Cara Mengatasi Kanak-kanak yang Bosan di Rumah Semasa Wabak Corona

Situasi pandemi korona membuat semua orang harus melakukan penjarakan Sosial atau jaga jarak, termasuk kanak-kanak. Sekolah-sekolah tersebut memindahkan proses pengajaran dan pembelajaran di rumah masing-masing sehingga had masa yang tidak ditentukan. Setelah lebih dari 1 bulan, ramai ibu bapa mengadu bahawa anak-anak mereka semakin bosan bermain dan belajar di rumah. Jadi, bagaimana menangani anak-anak yang bosan di rumah semasa wabak korona? Inilah petua untuk anda.

Adakah normal bagi kanak-kanak untuk merasa mudah bosan di rumah semasa wabak?

Ya, ini sangat semula jadi dan kebosanan adalah sesuatu yang sangat normal. Sir Ken Robinson menulis dalam bukunya yang berjudul Anda, Anak Anda dan Sekolah kebosanan berlaku apabila persekitaran sangat monoton. Bukan hanya itu, kebosanan juga berlaku apabila tidak ada yang boleh anda lakukan untuk mengalihkan perhatian anda.

Ini juga boleh berlaku sekiranya anak terus melakukan aktiviti monoton dan tidak diberi aktiviti lain untuk melencong. Ibu bapa boleh melarang aktiviti tertentu yang mungkin berbahaya, seperti bermain dengan telefon pintar. Namun, tidak semuanya dilarang.

Ini dilakukan agar anak-anak mempunyai banyak peluang untuk mencuba aktiviti lain. Sebaliknya, arahkan anak anda untuk mencuba aktiviti semasa kuarantin di rumah sebagai cara untuk mengatasi kebosanan.

Bolehkah kebosanan mengganggu kesihatan mental anak?

Pada dasarnya, kesihatan mental kanak-kanak tidak akan terganggu hanya kerana mereka bosan. Kebosanan pada amnya akan mendorong kanak-kanak mencari aktiviti lain.

Namun, apabila dia bosan dengan satu aktiviti dan terpaksa terus-menerus dia akan merasa sukar untuk menumpukan perhatian pada aktiviti itu.

Contohnya, apabila seorang kanak-kanak bosan dengan pelajarannya, dia akan mula bercakap dengan rakan atau bermain dengan pensilnya. Ini boleh dilakukan di sekolah tetapi tidak boleh dilakukan di rumah. Tidak ada sosialisasi yang dapat mengalihkan kebosanan yang menyerang.

Namun, jika keadaan ini berlangsung lama, misalnya bulan atau tahun, kebosanan yang berterusan dapat mempengaruhi emosinya, misalnya anak mengalami kegelisahan dan merasa tertekan.

Inilah yang membuat ibu bapa perlu mencari jalan untuk mengatasi kebosanan anak-anak mereka di rumah semasa wabak korona.

Bagaimana menangani kebosanan ketika anak-anak berada di rumah semasa wabak?

Anda boleh mencari aktiviti lain yang dapat dilakukan di rumah, jangan terbatas pada alat, kerana impak alat terlalu lama boleh memberi kesan, salah satunya adalah pada emosi. Lakukan aktiviti yang boleh dilakukan di rumah, misalnya:

 • Masak dengan anak-anak
 • Membuat kraf dengan barang terpakai
 • Mewarna atau melukis
 • Membantu kerja rumah
 • Main peranan, cerita
 • Potong dan tampal
 • Sukan (yoga dan gimnastik)

Sekiranya anak anda cenderung rewel semasa pandemik, cubalah melibatkan anak anda dalam aktiviti harian. Contohnya, ajak anak-anak merapikan pakaian mereka sendiri, meletakkan pakaian di mesin basuh, mengeringkan pakaian, mengatur meja.

Adakah ini cara yang baik untuk mengatasi kebosanan anak di rumah? Ya, kaedah ini dapat melatih rasa tanggungjawab anak-anak mengikut usia mereka, ini membantu anak-anak melakukan aktiviti rutin yang menyeronokkan.

Anda juga boleh bermain permainan bersama di rumah, seperti mainan tradisional seperti congklak, ular dan tangga, atau getah. Permainan ini dapat mengajar anak-anak mengenai tradisi budaya Indonesia.

Permainan keluarga lain seperti kad atau ludo boleh menjadi alat untuk memperkuat ikatan dengan anak. Cara lain, buat permainan yang boleh dilakukan di rumah mengikut usia anak anda.

Contohnya, meneka gambar atau meneka pergerakan, melemparkan bola ke dalam bakul, membina pentas boneka bersama, mencari anak patung yang tersembunyi di dalam rumah.

Bagaimana ibu bapa mengawal diri mereka sehingga mereka tidak beremosi melihat tingkah laku anak-anak mereka semasa wabak?

Semasa pandemik, bukan sahaja kanak-kanak merasa bosan tetapi juga ibu bapa, ini sering menjadikan ibu bapa tidak dapat mengawal emosi mereka. Inilah cara mengatasinya untuk ibu bapa agar mereka tidak menjadi emosional semasa wabak ketika menghadapi anak-anak yang bosan di rumah.

 • Buat jadual harian untuk mempermudah.
 • Kurangkan harapan, contohnya rumah mesti bersih setiap hari, makanannya mesti ideal setiap kali berbeza, dll. sesuaikan dengan kemampuan anda.
 • Bekerjasama dan berkongsi tugas dengan pasangan dan anak-anak.
 • Luangkan masa untuk saya masa Contohnya, 30 minit pasangan dengan anak anda, anda melakukan hobi dengan hanya mendengar lagu, dan sebaliknya dengan pasangan anda.
 • Lakukan senaman secara teratur, misalnya setiap senaman pagi atau yoga melalui internet.

Apabila kecewa, luangkan masa bersendirian, lakukan kelonggaran membantu minum air, tenang. Bercakap dengan anak anda apabila anda sudah tenang.

Sekiranya anda berjumpa dengan ahli psikologi ketika anak anda mula memberontak kerana kebosanan?

Sekiranya alasannya kebosanan dan hanya berlangsung beberapa hari, anak itu tidak perlu dibawa ke psikologi. Cubalah cadangan di atas untuk membantu, yang paling penting ialah ibu bapa tenang dalam menangani mereka.

Walau bagaimanapun, jika mengganggu aktiviti harian dan sosial seperti tidak mahu melakukan semua tugas mereka atau tidak mahu bercakap dengan sesiapa selama 2 minggu, sila berjumpa dengan ahli psikologi untuk pemeriksaan lanjut. Ini adalah kaedah terbaik untuk menangani anak yang bosan di rumah dalam tahap yang teruk.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts