Gejala Sakit Kepala, Berkisar dari Biasa hingga Berbahaya •

Sebilangan besar orang di dunia ini mesti mengalami sakit kepala sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Sepatutnya, kebanyakan orang menggambarkan gejala sakit kepala sebagai sakit yang berdenyut di setiap bahagian kepala. Tetapi pada hakikatnya, terdapat pelbagai tanda lain yang perlu anda perhatikan kerana mereka mungkin menunjukkan sakit kepala disebabkan oleh keadaan perubatan yang serius. Salah satu contohnya ialah jika rasa sakit tidak hilang walaupun anda mengambil ubat sakit kepala. Ketahui lebih lanjut mengenai gejala dan tanda-tanda sakit kepala di bawah!

Gejala sakit kepala yang biasa

Sakit kepala adalah sakit yang berlaku di mana-mana bahagian kepala. Dipetik dari Medical News Today, sakit kepala tidak hanya berpusat pada satu perkara tertentu. Kesakitan boleh berlaku di satu bahagian kepala, di kedua sisi kepala sekaligus, atau merebak dari satu kawasan kepala ke bahagian yang lain.

Keamatan kesakitan boleh terasa ringan, tetapi juga kuat. Kesakitan boleh timbul secara beransur-ansur atau tiba-tiba, dan boleh berlangsung kurang dari satu jam hingga beberapa hari. Corak kesakitan boleh berdenyut, bergelombang, atau tajam seperti menusuk.

Setiap orang juga mungkin merasakan sensasi kesakitan yang berbeza antara satu sama lain.

Sebilangan orang mungkin merasakan kesakitan itu sebagai bunyi berdenyut-denyut cahaya yang datang dan pergi secara tiba-tiba, seperti bunyi berdebar atau berdebar yang perlahan, rasa sakit berdebar seperti gelombang yang semakin teruk, atau tiba-tiba datang dengan rasa sakit yang tajam seperti gemuruh. serius. Orang lain mungkin merasa sakit yang membosankan seolah-olah ditekan atau kesemutan seolah-olah dicucuk.

Gejala sakit kepala secara umum juga boleh dikaitkan dengan gejala sakit lain seperti:

 • Mual (boleh menyebabkan muntah)
 • Sakit di mata ketika melihat cahaya terang (fotofobia)
 • Pening
 • Sensasi sesak di kepala
 • Hilang selera makan
 • Kesucian
 • Keletihan
 • Peningkatan kepekaan terhadap bau atau bunyi yang kuat

Ciri-ciri sakit kepala tertentu mengikut jenisnya

Terlepas dari gejala yang disebutkan di atas, pengalaman sakit kepala setiap orang biasanya akan berbeza bergantung pada jenis sakit kepala yang dialami. Berikut adalah perinciannya.

1. Gejala ketegangan sakit kepala

Gejala sakit kepala yang tegang biasanya mulai ringan dan semakin teruk. Jika dibandingkan, rasa sakitnya seperti merasakan seseorang membungkus pita di kepala anda dan perlahan-lahan diketatkan. Kesakitan bermula dari bahagian belakang kepala dan otot leher atas menjadi tegang.

Kesakitan boleh berlaku hanya sekali, berterusan, atau selama beberapa hari bermula dari 30 minit atau boleh berlangsung hingga tujuh hari

Tanda-tanda sakit kepala ketegangan lain adalah:

 • Sakit yang cenderung mempengaruhi kedua-dua bahagian kepala anda.
 • Tekanan kuat di atas kening.
 • Sakit kepala yang baru muncul pada sebelah petang
 • Kesakitan muncul secara sporadis, kerap, dan bahkan setiap hari.
 • Susah tidur.
 • Keletihan.
 • Jadi cepat marah.
 • Sukar untuk memberi tumpuan.
 • Kesakitan lebih parah di kawasan tertentu, seperti kulit kepala, pelipis, di bahagian belakang leher, dan mungkin terasa hingga ke bahu.
 • Sakit otot.

2. Gejala sakit kepala migrain

Migrain boleh menyebabkan sakit atau sakit di kepala atau sakit yang terasa berdenyut, tetapi hanya terasa di satu sisi kepala dan biasanya di bahagian depan atau sisi. Kesakitan juga boleh mempengaruhi muka atau leher.

Bukan itu sahaja. Gejala atau ciri migrain biasa juga termasuk:

 • Muntah mual.
 • Sensitif terhadap bau yang kuat, cahaya yang terang atau menyilaukan, dan bunyi.
 • Leher yang terasa kaku dan tegang.
 • Penglihatan kabur.
 • Sensasi berdenyut yang semakin teruk di kepala ketika anda bergerak.

3. Gejala sakit kepala kluster

Sakit kepala satu sisi atau sakit kepala kelompok boleh berlaku setiap hari berturut-turut selama seminggu atau lebih. Dalam satu tempoh, rasa sakit boleh datang satu hingga dua kali sehari. Sakit kepala ini juga berlaku pada waktu yang sama dan sering berlaku pada waktu tengah malam.

