5 Penyakit Jarang Yang Selalunya Mempengaruhi Anak-anak Daripada Mencegah Diri

Persetubuhan, alias perkawinan, adalah sistem perkahwinan antara dua orang yang merupakan saudara darah atau masih dalam keluarga yang sama. Bagi banyak orang, membayangkan melakukan hubungan seks dengan saudara atau saudari adalah mimpi buruk yang mengerikan. Tetapi itu tidak bermaksud tidak mungkin. Ini terbukti dari banyak catatan sejarah yang melaporkan kes-kes pembiakan dengan adik beradik, sepupu, anak saudara, dan sebagainya.

Hubungan sumbang mahir dilarang di hampir semua budaya manusia, dan ini bukan tanpa alasan. Kerana, keturunan pembiakan sangat berisiko tinggi menderita penyakit genetik yang jarang berlaku.

Pelbagai masalah kesihatan yang mungkin disebabkan oleh keturunan

Anak-anak yang dihasilkan dari sumbang mahram akan mempunyai kod genetik DNA yang tidak berbeza kerana mewarisi rantai DNA dari ayah dan ibu yang sangat serupa. Kekurangan variasi DNA dapat melemahkan sistem imun anda sehingga anda tidak dapat melawan penyakit dengan baik.

Satu kajian mendapati bahawa 40 peratus kanak-kanak yang lahir dari sumbang mahram antara dua individu peringkat pertama (keluarga nuklear) dilahirkan dengan kelainan seperti kecacatan fizikal kongenital, atau kecacatan intelektual yang teruk.

Terlibat dalam pembiakan bukan bermaksud anda pasti mendapat penyakit genetik atau jatuh sakit. Anda mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk menghadapi pelbagai masalah kesihatan. Semakin banyak sejarah sumbang mahram dalam keluarga, semakin tinggi risikonya.

1. Albinisme

Albinisme adalah keadaan di mana tubuh anda kekurangan melanin, pigmen yang mewarnai rambut, mata dan kulit. Albino (seperti mereka yang mempunyai albinisme) cenderung mempunyai warna mata yang terang, dan kulit dan rambut yang sangat pucat, bahkan hampir putih susu, walaupun mereka berasal dari etnik berkulit gelap.

Albinisme adalah penyakit resesif autosomal, yang bermaksud bahawa apabila dua orang dengan kod genetik yang sama membiak, ada kemungkinan besar anak-anak mereka mewarisinya.

Tidak semua orang albino adalah produk pembiakan. Tetapi amalan sumbang mahram antara sepupu, saudara kandung, dan ibu bapa-anak mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk mewarisi masalah ini pada keturunan mereka.

Sebabnya, pasangan anda (yang merupakan saudara atau saudari, misalnya) membawa jenis gen yang sama kerana ia diwarisi dari kedua ibu bapa anda. Ini bermakna anda berdua membawa gen penghasil melanin yang cacat dan berpeluang 50 peratus untuk menyebarkan gen yang salah kepada anak anda, sehingga generasi anda yang seterusnya akan mempunyai peluang 25 persen untuk menghidap albinisme - nampaknya remeh, tetapi jumlah ini adalah sebenarnya sangat tinggi.

2. Kekurangan Fumarase (FD)

Kekurangan Fumarase (FD), juga dikenali sebagai penurunan poligami, adalah gangguan yang mempengaruhi sistem saraf otak.

Keadaan cacat lahir ini menyebabkan penderita mengalami sawan tonik-klonik, keterbelakangan mental, dan sering mengalami kelainan fizikal - mulai dari bibir sumbing, kaki kelabu, hingga skoliosis. Kerencatan mental yang dialami diklasifikasikan sebagai sangat teruk, IQ hanya mencapai 25, kehilangan bahagian otak tertentu, tidak dapat duduk dan / atau berdiri, kemahiran berbahasa sangat minimum atau bahkan sifar.

Kanak-kanak sumbang mahir yang menghidap FD juga mungkin mempunyai mikrosefali. Microcephaly adalah keadaan neurologi yang jarang dicirikan oleh kepala bayi yang jauh lebih kecil daripada kepala anak-anak lain yang sama umur dan jantina. Selain itu, dia juga mengalami struktur otak yang tidak normal, kelewatan perkembangan yang teruk, kelemahan otot (hipotonia), kegagalan untuk berkembang, pembengkakan hati dan limpa, sel darah merah berlebihan (polisitemia), jenis barah tertentu, dan / atau kekurangan putih sel darah (leukopenia).

Tidak ada rawatan yang berkesan untuk kekurangan fumatase. Individu dengan FD biasanya hanya bertahan beberapa bulan. Hanya segelintir mangsa FD yang bertahan cukup lama sehingga mencapai usia dewasa.

