Kenali pelbagai punca jerawat di wajah mengikut lokasinya

Tentunya menjengkelkan jika ketika bangun tidur anda melihat jerawat muncul di wajah, terutama di sekitar pipi, hidung, dahi, atau dagu. Nah, untuk menyingkirkannya dengan cepat, anda mesti terlebih dahulu mengetahui punca jerawat di wajah. Lihat ulasan berikut untuk mengetahui punca jerawat pada wajah berdasarkan kedudukannya agar lebih mudah diatasi.

Punca jerawat di wajah berdasarkan lokasinya

Kulit mempunyai kelenjar minyak dan liang pori. Apabila kelenjar minyak menghasilkan lebihan minyak atau apabila kotoran menyumbat liang, saat itulah komedo terbentuk. Komedi ini kemudian menjadi jerawat yang berukuran besar atau kecil.

Nah, ternyata tidak semua jerawat sama, ada yang disertai oleh whiteheads dan ada juga kecenderungan untuk menyebabkan keradangan kerana ia berlaku di bawah permukaan kulit. Bukan hanya itu, jenis jerawat di wajah juga berbeza-beza, bergantung pada lokasinya. Bahagian muka berikut sering ditumbuhi jerawat:

1. Jerawat di sekitar garis rambut

Kawasan garis rambut, yang terdapat di sekitar pelipis dan dahi atas, sering menjadi tempat jerawat. Sebilangan besar lelaki yang menggunakan minyak rambut, cenderung mempunyai jerawat jenis ini. Sebabnya, minyak rambut dapat menyekat minyak semula jadi (sebum) yang dilepaskan dari liang pori. Akhirnya, penyumbatan berlaku dan jerawat muncul. Sekiranya ini berlaku kepada anda, maka anda harus berhenti menggunakan produk minyak rambut.

Wanita juga sering mengalami jerawat jenis ini, biasanya disebabkan oleh tidak membilas terlalu banyak sisa-sisa sabun pembersih muka di kawasan ini. Oleh itu, pastikan bahawa anda telah membilas semua kawasan wajah anda secara menyeluruh, termasuk garis antara wajah dan rambut anda.

2. Jerawat di pipi

Bahagian lain yang tidak terlepas dari jerawat adalah pipi. Sebenarnya, jerawat di kawasan ini boleh muncul kerana banyak perkara, seperti sarung bantal yang tidak bersih, telefon bimbit yang kotor, kebiasaan menyentuh wajah anda dengan tangan yang kotor, atau bahkan peluh yang terkumpul di sebalik tudung. Sebabnya, bakteria boleh melekat di mana sahaja, termasuk di tangan, sarung bantal, telefon bimbit, atau tudung.

Untuk mengelakkannya, jangan lupa menukar sarung bantal atau selimut anda setiap minggu. Jadi, sarung bantal tetap bersih dan tidak menyimpan bakteria yang boleh membuat pipi anda pecah.

Juga, pastikan skrin telefon anda sentiasa bersih sebelum mengangkat telefon. Saya takut, ada bakteria yang melekat di skrin telefon dan boleh menyebabkan jerawat di pipi. Jadi, intinya adalah menjaga kebersihan barang yang anda gunakan, terutama barang yang akan digunakan di kawasan muka.

3. Jerawat di dagu

Pertumbuhan jerawat di kawasan ini biasanya disebabkan oleh peningkatan kadar hormon. Jerawat disebabkan oleh hormon yang tidak stabil biasanya berlaku kerana kelebihan androgen sehingga kelenjar minyak menghasilkan minyak yang berlebihan dan akhirnya menyumbat liang.

Keadaan ini sering dialami oleh wanita sebelum haid atau semasa peralihan penggunaan pil perancang. Dilaporkan dari Health Line, diet juga mempengaruhi tahap hormon sehingga boleh menyebabkan jerawat.

Sekiranya jerawat disebabkan oleh perubahan hormon, maka anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui ubat yang tepat untuk jerawat anda. Sementara itu, jika jerawat di wajah disebabkan oleh diet, maka anda harus segera mengubah diet anda sekarang. Elakkan makan makanan dengan gula tinggi, makanan yang diproses, dan makanan berlemak.

4. Jerawat di dahi dan hidung

Jerawat di muka di hidung dan dahi atau Zon-T, biasanya disebabkan oleh keadaan kulit yang berminyak dan tekanan. Keadaan tekanan tidak mempengaruhi pengeluaran minyak tetapi boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Malah, kurang tidur juga boleh menyebabkan jerawat di kawasan ini.

Untuk mengatasinya, mulailah menguruskan tekanan dengan baik, seperti melakukan senaman atau meditasi secara berkala. Jangan lupa menjaga kebersihan kulit anda dan gunakan produk penjagaan wajah yang mengandungi asid salisilik, yang dapat membantu mengurangkan minyak berlebihan. Kemudian, jaga pola tidur supaya kualiti tidur terjaga.

Dengan mengetahui puncanya, ia akan membantu anda mengatasi jerawat di wajah anda. Jangan lupa berjumpa doktor mengenai masalah kulit yang anda alami. Selain itu, pastikan teknik mencuci wajah anda betul dan jangan lupa membersihkannya solekan sebelum tidur. Menjaga badan sentiasa terhidrat juga merupakan kaedah mudah untuk mengekalkan kulit yang sihat dan mencegah jerawat.

Recent Posts