Ubat Lampiran Berkesan Meringankan Gejala

Lampiran adalah kantung kecil yang menghubungkan ke usus besar. Kedudukannya berada di bahagian kanan bawah perut anda. Apendiks boleh menjadi radang apabila tersumbat dan dijangkiti bakteria dan ini dikenali sebagai apendisitis. Jika tidak segera dirawat, apendiks dapat pecah kapan saja, menyebarkan jangkitan, dan akhirnya dapat membawa maut. Selain pembedahan, gejala apendisitis juga dapat diatasi dengan ubat-ubatan yang terdapat di farmasi. Ada apa-apa?

Ubat untuk melegakan gejala apendisitis di farmasi

Keradangan jangkitan pada apendiks akan menyebabkan sakit di bahagian tengah atau sebelah kanan perut.

Aduan sakit perut di bahagian bawah kanan dilaporkan oleh sekitar 80 peratus orang yang didiagnosis dengan radang usus buntu. Rasa sakit pada amnya bertambah teruk ketika anda bersin, batuk, dan menarik nafas panjang.

Selain sakit perut, apendisitis sering disertai dengan gejala demam, mual, muntah, cirit-birit, kurang selera makan, dan ketidakupayaan untuk mengeluarkan gas (kentut).

Untuk mengatasi pelbagai gejala apendisitis yang masih ringan, doktor biasanya akan terlebih dahulu memberi ubat yang boleh dibeli di farmasi, seperti:

1. Ubat penahan sakit

Doktor anda mungkin mencadangkan analgesik atau ubat penahan sakit NSAID seperti paracetamol untuk melegakan kesakitan akibat keradangan.

Kedua-dua jenis ubat ini berfungsi untuk mengurangkan pengeluaran prostaglandin di otak. Prostaglandin adalah hormon yang menyebabkan kesakitan.

Selain melegakan sakit perut akibat radang usus buntu, ubat ini juga dapat melegakan demam yang mungkin timbul ketika tubuh melawan jangkitan.

Anda biasanya boleh mendapatkan ubat penahan sakit untuk radang usus buntu di farmasi atau kedai ubat tanpa preskripsi doktor.

2. Ubat anti-loya

Selalunya gejala apendisitis disertai dengan loya dan muntah. Mual dan muntah adalah tindak balas semula jadi tubuh untuk melawan jangkitan yang menyerang sistem pencernaan.

Satu jenis ubat anti-loya yang biasanya diresepkan untuk melegakan gejala apendisitis sebelum pembedahan adalah ondansetron.

Ubat ini berfungsi dengan menyekat reseptor neurotransmitter yang menyebabkan muntah. Neurotransmitter adalah kumpulan sel saraf di otak yang menerima isyarat dari pelbagai lokasi di dalam badan untuk kemudian menimbulkan reaksi yang sesuai.

Apabila neurotransmitter di otak menerima isyarat dari perut yang memberitahu adanya jangkitan, saraf kemudian akan mengarahkan tubuh untuk muntah.

3. ORS

Keradangan pada apendiks juga sering menyebabkan dehidrasi pada beberapa orang, terutama mereka yang mengalami gejala cirit-birit.

Dehidrasi timbul kerana jangkitan yang menyerang usus buntu secara tidak langsung akan mengurangkan selera makan. Ini boleh mencetuskan gejala dehidrasi kerana badan tidak mendapat pengambilan cecair yang mencukupi, baik dari makanan atau minuman, ketika selera makan menurun.

Selain itu, radang usus buntu juga boleh menyebabkan gejala mual dan muntah yang menghilangkan sebahagian besar cecair badan. Inilah yang juga menyebabkan dehidrasi.

Dalam kebanyakan kes, dehidrasi dapat diatasi dengan minum banyak air, jus buah segar tanpa gula, atau sup suam. Tetapi jika ia teruk, doktor mungkin mencadangkan anda mengambil ORS. Anda boleh mendapatkan penyelesaian ORS di farmasi tanpa perlu membeli preskripsi doktor.

