5 Cara Mengatasi Gatal Antara Jari Jari |

Sudah tentu tidak selesa apabila jari anda tiba-tiba merasa gatal ketika dalam perjalanan. Menggaru juga bukan cara yang betul kerana akan menjadikannya lebih teruk sehingga menyebabkan kerengsaan dan jangkitan. Ayuh, lihat cara yang betul untuk mengatasi gatal-gatal di jari kaki!

Cara menghilangkan gatal di antara jari kaki

Sumber: Kesihatan dan Kecergasan King Firth

Mengatasi gatal di antara jari kaki semestinya tidak sewenang-wenangnya. Penting bagi anda untuk mengetahui penyebabnya terlebih dahulu supaya anda dapat mengatasinya dengan cara yang betul. Banyak faktor boleh menyebabkan kemunculan gatal.

Berikut adalah cara untuk menghilangkan gatal di antara jari kaki berdasarkan penyebabnya.

1. Mengatasi gatal di antara jari kaki kerana kaki Atlet

Kutu kaki atau air atlet adalah penyakit yang paling biasa yang menyebabkan gatal di antara jari kaki. Penyakit ini adalah jangkitan kulat yang menyerang dari antara jari kaki dan boleh menyebabkan kemerahan dan kulit retak.

Untuk mengatasi rasa gatal, anda boleh menggunakan ubat dalam bentuk krim atau salap untuk membunuh kulat pada jari kaki yang boleh didapati di farmasi. Sekiranya gatal masih degil, tanyakan kepada doktor anda ubat preskripsi untuk rawatan khas.

Kunci untuk mengelakkan kaki atlet adalah memastikan jari kaki anda bersih dan kering. Elakkan berjalan di tempat awam tanpa alas kaki. Tukar stoking dan kasut dengan kerap.

Lebih baik jika anda tidak menggunakan kasut sintetik terlalu kerap. Pakai kasut dengan pengudaraan yang baik sehingga dapat memberi udara ke kulit.

2. Mengatasi gatal di antara jari kaki kerana dishidrosis

Cara mengatasi gatal pada jari kaki yang disebabkan oleh jenis dermatitis yang disebut dyshidrosis juga pastinya berbeza. Penyakit ini dicirikan oleh kemunculan lepuh pada lipatan badan seperti jari dan di sekitar tangan dan kaki.

Lepuh kulit ini akan menyebabkan rasa gatal dan sakit. Kadang-kadang, kulit anda juga boleh mengelupas.

Doktor akan menetapkan krim ubat yang membantu mengurangkan pembengkakan kulit dan menghilangkan lepuh. Sekiranya kesnya lebih teruk, anda mungkin diberi ubat steroid dalam bentuk pil. Ubat yang mengandungi antihistamin juga akan membantu mengurangkan rasa gatal.

Anda juga boleh melakukan rawatan sendiri dengan memampatkan lepuh selama 15 minit beberapa kali sehari. Bersihkan kaki dan tangan anda setiap hari dengan air suam dan sabun tanpa minyak wangi.

Jangan lupa untuk menjaga kelembapan kulit anda dengan menggunakan krim pelembap pada kaki dan tangan anda selepas mandi.

3. Mengatasi gatal akibat dermatitis kontak

Gatal di antara jari kaki anda boleh disebabkan oleh kasut atau kaus kaki yang anda pakai.

Dermatitis kontak adalah kemunculan ruam merah pada kulit kerana sentuhan langsung kulit dengan bahan alahan. Kadang-kadang ruam gatal dan terbakar. Sekiranya gejala ini berlaku, anda mungkin alah pada salah satu ramuan pada kasut.

Betulkan, anda mesti mengelakkan memakai kasut dengan bahan yang menyebabkan reaksi alergi. Selepas itu, basuh kaki anda dengan air suam dan produk sabun tanpa wangi.

Sekiranya anda harus memakai kasut ini, pakai stoking untuk melindungi kulit anda.

4. Mengatasi gatal antara jari kaki kerana gigitan serangga

Gigitan serangga mesti diperhatikan ketika melakukan aktiviti luar, terutama di kawasan yang penuh dengan rumput. Walaupun gigitan beberapa serangga tidak mempunyai kesan berbahaya, gatal yang disebabkan masih mengganggu.

Kompres dengan kain yang direndam dalam air sejuk selama beberapa minit untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak. Atasi gatal dengan menggunakan sedikit krim hidrokortison atau krim calamine.

Anda juga boleh mencampurkan serbuk penaik dan sedikit air untuk membentuk pes dan sapukan pada jari yang digigit setiap beberapa kali sehari.

Sekiranya gigitan serangga menyebabkan kesan yang lebih serius, berjumpa doktor dengan segera.

5. Mengatasi gatal akibat psoriasis

Psoriasis berlaku apabila sel-sel pada kulit yang tumbuh terlalu cepat terkumpul di permukaan kulit. Keadaan ini biasanya dapat diturunkan melalui genetik dan boleh berlaku dalam jangka masa panjang.

Selain boleh menyebabkan gatal pada telapak kaki, secara amnya psoriasis juga akan menyebabkan tompok-tompok kulit kemerahan dan sakit sendi.

Untuk merawat gatal akibat psoriasis, anda boleh menggunakan krim yang mengandungi gliserin, lanolin, dan petrolatum yang akan melembapkan kulit pada masa yang sama. Sekiranya gatal berterusan semasa anda tertidur, minum antihistamin seperti benadryl.

Jangan mandi terlalu lama, terutamanya dengan air panas. Air panas boleh menyebabkan kerengsaan yang lebih teruk, jadi mandi air sejuk atau air pada suhu normal.

Sekiranya anda telah berusaha mengatasi rasa gatal di antara jari kaki tetapi gatal tidak hilang, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi supaya anda dapat mengetahui sebab dan rawatan yang tepat.

Recent Posts