3. Habsburg Jaw

Habsburg Jaw, juga dikenali sebagai Habsburg Lip dan Austrian Lip, adalah keadaan kongenital yang dicirikan oleh rahang bawah yang menonjol diikuti dengan penebalan bibir bawah yang melampau, dan lidah yang luar biasa besar - yang biasanya menyebabkan penghidapnya terkulai dengan berlebihan.

Dalam perubatan moden, Habsburg Jaw dikenali sebagai prognathism mandibular. Maloklusi (penyimpangan rahang atas dan bawah) yang disebabkan oleh keadaan ini menyebabkan kecacatan fungsi rahang, ketidakselesaan dalam mengunyah, masalah pencernaan, dan kesukaran bercakap sehingga sukar difahami. Individu yang mempunyai keadaan ini juga dilaporkan mengalami keterbelakangan mental dan fungsi motor hampir sifar.

Jejak awal Habsburg Jaw dipercayai berasal dari keluarga bangsawan Poland, dan orang pertama yang diketahui mempunyai keadaan ini adalah Maximillian I, maharaja Rom Suci yang memerintah dari tahun 1486 hingga 1519. Keluarga kerajaan kuno sering berlatih pembiakan untuk melindungi keturunan darah kerajaan yang tulen di pohon keluarga.

Anak Mempunyai Penyakit Jarang Kerana Kami Pasangan Darah

4. Hemofilia

Hemofilia bukan secara khusus akibat pembiakan, tetapi sumbang mahram dilihat sebagai penyebab tingginya kejadian penyakit yang diwarisi ini di banyak keluarga diraja Eropah.

Sekiranya terdapat wanita yang menderita penyakit ini dalam keluarga anda, maka pembiakan dalam keluarga harus disyaki sebagai faktor risiko. Hemofilia adalah keadaan yang disebabkan oleh kecacatan pada gen yang membolehkan darah membeku.

Hemofilia adalah contoh penyakit berkaitan X, kerana gen yang rosak adalah gen dari kromosom X. Wanita mempunyai dua pasang kromosom X sementara lelaki hanya mempunyai satu kromosom X dari ibu mereka. Seorang lelaki yang mewarisi salinan gen hemofilia yang cacat akan menghidap penyakit ini, sementara keturunan wanita mesti mewarisi dua pasang gen yang cacat untuk mengembangkan hemofilia. Keturunan sumbang mahram akan mewarisi dua salinan gen yang salah yang diturunkan dari ibu.

5. Philadelphoi

Kata "Philadelphoi" yang bermaksud "cinta persaudaraan" berasal dari bahasa Yunani kuno, digunakan sebagai nama panggilan yang diberikan kepada saudara-saudara Ptolemy II dan Arsinoe yang terlibat dalam hubungan sumbang mahram. Walau bagaimanapun, Philadelphoi tidak disenaraikan sebagai keadaan perubatan rasmi dan berbeza dengan penyakit Philadelphia Chromosome (Ph).

Keluarga kerajaan Mesir kuno hampir selalu diwajibkan untuk menikahi saudara kandung mereka, dan ini berlaku di hampir setiap dinasti. Bukan hanya perkahwinan saudara, tetapi juga "perkahwinan anak saudara dua orang", di mana seorang lelaki mengahwini seorang gadis yang ibu bapanya adalah saudara lelaki atau saudara lelaki lelaki itu. Tradisi pembiakan ini dilestarikan kerana mereka percaya bahawa dewa Osiri mengahwini adiknya sendiri, Iris, untuk menjaga kesucian keturunan. Tutankhamen, alias King Tut, adalah hasil daripada hubungan saudara-saudari yang sumbang mahram. Ia juga disyaki bahawa isterinya, Ankhesenamun, adalah saudara perempuannya sendiri (baik kandung atau anak angkat) atau keponakannya.

Sebagai hasil perkawinan, kadar kelahiran mati adalah tinggi dalam keluarga kerajaan, seperti kecacatan kelahiran dan gangguan genetik yang diwarisi. Raja Tut sendiri mempunyai pelbagai keadaan yang disebabkan oleh variasi terhad dalam kod gen gen dari hubungan sumbang mahram orang tuanya.

King Tut dilaporkan mengalami tengkorak memanjang, bibir sumbing, selangkangan (gigi depan atas menonjol lebih banyak daripada gigi depan bawah), kaki kelabu, kehilangan salah satu tulang di badannya, dan skoliosis - semuanya dalam "bungkusan" keadaan ini disebabkan, atau lebih teruk lagi, oleh hubungan sumbang mahram.

Recent Posts