Antibiotik adalah ubat utama untuk radang usus buntu

Menurut penyelidikan dari UK yang diterbitkan Jurnal Perubatan Britain (BMJ), antibiotik berkesan untuk merawat sekitar 63% kes apendisitis akut ringan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang diterbitkan dalam laporan Journal of the American Medical Association (JAMA) tidak semua penyakitRadang usus buntu dapat dirawat dan segera sembuh hanya dengan antibiotik.

Kajian ini ingin melihat perbezaan peningkatan keadaan pesakit dengan apendisitis yang dikendalikan dan mereka yang hanya diberi antibiotik. Dari jumlah 59 ribu pesakit apendisitis yang dikaji, 4.5% dari mereka yang hanya mengambil antibiotik cenderung mengalami gejala lagi dan terpaksa dimasukkan ke hospital lagi.

Kajian ini juga mendapati bahawa risiko pembentukan abses (benjolan nanah) pada pesakit apendisitis yang hanya mengambil antibiotik lebih tinggi daripada mereka yang menjalani pembedahan.

Berdasarkan hasil ini, kebanyakan doktor dan pakar kesihatan di dunia bersetuju bahawa pembedahan masih merupakan pilihan rawatan utama dan terbaik untuk radang usus buntu.

Ubat antibiotik diambil sebelum apendektomi

Rawatan utama adalah pembedahan untuk membuang apendiks yang dijangkiti. Pembedahan usus buntu telah menjadi rawatan biasa untuk radang usus buntu sejak tahun 1889.

Walaupun begitu, anda biasanya akan diberi antibiotik beberapa hari sebelum usus buntu. Kenapa? Menurut kajian 2013 dalam Scandinavian Journal of Surgery, antibiotik berfungsi untuk mengurangkan risiko komplikasi berjangkit sebelum usus buntu.

Ubat antibiotik yang diberikan sebelum apendektomi umumnya berasal dari kumpulan cephalosporin seperti cefotaxime dan derivatif imidazol seperti metronidazole.

Kajian di atas juga membandingkan keberkesanan metronidazole dan gentamicin untuk mencegah risiko jangkitan sebelum pembedahan. Walau bagaimanapun, ternyata gabungan cefotaxime dan metronidazole masih lebih berkesan.

Kombinasi metronidazole dan cefotaxime biasanya diberikan kepada pesakit yang apendiksnya belum berlubang (perforasi atau kebocoran).

Walau bagaimanapun, antibiotik juga akan diberikan jika kondisi lampiran sebelum operasi sudah terasa sakit, berlubang, pecah, atau tisu mati.

Kedua-dua ubat ini bertujuan untuk mencegah kemunculan dan penyebaran jangkitan bakteria sebelum pembedahan usus buntu dilakukan.

Antibiotik diambil sekali lagi selepas pembedahan apendisitis

Pembedahan adalah satu-satunya kaedah paling berkesan untuk merawat radang usus buntu. Appendektomi boleh dilakukan melalui pembedahan terbuka ( appendektomi terbuka ) dengan sayatan besar di perut, atau pembedahan laparoskopi ( apendektomi laparoskopi ) dengan ukuran sayatan yang lebih kecil.

Pemulihan dari apendektomi agak cepat dan terdapat risiko komplikasi minimum. Selepas pembedahan, anda kemungkinan akan dimasukkan ke hospital 1-2 hari. Pada masa ini, doktor juga masih terus memberi anda antibiotik untuk mengelakkan risiko jangkitan di kawasan usus buntu. Walaupun begitu, jenis antibiotik yang diberikan mungkin berbeza.

Ubat antibiotik yang biasanya diberikan setelah apendiks pecah adalah dalam bentuk ubat cephalosporin kelas dua seperti cefotetan. Ubat ini berfungsi untuk merawat atau mencegah jangkitan pasca operasi yang cenderung disebabkan oleh bakteria.

Doktor anda akan meletakkan antibiotik melalui infus intravena (IV) untuk mencegah jangkitan serius pada rongga perut setelah mengeluarkan usus buntu anda. Masih dalam penelitian yang sama, antibiotik yang diberikan melalui infus selama 3-5 hari dilaporkan cukup untuk membantu mencegah munculnya jangkitan.

Recent Posts