Sambungan Rambut, Apa yang Perlu Diperhatikan?

Selain rambut yang sihat, sebilangan orang juga menginginkan rambut berkilat yang panjang dan cantik. Walaupun begitu, memanjangkan rambut secara semula jadi sukar dan panjang. Berita baiknya ialah, anda boleh mengubah penampilan rambut anda agar kelihatan panjang dan tebal, dengan menggunakan pelanjutan rambut (penyambungan rambut).

Apa itu penyambungan rambutpenyambungan rambut) ?

Sambungan Rambut adalah kaedah penyambungan rambut dengan menambahkan sejumlah helai rambut ke rambut yang sudah anda miliki. Tujuan rawatan ini adalah memanjangkan rambut dan membantu mengisi rambut yang nipis.

Kaedah memanjangkan rambut ini lebih disukai oleh pemilik rambut pendek. Rambut ekstensi akan menyatu dengan rambut semula jadi dan menjadikan rambut kelihatan lebih cepat dengan cepat.

Kaedah penyambungan rambut

Sambungan Rambut ia tidak semudah yang didengar. Anda boleh memilih pelbagai jenis penyambungan rambut dengan masa pemprosesan yang berbeza. Semasa rawatan di salun, penata rambut biasanya akan bertanya terlebih dahulu berapa lama anda perlu menggunakan penyambungan rambut.

Beberapa kaedah mungkin kelihatan bagus, tetapi tentu saja dengan harga yang tidak kecil. Semakin banyak usaha dan fokus yang diperlukan untuk menyiapkan rambut, semakin banyak kos yang dikenakan.

Ketahui kaedah penyambungan rambut yang sesuai dengan masa dan poket anda di bawah.

Menenun / menjahit rambut (tenunan rambut)

Salah satu kaedah penyambungan rambut yang paling popular adalah menganyam sambungan rambut . Kaedah ini menggunakan beberapa helai rambut yang berada di kepala anda dan akan ditenun secara melintang di kulit kepala.

Kemudian, bahagian tambahan ini akan dijahit menggunakan jarum dan benang khas. Sambungan rambut jenis ini dikatakan lebih selamat dan tahan lama. Walau bagaimanapun, anda mesti mempunyai rambut tebal untuk menutup jalinan asas dengan betul.

Namun, menenun rambut boleh menyebabkan sakit kepala dan kadang kala terasa berat dan tidak selesa.

Ikatan mikro

Selain menenun rambut, kaedah penyambungan rambut lain adalah ikatan mikro. Ikatan mikro Gunakan gelung kecil untuk menarik rambut semula jadi dan manik-manik logam untuk menyematkan dan mengikat sambungan ke rambut semula jadi anda.

Ikatan mikro biasanya menghasilkan hasil yang memuaskan. Namun, tentu ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dari rawatan penyambungan rambut seperti berikut.

 • Itu hanya bergantung pada tekstur rambut.
 • Manik logam boleh menyeimbangkan rambut.
 • Memerlukan haba yang boleh merosakkan rambut.
 • Ia memakan masa yang cukup lama, iaitu 4-6 jam.

Ikatan pelakuran

Ikatan pelakuran adalah satu kaedah penyambungan rambut yang memerlukan paling banyak masa dan usaha. Walau bagaimanapun, pilihan rambut lanjutan ini kekal untuk memanjangkan dan menambah jumlah rambut.

Ikatan pelakuran menggabungkan pelanjutan rambut ke rambut anda dengan keratin. Kaedah ini biasanya dilakukan dengan jumlah yang agak kecil bergantung pada jumlah dan kos yang diperlukan.

Sebilangan bahaya di bawah boleh timbul akibat penyambungan rambut dengan ikatan pelakuran .

 • Panas dari ikatan pelakuran boleh merosakkan rambut.
 • Tidak boleh digunakan semula.
 • Terdapat reaksi seperti merasakan kulit kepala gatal atau sensasi menarik di kepala.

Klip rambut

Klip rambut adalah pilihan penyambungan rambut yang paling tidak wajar, tetapi tidak kekal. Itulah sebabnya lebih mudah bagi anda untuk mencuba penampilan rambut baru tanpa perlu risau sama ada ia akan merosakkan rambut anda atau tidak.

