Mesoterapi, Rawatan Perancis yang boleh membuat anda kelihatan lebih muda?

Perkembangan pelbagai rawatan kecantikan yang ada sekarang menjadikan kita lebih mudah untuk memanjakan dan merawat tubuh kita. Nah, akhir-akhir ini ada jenis perawatan kulit yang sedang dibincangkan, iaitu mesoterapi. Seperti apa rawatan ini?

Apa itu mesoterapi?

Mesoterapi adalah rawatan kecantikan bukan pembedahan yang berasal dari Perancis. Rawatan ini bertujuan untuk menegangkan kulit dan membuang lebihan lemak di bahagian badan yang diinginkan.

Mesoterapi dilakukan dengan menyuntikkan cecair yang terdiri daripada gabungan bahan tertentu menggunakan jarum nipis ke dalam tisu lemak subkutan di kawasan yang dipilih.

Bahan yang digunakan dalam rawatan ini boleh berbeza-beza, bergantung pada ramuan yang telah disediakan oleh ahli terapi dan tujuannya. Secara amnya, cecair terdiri daripada vitamin, ekstrak tumbuhan, enzim, hormon, dan ubat-ubatan seperti vasodilator dan NSAID.

Tetapi biasanya, dua bahan yang paling biasa digunakan untuk merawat selulit dan kehilangan lemak adalah lesitin dan isoproterenol.

Lecithin adalah sebatian yang terdapat dalam hempedu manusia dan diperlukan untuk pencernaan lemak makanan, sementara isoproterenol adalah agen lipolitik yang mencetuskan reaksi kimia dalam tubuh untuk memecah sel-sel lemak.

Bagaimana proses rawatan berjalan?

Sebelum menyuntik ramuan bahan, doktor boleh memberikan ubat bius dengan mengoleskannya ke kulit.

Kemudian, doktor akan mula memberi suntikan menggunakan jarum pendek khas. Jarum ini dilekatkan pada mesin mekanikal sehingga dapat memberikan banyak suntikan berturut-turut.

Suntikan ini boleh dilakukan pada wajah, kulit kepala, leher, dada, tangan, atau kawasan yang mempunyai kesan regangan, bergantung pada kawasan yang ingin anda sasarkan. Ahli terapi menyuntik bahan ini pada kedalaman yang berbeza, dari 1 hingga 4 milimeter ke dalam kulit.

Selain itu, ada juga jenis mesoterapi dengan teknologi baru tanpa menggunakan jarum, tetapi menggunakan mesin elektroporesis yang dapat membuka pori-pori kulit. Kemudian, bahan cair dari bahan aktif akan memasuki lapisan kulit melalui liang yang terbuka.

Anda tidak perlu membuat persediaan khas sebelum menjalani terapi ini. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan pengambilan ubat penahan sakit seperti aspirin atau jenis lain pada minggu sebelumnya.

Cadangan ini penting kerana ubat penahan sakit dapat meningkatkan risiko pendarahan atau kecederaan semasa menjalani mesoterapi.

Mesoterapi biasanya memerlukan 3 - 15 sesi rawatan, masing-masing dua minggu dari rawatan sebelumnya.

Adakah rawatan mesoterapi berkesan?

Sumber: Klinik Laser Andrea Catton

Matlamat utama mesoterapi sebenarnya adalah untuk merawat penyakit. Lama kelamaan, prosedur ini lebih banyak digunakan untuk tujuan estetik dan kosmetik, seperti:

 • meremajakan dan menegangkan kulit,
 • membuang lebihan lemak di wajah, lengan, perut, paha, punggung, pinggul, dan kaki,
 • memudarkan kedutan dan garis halus di wajah,
 • memudarkan pigmentasi kulit, seperti bintik gelap dan bintik coklat,
 • mengatasi selulit, juga
 • merawat kebotakan rambut (alopecia areata).

Sayangnya, setakat ini belum ada kajian yang benar-benar dapat membuktikan faedah dan keselamatan prosedur mesoterapi untuk kecantikan.

Satu kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Dermatology melaporkan bahawa mesoterapi tidak menghasilkan perubahan yang ketara dalam memudarnya kedutan dan garis-garis halus pada wajah orang yang secara rutin merawat selama 6 bulan berturut-turut.

Adakah terdapat risiko kesan sampingan?

Mesoterapi pada asalnya bertujuan sebagai rawatan perubatan. Jadi sebenarnya, prosedur ini tidak jauh berbeza dengan terapi kesihatan lain yang juga membawa risiko kesan sampingan.

Pelbagai risiko kesan sampingan yang mungkin timbul adalah:

 • Mual.
 • Sakit atau sakit di bahagian badan yang disuntik.
 • Bengkak di beberapa bahagian badan selepas terapi.
 • Gatal, ruam, dan kemerahan muncul pada kulit di tempat suntikan.
 • Kulit tapak suntikan kelihatan lebam dan bengkak.
 • Parut muncul.

Oleh itu, adalah idea yang baik untuk berbincang dengan pakar dermatologi terlebih dahulu untuk mempertimbangkan risiko dan faedah sebelum membuat janji temu terapi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found