Cara menggunakan tampon dengan betul ditambah semua maklumat penting mengenainya

Sebilangan besar wanita di Indonesia biasanya memakai pembalut untuk menyerap darah haid. Namun, tahukah anda? Tampon juga menjadi pilihan, terutamanya jika anda aktif. Apa itu tampon dan bagaimana ia digunakan? Mari lihat penjelasan berikut, ya!

Apa itu tampon?

Tampon adalah sejenis pembalut silinder yang terbuat dari kapas lembut. Penggunaannya sama dengan pembalut biasa, iaitu menyerap aliran darah yang keluar semasa haid.

Perbezaannya adalah, jika pelekap diletakkan di permukaan seluar untuk mengumpulkan darah yang keluar, bagaimana menggunakan tampon ia perlu dimasukkan ke dalam bukaan faraj untuk menyekat dan menyerap darah haid sehingga tidak keluar .

Objek ini direka khas dengan bentuk silinder agar mudah dimasukkan ke dalam faraj. Di hujungnya ada benang untuk menariknya jika anda ingin mengeluarkannya.

Mungkin sebilangan wanita yang tidak terbiasa akan keliru dan sukar memasukkannya ke dalam faraj. Tetapi jangan risau, beberapa produk menyediakan aplikator untuk memudahkan anda.

Secara amnya, di Indonesia, tidak banyak wanita yang menggunakan produk feminin yang satu ini.

Orang lebih suka pembalut semasa haid kerana lebih praktikal dan selesa. Walaupun anda sudah biasa, memakai tampon sebenarnya menyeronokkan.

Bagaimana cara menggunakan tampon?

Bagi pemula, tampon adalah objek yang boleh menakutkan untuk dipakai. Namun, anda tidak perlu risau, langkah berikut dapat membantu.

1. Pastikan tangan anda bersih

Pastikan tangan anda bersih sebelum menggunakan produk feminin ini. Sebaiknya basuh tangan anda sebelum mengendalikan dan menggunakannya.

2. Gunakan yang baru dibuka

Elakkan menggunakan tampon yang telah dibuka kerana mungkin tidak steril. Gunakan yang baru dari bungkusan yang masih tertutup rapat.

3. Periksa benang di hujungnya

Sebelum digunakan, pastikan benang di hujungnya benar-benar kuat dan tidak akan longgar. Caranya ialah dengan menarik benang. Sekiranya ia tidak mudah dilepaskan, ia cukup selamat untuk digunakan.

4. Posisikan badan dengan selesa

Posisikan badan dengan selesa dan santai seperti mungkin semasa memasuki produk feminin ini. Sebilangan wanita memilih posisi berjongkok mengangkat satu kaki dan memegangnya di dinding atau bangku.

5. Masukkan dengan teliti

Setelah mencari kedudukan yang betul dan selesa, cara seterusnya menggunakan tampon adalah memasukkan objek. Buka bibir faraj anda dengan satu tangan, kemudian tangan yang lain memasukkan objek ini ke dalamnya.

Letakkan benang di bahagian bawah dan kemudian tekan objek ke lubang faraj. Agar tidak sakit, atur nafas supaya badan menjadi santai semasa melakukan ini.

6. Pastikan benang berada di luar

Sebaik sahaja anda merasakan tampon telah memasuki vagina, tekan dengan jari anda dan pastikan semua bahagian telah masuk sepenuhnya. Sementara itu, pastikan hujung benang berada di luar faraj.

Bagaimana anda membuang tampon?

Setelah mengetahui cara menggunakan tampon dengan betul, maka anda perlu mengetahui cara membuang tampon. Ayuh, lihat langkah-langkah berikut.

  • Cari kedudukan yang selesa.
  • Posisikan badan anda seolah-olah hendak memasukkan tampon, dengan berjongkok atau duduk sambil mengangkat satu kaki.
  • Cari tali tampon yang terdapat di bahagian luar faraj.
  • Semasa menghirup, tarik tali sehingga tampon keluar.
  • Sekiranya tampon tidak keluar dengan segera, cuba tekan untuk mendorong tampon masuk.

Untuk mengelakkan tampon tersekat di dalam vagina, sebelum memasukkannya, pastikan benang tampon cukup kuat dan tidak mudah pecah.

Bilakah tampon harus ditukar?

Anda perlu menukar tampon anda setiap 3 hingga 5 jam. Oleh itu, elakkan menggunakannya semasa anda tidur pada waktu malam.

Sekiranya anda masih ingin menggunakannya semasa tidur, tetapkan penggera setiap 3 jam sehingga anda bangun untuk mengubahnya.

Tidak digalakkan menggunakan produk feminin ini lebih dari 6 jam kerana berisiko menyebabkan penyakit.

Risiko kesihatan menggunakan tampon

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, tampon mempunyai risiko kesihatan jika anda tidak berhati-hati ketika menggunakannya. Berikut adalah beberapa masalah yang mungkin berlaku.

1. Kemunculan luka pada faraj

Sebenarnya, tampon adalah perkara yang lembut. Walau bagaimanapun, jika badan anda tidak santai semasa memasukkannya, luka akan muncul di bahagian dalam faraj. Luka-luka ini boleh menyebabkan rasa sakit dan bahkan jangkitan pada vagina jika tidak dirawat dengan segera.

2. Tampon yang tersisa di faraj

Ketahui cara menggunakan tampon dengan betul. Sebabnya, dalam beberapa kes, objek ini boleh ditinggalkan di dalam vagina kerana terputusnya benang. Sekiranya ini berlaku, segera pergi ke jabatan kecemasan terdekat.

