Memutihkan Muka Dengan Laser, Benarkah Berkesan?

Memiliki wajah yang berseri adalah impian semua orang. Bukan hanya wanita, lelaki juga melihat pelbagai kaedah yang dapat meringankan warna kulit kusam. Salah satu kaedah yang cukup menjanjikan untuk memutihkan wajah adalah melalui prosedur laser. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai prosedur, faedahnya dan kesan sampingannya dalam ulasan berikut.

Apa itu laser pemutih kulit?

Kulit gelap adalah masalah biasa bagi lelaki dan wanita yang tinggal di kawasan tropika. Ia disebabkan oleh pengeluaran melanin yang berlebihan pada kulit, pigmen yang memberikan warna, rambut, mata, dan kulit. Pengeluaran melanin yang berlebihan menjadikan kulit kelihatan kusam atau lebih gelap. Nah, bintik-bintik gelap ini dapat disamarkan melalui prosedur laser.

Pemutihan kulit laser adalah prosedur yang menggunakan tenaga khusus untuk membuang sel kulit mati yang menghalang pertumbuhan sel kulit baru. Bukan hanya memutihkan wajah, prosedur ini juga berguna untuk merawat pelbagai masalah kulit dengan berkesan, seperti melasma, garis halus atau kedutan, bekas jerawat, dan bintik-bintik gelap di wajah.

Prosedur pemutihan wajah laser

Terdapat dua jenis laser pemutih kulit, iaitu laser ablatif dan bukan ablatif. Kedua-dua jenis rawatan sama berkesan apabila dilakukan dengan prosedur yang betul. Perbezaannya terletak pada tenaga yang digunakan dan masa pemulihan.

1. Laser ablatif

Laser ablatif adalah prosedur invasif yang menggunakan karbon dioksida atau laser erbium untuk membuang sel-sel mati di permukaan kulit. Rawatan dengan kaedah ini sesuai untuk pesakit dengan masalah kulit ringan hingga sederhana, seperti kedutan, bekas jerawat, atau bintik-bintik gelap yang disebabkan oleh sinar matahari.

Rawatan dengan laser ablatif cenderung menyakitkan sehingga pesakit akan diberi anestesia sebelum prosedur dimulakan. Masa pemulihan juga agak lama, biasanya memakan waktu satu minggu hingga satu bulan.

Di samping itu, pesakit boleh diberi ubat atau salap khas untuk merawat bengkak dan jangkitan selepas rawatan. Oleh itu, laser ablatif hanya boleh dilakukan setelah pesakit mendapat cadangan daripada pakar bedah.

2. Laser tidak ablatif

Laser non-ablatif adalah prosedur tidak invasif yang menggunakan tenaga haba untuk merawat sejumlah masalah kulit. Tidak seperti laser ablatif, jenis rawatan ini mensasarkan lapisan bawah kulit untuk mencetuskan pertumbuhan cepat kolagen baru.

Kerana laser non-ablatif tidak bersentuhan dengan lapisan kulit terluar, masa pemulihan lebih cepat daripada laser ablatif. Pesakit akan pulih dengan cepat selepas satu hingga dua hari selepas rawatan, dan tidak memerlukan ubat atau salap khas seperti laser ablatif.

Walau bagaimanapun, ini juga bergantung pada jenis kulit pesakit. Sekiranya masalah kulit pesakit agak parah, doktor mungkin akan menetapkan ubat atau krim tertentu untuk mencegah jangkitan atau kesan sampingan. Pesakit juga disarankan untuk menjalani rawatan lebih lanjut untuk melihat hasil yang signifikan.

Kelebihan kaedah laser untuk memutihkan wajah

Prosedur laser adalah salah satu rawatan terpantas untuk memutihkan wajah. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh, termasuk:

Memutihkan kulit dengan cepat dan berkesan

Penjagaan kulit laser memberikan hasil yang lebih pantas daripada rawatan kulit yang lain. Perkara ini berlaku terutamanya untuk prosedur laser ablatif yang hanya memerlukan 1 hingga 2 hari.

Memberi hasil maksimum pada kulit

Selain memutihkan kulit, prosedur laser juga membantu mengurangkan bintik-bintik gelap, jerawat, dan beberapa masalah kulit yang lain. Tenaga cahaya yang digunakan menjadikan prosedur ini berkesan dalam memusnahkan sel-sel yang menyebabkan kulit menjadi gelap.

Nah, kejayaan kaedah laser menjadikan kulit anda kelihatan lebih sihat dan segar. Setelah masalah kulit diselesaikan dengan betul, tidak hairanlah tahap keyakinan anda akan meningkat.

Adakah kesan sampingan memutihkan kulit dengan laser?

Sama seperti rawatan kulit yang lain, prosedur laser ini juga mempunyai kemungkinan kesan sampingan, termasuk:

  • Bengkak, gatal dan kemerahan . Selepas prosedur, beberapa pesakit mengalami gatal, bengkak, atau kemerahan pada kulit. Walau bagaimanapun, simptom-simptom ini biasanya pudar dengan cepat dalam beberapa hari.
  • Sensasi terbakar . Ini bergantung pada jenis rawatan laser yang dilakukan, biasanya reda dengan cepat dalam beberapa hari atau selepas kompres sejuk.
  • Jangkitan dan kulit kering . Ini mungkin berlaku walaupun agak jarang berlaku. Doktor akan menetapkan antibiotik selepas rawatan untuk mencegah jangkitan kulit.
  • Perubahan pigmen kulit . Prosedur laser mungkin tidak sesuai untuk semua orang. Oleh itu, anda mesti berjumpa dengan pakar kulit dan kecantikan (pakar dermatologi) sebelum menjalani rawatan ini. Sekiranya tidak sesuai dengan jenis kulit anda, ini boleh menyebabkan hiperpigmentasi (kulit gelap) atau hipopigmentasi (kulit terlalu ringan).
  • Sensitif terhadap cahaya matahari . Oleh kerana rawatan laser menggunakan tenaga haba untuk memusnahkan sel kulit mati, ia boleh menyebabkan kulit sensitif. Itulah sebabnya disarankan agar anda mengurangkan pendedahan cahaya matahari dan menggunakan pelindung matahari untuk melindungi kulit anda selepas rawatan.
  • Jerawat . Jerawat juga merupakan salah satu kesan sampingan yang biasa berlaku selepas rawatan laser. Ini disebabkan penggunaan salap atau krim yang disyorkan selepas rawatan.

Secara amnya, prosedur pemutihan kulit laser dianggap selamat apabila dilakukan oleh pakar bedah atau pakar dermatologi yang berkelayakan. Sebelum memilih rawatan ini, pastikan anda berjumpa terlebih dahulu untuk mengurangkan kemungkinan kesan sampingan pada jenis kulit anda.

Recent Posts