5 Kebaikan Tidur Tanpa Seluar Dalam untuk Kesihatan

Setiap orang mempunyai kebiasaan yang berkaitan dengan tidur, misalnya mendengar muzik sebelum tidur atau memakai stoking ketika tidur. Keberadaan tabiat ini dianggap memberi keselesaan agar anda dapat tidur lena. Namun, ada juga yang mempunyai kebiasaan untuk tidak memakai seluar dalam ketika tidur. Nampaknya, terdapat pelbagai faedah dari kebiasaan yang satu ini. Ayuh, ketahui lebih lanjut!

Kelebihan tidur tanpa seluar dalam

Setiap tabiat pasti akan memberi kesan baik dan buruk, termasuk kebiasaan anda tidak memakai seluar dalam ketika tidur. Mari kita bincangkan satu demi satu faedah berikut.

1. Menjadikan tidur lebih nyenyak

Terdapat banyak model seluar dalam yang boleh anda temui di pasaran. Salah satunya, diperbuat daripada getah di tepi seluar dalam. Seluar dalam getah jenis ini melekat pada kulit, sehingga terasa ketat ketika digunakan. Tidur di seluar dalam seperti ini pasti membuatkan anda tidak selesa, bukan? Akhirnya, tidur supaya tidak nyenyak.

Itulah sebabnya, sebilangan orang lebih suka tidur tanpa seluar dalam. Kelebihan tidur tanpa seluar, tentu saja, memberikan keselesaan. Anda juga boleh bergerak dengan bebas semasa tidur.

2. Mencegah tidur yang berpeluh dan kepanasan

Bagi sesetengah orang, tidur di seluar dalam mereka boleh membuat mereka berpeluh dengan lebih mudah. Tidur dengan keadaan seluar basah kerana peluh tentu akan menimbulkan rasa tidak selesa.

Ia juga boleh menyebabkan kepanasan. Menurut Mayo Clinic, penyebab panas berdarah adalah terlalu panas dan berbaring dalam kedudukan panjang. Jika anda tidur, anda boleh menghabiskan 7-8 jam di tempat tidur. Selain itu, lapisan seluar dalam, seluar luar, dan selimut dapat membuat kulit berpeluh.

Gabungan keduanya boleh menyebabkan saluran peluh tersumbat. Daripada menguap, peluh terperangkap di bawah kulit, menyebabkan keradangan dan ruam pada kulit. Kesimpulannya, anda mungkin mengalami kepanasan akibat tidur dengan memakai seluar dalam.

Inilah yang menjadikan tidur tanpa seluar dalam dapat memberikan manfaat untuk mencegah panas berdarah di sekitar pangkal paha dan paha.

3. Mengurangkan risiko jangkitan

Sudah jelas, betul, jika tidur dengan seluar dalam boleh membuat kulit anda berpeluh? Ya, keadaan ini akan menjadikan kulit lebih lembap.

Nah, kulat dan bakteria seperti keadaan kulit lembap. Tanpa anda sedari, kulat dan bakteria yang ada pada kulit membiak di luar kawalan. Jumlah kulat dan bakteria yang terlalu banyak dari yang sepatutnya, boleh menyebabkan jangkitan, terutama pada vagina.

Jangkitan faraj oleh ragi boleh menyebabkan rasa gatal, sakit dan sakit yang mengganggu, bengkak, dan keputihan dari vagina. Gejala ini tidak jauh berbeza dengan jangkitan kulat pada zakar.

Oleh itu, anda dapat menyimpulkan bahawa faedah tidur tanpa seluar dalam dapat mengurangkan risiko jangkitan.

4. Menjaga kualiti sperma

Para penyelidik mendedahkan bahawa memakai seluar dalam yang ketat menjadikan testis tidak dapat bernafas dengan bebas. Akibatnya, ia dapat meningkatkan suhu testis.

Terutama ketika anda tidur dengan seluar yang menyebabkan penyumbatan aliran darah ke testis. Pada akhirnya, ini dapat mengurangkan jumlah sperma. Ini secara tidak langsung menyebabkan kualiti sperma yang buruk.

Oleh itu, tidur tanpa seluar dalam berpotensi untuk menjaga kualiti sperma pada lelaki.

5. Menjadikan hubungan lebih harmoni

Tidur tanpa seluar dalam ternyata bermanfaat bagi pasangan yang sudah berkahwin. Sebabnya, anda dan pasangan akan merasa lebih intim dengan melakukan hubungan kulit ke kulit.

Ini juga akan merangsang penghasilan hormon oksitosin di dalam badan yang mempengaruhi mood, menjadikan anda dan pasangan lebih santai dalam hubungan seksual. Kesannya, kesan positif ini dapat menjadikan kehidupan rumah tangga lebih romantis dan harmoni.

Jadi, lebih baik memakai seluar dalam untuk tidur atau tidak?

Pakai seluar dalam atau tidak semasa tidur, sebenarnya adalah pilihan anda. Sekiranya anda selesa dengan ini, terdapat banyak kemungkinan faedah untuk anda. Sebaliknya, jika anda merasa tidur dalam pakaian dalam anda tidak memberi kesan buruk, tetap dengan kebiasaan ini juga tidak menjadi masalah.

Yang perlu anda perhatikan adalah bahawa anda selalu menjaga kebersihan pakaian dalam yang anda pakai. Basuh dengan betul dan ganti seluar dalam anda jika kotor. Oleh itu, agar anda dapat tidur tanpa berpeluh atau gatal pada kulit anda, cuba sesuaikan pencahayaan, suhu, dan kebersihan bilik anda.

Recent Posts