3. Penyakit sindrom kejutan toksik

Sekiranya anda enggan menukar tampon, anda berisiko menghidap sindrom kejutan toksik (TSS), penyakit jarang yang disebabkan oleh bakteria yang memasuki tubuh melalui aliran darah.

Namun, anda tidak perlu terlalu risau kerana kejadian penyakit ini cenderung jarang berlaku.

Selain itu, tampon bukan satu-satunya penyebabnya kerana ada yang berisiko menghidap penyakit ini, termasuk lelaki dan wanita pascamenopause.

Beberapa kebimbangan semasa menggunakan tampon

Sebilangan besar wanita enggan menggunakan tampon kerana kebimbangan berikut.

1. Adakah sakit ketika memakai tampon?

Sebenarnya memakai tampon tidak menyakitkan selagi anda tahu bagaimana menggunakan tampon dengan betul. Kuncinya ialah badan anda rileks ketika memasukkannya ke dalam faraj anda, dan kedudukan tampon betul sehingga tidak terasa kental.

2. Adakah anda masih perawan setelah menggunakan tampon?

Tampon adalah objek yang dimasukkan ke dalam faraj. Namun, itu tidak bermaksud keperawanan anda akan hilang sekiranya anda menggunakannya.

Anda perlu memahami bahawa kehilangan keperawanan hanya berlaku jika faraj menembusi zakar semasa melakukan hubungan seks. Bukan dengan meletakkan barang-barang di dalamnya, seperti tampon.

3. Adakah selaput dara robek ketika menggunakan tampon?

Selaput dara adalah tisu kulit yang sebenarnya mempunyai semacam bukaan di tengah. Pembukaan ini membolehkan darah haid keluar. Ia tidak menutup keseluruhan bukaan faraj seperti yang difikirkan oleh banyak orang.

Selain itu, selaput dara juga elastik sehingga dapat meregangkan. Oleh itu, tidak mungkin selaput dara itu terkoyak ketika menggunakan produk feminin yang satu ini.

Tuala wanita atau tampon, mana yang lebih baik?

Kedua-dua tuala wanita dan tampon mempunyai kegunaan dan fungsi yang sama semasa haid, iaitu untuk menyerap darah haid yang keluar.

Walaupun jenis, bentuk, dan kaedah penggunaannya berbeza, pad dan tampon mempunyai kelebihan dan kekurangan. Agar tidak bingung memilih, mari lihat penjelasan berikut.

1. Tuala wanita lebih sesuai untuk anda yang mudah lupa

Ukuran padnya lebar dan panjang sehingga menutup seluruh permukaan bawah seluar dalam. Ini membuat anda selalu ingat bahawa anda sedang haid sehingga anda menggantinya dengan kerap.

Sementara itu, cara menggunakan tampon yang dimasukkan ke dalam faraj dan saiznya yang kecil sering membuat anda tidak menyedari bahawa anda sedang haid.

Walaupun salah satu perkara penting yang perlu anda ingat semasa memakai tampon adalah jangan lupa menggantinya. Sekiranya anda seorang yang pelupa, lebih baik menggunakan pembalut.

2. Tampon lebih sesuai untuk wanita yang aktif

Pad dipakai dengan melekatkannya pada seluar dalam. Walaupun beberapa jenis bantalan mempunyai sayap, mereka cenderung rendah pada kelekatan, menjadikannya sangat mudah untuk meluncur jika anda bergerak terlalu banyak.

Sementara itu, tampon direka khas untuk tetap disokong oleh otot vagina sehingga tidak mudah bergerak.

Bagi anda yang ingin bebas bergerak semasa haid anda, tanpa perlu risau bantalan bocor atau bergeser, tampon adalah pilihan yang tepat.

3. Gunakan tampon jika anda mahu berenang

Berenang dalam tempoh anda mungkin enggan melakukan. Terutama ketika darah haid mengalir dengan banyak. Anda berfikir bahawa darah pasti akan mengotorkan pakaian dan air kolam.

Jadi, bagaimana jika anda dikehendaki melakukan aktiviti ini? Contohnya, untuk mengambil bahagian dalam pertandingan. Nah, tampon boleh menjadi penyelesaiannya.

Semasa memakai objek ini, anda masih boleh melakukan aktiviti seperti berenang. Ini kerana ia berfungsi menyumbat dan menyerap darah sehingga tidak keluar dari lubang faraj.

4. Menggunakan tampon lebih baik untuk penampilan

Ukuran tuala wanita yang lebar dan tebal boleh mengganggu penampilan anda, terutamanya ketika memakai seluar ketat. Anda akan mengetahui bahawa anda sedang haid dan memakai pembalut.

Sementara itu, cara menggunakan tampon adalah memasukkannya ke dalam faraj. Jadi ia tidak akan dapat dilihat dari luar. Anda masih boleh kelihatan yakin walaupun anda memakai seluar ketat semasa haid anda.

5. Tampon lebih senang dibawa semasa dalam perjalanan

Tidak seperti tuala wanita, tampon sangat kecil. Panjangnya tidak lebih dari 3-5 cm. Dengan ukuran ini, ia boleh dimasukkan ke dalam poket dengan mudah bersama dengan aplikator. Anda akan merasa lebih mudah untuk membawanya semasa perjalanan atau melancong .

Recent Posts