Pilihan penyambungan rambut ini juga mempunyai risiko kerosakan yang rendah dan memerlukan masa yang singkat untuk digunakan.

Ia juga mudah. Pendandan rambut menggunakan rambut sintetik dan melekatkannya pada rambut anda. Sebenarnya, anda tidak memerlukan rawatan salun untuk kaedah yang satu ini.

Walaupun begitu, klip rambut memerlukan penyelenggaraan lebih banyak daripada kaedah mencantumkan rambut yang lain.

//wp.hellohealth.com/health-living/beauty/ bahaya pembetulan rambut-setiap hari /

Jenis penyambungan rambut

Bukan hanya menawarkan kaedah yang berbeza, penyambungan rambut juga terdapat dalam pelbagai jenis. Jenis rambut ekstensi akan ditentukan berdasarkan pergerakan dan jenis rambut yang anda miliki. Inilah senarai.

 • Rambut yang tidak pernah terdedah kepada bahan kimia, alias rambut semula jadi.
 • Remy, iaitu rambut yang terdedah kepada tahap rendah bahan kimia.
 • komposit, iaitu gabungan rambut dan bahan sintetik lain, biasanya dikumpulkan dari keguguran rambut semula jadi.

Cara merawat sambungan rambut

Sambungan rambut menjadikan rambut kelihatan lebih cantik dan lebat. Dengan pelbagai kaedah dan jenis yang ada, sudah tentu kaedah memanjangkan rambut ini memerlukan penjagaan tambahan.

Ini kerana rambut akan lebih mudah rosak dan gugur jika anda salah merawatnya. Berikut adalah beberapa kaedah rawatan klip rambut dan sambungan rambut yang lain.

1. Jaga kesihatan rambut anda

Salah satu perkara yang perlu dipertimbangkan ketika merawat penyambungan rambut adalah menjaga kesihatan keseluruhan. Terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan dan harus dielakkan ketika menggunakan rambut yang disambung seperti berikut.

 • Ikat rambut secara longgar sehingga rambut tidak kusut.
 • Menyikat sambungan rambut dengan kemas jika anda tidak banyak bergerak semasa tidur.
 • Sikat dari bawah ke atas untuk mengelakkan rambut kering dan kusut.
 • Lepaskan dan simpan klip rambut apabila tidak digunakan dan gulung menggunakan kertas.
 • Elakkan menggunakan sambungan rambut terpakai kerana ia akan mudah kusut.
 • Mencatok sambungan rambut yang mempunyai gam atau cincin.

//wp.hellohealth.com/health-life/beauty/how-to-treat-oily-scalp/

2. Syampu dengan betul

Mencuci rambut (syampu) adalah salah satu cara merawat rambut anda, termasuk ketika anda menggunakannya penyambungan rambut . Namun, mencuci rambut sambungan memerlukan teknik khas seperti berikut.

 • Basuh secara berkala 3 kali seminggu dengan produk syampu ringan.
 • Elakkan menggunakan air panas kerana boleh merosakkan gam sambungan rambut.
 • Angkat atau angkat kepala semasa mencuci dan gerakkan jari anda secara menegak atau mendatar.
 • Jangan menggosok rambut atau kulit kepala terlalu keras.
 • Tidak digalakkan mencuci rambut dengan gerakan melingkar kerana rambut menjadi kusut.
 • Sapukan perapi pada hujung rambut anda untuk memastikan pelekat tetap berjalan.
 • Elakkan menggunakan pengering rambut kerana dapat membuat sambungan gam tidak kuat.
 • Keringkan rambut secara semula jadi.

3. Ubah gaya rambut sesekali

Untuk mengekalkan pemanjangan rambut yang sihat, lebih baik berehat dari kaedah penyambungan sesekali. Gunakan gaya rambut ini sekurang-kurangnya 2-3 bulan, kemudian beri rehat dengan menukar gaya rambut.

Bukan itu sahaja, anda juga disyorkan untuk memeriksa rambut anda sebulan sekali ke salun atau klinik tempat anda meletakkannya penyambungan rambut . Ini bertujuan untuk melicinkan rambut agar tidak kusut dan melekatkan rambut yang mulai gugur.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found