Imbasan CT: Adakah Selamat Untuk Saya dan Persediaan Apa Yang Perlu Dilakukan?

Adakah anda telah diminta oleh doktor untuk melakukan imbasan CT? CT (tomografi dikiraImbasan adalah pemeriksaan perubatan susulan yang biasanya dilakukan untuk membantu doktor menentukan keadaan kesihatan pesakit. Prosedur perubatan ini dilakukan dengan menggunakan teknologi canggih.

Sebelum melakukan imbasan CT, anda harus terlebih dahulu mengetahui beberapa perkara yang perlu anda sediakan.

Apakah imbasan CT?

Imbasan CT adalah pemeriksaan perubatan yang menggunakan teknologi sinar-X dan komputer pada masa yang sama. Pemeriksaan ini membolehkan pasukan perubatan melihat apa yang sedang berlaku di dalam badan pesakit. Anda boleh mengatakan imbasan CT adalah alat yang digunakan untuk membaca keadaan badan seseorang. Pemeriksaan ini lebih jelas dan lebih terperinci daripada pemeriksaan sinar-X.

Doktor biasanya meminta anda melakukan CT scan untuk:

 • Ketahui sama ada terdapat masalah dengan tulang dan sendi anda. Dengan melakukan pemeriksaan ini, doktor dapat mengesan keretakan atau ketumbuhan pada tulang.
 • Mengesan tumor, gumpalan darah, kelebihan cecair, dan jangkitan.
 • Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan khas seperti barah, penyakit jantung, atau fungsi hati yang terganggu, doktor menggunakan pemeriksaan ini untuk melihat perkembangan penyakit yang anda alami.
 • Menunjukkan lokasi kecederaan dalaman dan pendarahan akibat kemalangan atau kesan keras.
 • Panduan rancangan dan prosedur rawatan, seperti biopsi, pembedahan, dan terapi radiasi.
 • Lihat perkembangan rawatan yang telah dilakukan oleh pesakit. Sebagai contoh, perhatikan tindak balas terhadap kemoterapi atau terapi radiasi yang dilakukan oleh pesakit barah.

Persiapan sebelum menjalani prosedur pemeriksaan

Sebenarnya, anda tidak perlu menyiapkan apa-apa untuk melakukan pemeriksaan ini. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang harus anda maklumkan kepada doktor anda sebelum menjalani CT scan. Lihat senarai di bawah.

 • Adakah mengandung atau merancang untuk hamil dalam masa terdekat
 • Mempunyai gangguan fungsi jantung, seperti kegagalan jantung
 • Menghidap diabetes
 • Sedang mengambil metformin
 • Menghidap asma
 • Mempunyai gangguan fungsi buah pinggang

Sementara itu, jika anda tidak mempunyai syarat ini, anda hanya perlu datang ke hospital apabila pemeriksaan anda dijadualkan. Sejurus sebelum peperiksaan berlangsung, anda akan diminta untuk melakukan perkara-perkara berikut.

 • Tanggalkan pakaian dan ganti pakaian yang disediakan khas dari hospital.
 • Tanggalkan perhiasan atau aksesori yang dipakai seperti jam tangan, gelang, kalung, dan cincin. Anda juga perlu mengeluarkan gigi palsu, klip rambut, dan alat pendengaran.
 • Sekiranya anda mempunyai implan logam di dalam badan anda, seperti cincin jantung, atau kacang di tulang anda, beritahu doktor anda dengan segera. Sebabnya, objek ini akan menyekat sinar-X untuk meresap ke dalam badan.
 • Jangan makan dan minum beberapa jam sebelum melakukan prosedur pemeriksaan ini.

Sekiranya anda merasa gugup secara berlebihan, anda harus berbincang dengan doktor anda. Doktor anda mungkin memberi anda ubat penenang supaya anda dapat menjalani ujian yang lebih santai.

Proses imbasan CT

Berikut adalah peringkat proses imbasan CT:

 • Sekiranya anda telah memenuhi semua syarat yang dinyatakan di atas, doktor akan meminta anda berbaring di atas meja pengimbas.
 • Semasa imbasan, anda dapat merasakan meja pengimbas bergerak di dalam pengimbas berbentuk donat. Imbasan CT berkelajuan tinggi ini akan menangkap banyak gambar setiap bahagian badan anda. Termasuk organ, tulang, atau bahkan saluran darah anda.
 • Semasa proses ujian, anda tidak dibenarkan bergerak kerana boleh menjadikan gambar kabur. Anda juga mungkin diminta menahan nafas selama beberapa saat.

Pemeriksaan ini biasanya hanya memakan masa sekitar 30-60 minit. Jangka masa mungkin berbeza bergantung pada bahagian badan yang akan diperiksa.

Sekiranya diperlukan, doktor mungkin memberikan cecair kontras sebelum pemeriksaan. Bergantung pada bahagian badan yang sedang diimbas, doktor boleh memberikan cecair kontras dalam bentuk suntikan ke dalam aliran darah atau minuman. Cecair kontras itu sendiri membantu proses pengimbasan sehingga gambar yang dihasilkan akan lebih jelas.

Tetapi sebelum diberi pewarna kontras ini, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, termasuk:

 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap pewarna kontras. Anda mungkin diminta untuk minum ubat-ubatan tertentu sebelum ujian dilakukan agar tubuh anda dapat "menerima" pewarna kontras.
 • Beritahu doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil, kerana anda mungkin diminta untuk tidak mengambilnya sementara sebelum ujian. Beberapa ubat yang biasanya harus dihentikan sebentar adalah ubat diabetes dan metformin (Glucophage).

Adakah terdapat risiko melakukan pemeriksaan ini?

Sama seperti sinar-X, imbasan CT menggunakan sinar-X untuk membaca organ anda. Jadi pemeriksaan ini tidak boleh dilakukan oleh wanita hamil atau bayi. Kerana sinar-X boleh mempengaruhi perkembangan dan pertumbuhan bayi dan janin.

Sekiranya anda tidak hamil, ujian ini selamat dilakukan. Anda tidak perlu risau tentang pendedahan sinar-X yang anda terima semasa peperiksaan. Radiasi yang dipancarkan oleh sinar-X adalah dosis, sehingga tidak membahayakan kesihatan anda.

Terdapat kajian yang menyatakan bahawa prosedur pemeriksaan ini meningkatkan risiko barah dan boleh merosakkan DNA. Walau bagaimanapun, risiko ini sangat kecil, kebarangkalian hanya 1 dari 2,000 kes. Oleh itu, imbasan CT masih dianggap pemeriksaan yang cukup selamat dan dapat membantu doktor menilai keadaan pesakit.

Cuma, dalam beberapa kes, imbasan CT dapat menyebabkan alergi kerana suntikan ubat yang diberikan sebelum pemeriksaan. Tetapi jangan risau, kesan sampingan ini jarang berlaku. Sekiranya anda masih ingin melakukan pemeriksaan ini, anda harus membincangkannya dengan doktor yang merawat anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found