Gejala biasa sakit kepala kluster adalah:

 • Rasa sakitnya cukup sengit dan sering di sekitar sebelah mata.
 • Sakit yang berlangsung selama 30 hingga 90 minit.
 • Mata menjadi merah dan berair.
 • Kesakitan atau kelembutan yang meluas ke kawasan lain seperti muka, kepala, dan leher.
 • Rasa gelisah.
 • Dahi atau muka berpeluh di mana ia sakit.
 • Warna kulit menjadi pucat dan bertukar menjadi kemerahan.
 • Terdapat pembengkakan di sekitar kawasan mata.

Mungkin ada tanda dan gejala yang tidak disenaraikan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa doktor.

Gejala sakit kepala adalah tanda bahaya

Walaupun sakit kepala adalah perkara biasa, anda harus berhati-hati jika anda mengalami gejala yang tidak biasa. Begitu juga jika anda telah mengambil ubat sakit kepala tetapi sakitnya tidak akan hilang setelah lebih dari 24 jam. Ini mungkin kerana anda tidak sesuai untuk ubat tersebut atau mungkin merupakan tanda penyakit lain yang lebih berbahaya.

Memetik Medline Plus, membezakan sakit kepala yang biasa dan tanda-tanda keadaan berbahaya dapat dilihat dari ciri-ciri yang menyertainya.

Sekiranya anda mengalami gejala sakit kepala berikut, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

1. Sakit kepala disertai dengan kesukaran bercakap, dan mati rasa

Sakit kepala yang teruk diikuti oleh gangguan bahasa, seperti ucapan yang tidak jelas, kesukaran membentuk ayat, kekeliruan, kesukaran berfikir, dan kesukaran memahami kata-kata orang lain dapat menunjukkan gejala strok.

Terutama jika gejala yang menyertainya muncul, iaitu kesukaran menggerakkan anggota badan dan perasaan kesemutan atau kebas. Cepat ke hospital kerana strok yang terlambat untuk dirawat berisiko menyebabkan kematian.

2. Sakit kepala dengan gangguan penglihatan

Sakit kepala disertai dengan gangguan penglihatan, seperti penglihatan kabur, hantu, atau kabur, kata dr. Emad Estemalik dari Cleveland Clinic Lerner College of Medicine di Amerika Syarikat (AS), boleh menjadi gejala migrain yang serius.

Perhatikan juga gejala lain seperti kelemahan dan kesemutan.

3. Sakit kepala disertai demam dan leher kaku

Berhati-hati jika anda mengalami sakit kepala diikuti oleh demam dan leher kaku. Jangan mengabaikannya dan segera dapatkan bantuan perubatan.

Sakit kepala dengan demam dan leher kaku kemungkinan besar merupakan gejala keradangan otak (ensefalitis) atau keradangan pada lapisan otak (meningitis). Kedua-dua penyakit ini boleh membawa maut jika tidak diubati dengan cepat.

5. Sakit kepala disertai dengan loya, muntah, dan kepekaan terhadap cahaya atau bunyi

Dalam beberapa kes, sakit kepala migrain ringan mungkin disertai dengan gejala mual, muntah, dan kepekaan terhadap cahaya atau suara. Walau bagaimanapun, masalah perubatan lain seperti vertigo dan gegar otak juga boleh menyebabkan gejala ini.

6. Sakit kepala muncul secara tiba-tiba dan sangat menyakitkan

Perhatikan tanda-tanda sakit kepala yang berbahaya jika tiba-tiba anda mengalami sakit kepala yang sangat teruk dan tidak tertahankan. Sebaiknya segera dapatkan perkhidmatan kesihatan kecemasan. Terutama jika anda tidak pernah mengalami sakit kepala jenis ini sebelumnya.

Menurut pakar neurologi dari Hartford HealthCare Headache Center di AS, dr. Brian Grosberg, biasanya sakit kepala jenis ini terasa seperti anda telah dipukul di kepala dan rasa sakit semakin teruk dalam beberapa minit.

7. Sakit kepala setelah melakukan aktiviti tertentu

Memang ada beberapa jenis sakit kepala yang akan muncul setelah anda melakukan perkara-perkara tertentu. Contohnya, setelah batuk, selepas bersenam, atau bahkan setelah anda melakukan hubungan seks. Ini bermaksud bahawa anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu yang menyebabkannya. Anda mesti berjumpa doktor dengan segera kerana ini termasuk sebagai tanda sakit kepala yang berbahaya.

8. Sakit kepala bertambah teruk ketika menukar posisi

Perhatikan, adakah sakit kepala yang menyerang menjadi lebih menyakitkan jika anda menukar posisi? Contohnya, jika anda membungkuk, bangun, atau duduk.

Sakit kepala yang semakin teruk setiap kali badan anda berubah posisi boleh menjadi gejala cecair serebrospinal bocor di otak. Keadaan ini merangkumi tanda-tanda sakit kepala berbahaya yang perlu segera diperiksa oleh doktor.

Anda harus segera memeriksa apa sahaja gejala sakit kepala yang anda alami kepada doktor agar anda dapat mendapatkan rawatan yang terbaik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found