, kulit ayam masih mengandung lemak yang jika dimakan secara berlebihan dapat menambahkan lebih banyak kalori ke dalam tubuh anda.
  • Jangan masak kulit ayam sehingga kering (seperti kerepek kulit ayam). Ini tentu dapat menghilangkan nilai pemakanan yang terdapat pada kulit ayam dan boleh membahayakan kesihatan anda. Cara terbaik untuk menikmati kulit ayam mungkin dengan menggorengnya sedikit garing atau rebus dengan sup.
  • Jangan melapisi kulit ayam dengan tepung . Tepung hanya akan membolehkan lebih banyak minyak diserap ke dalam kulit ayam. Oleh itu, ini dapat meningkatkan kandungan lemak dan kalori pada kulit ayam.
  • Lakukan pengeringan pada kertas penyerap minyak setelah selesai menggoreng . Ini dapat membantu menghilangkan lebihan minyak pada kulit ayam. Oleh itu, kandungan lemak pada kulit ayam goreng boleh menjadi lebih rendah.

Recent Posts