Ereksi zakar setiap kali anda bangun pada waktu pagi, apa yang menyebabkannya?

"Mengapa zakar tegak setiap kali anda bangun, ya?" Lelaki mesti mengetahui keadaan ketika anda bangun pada waktu pagi dan mendapati zakar anda tegak. Doktor merujuk kepada 'bangun' atau menegangkan zakar pada waktu pagi sebagai ketegangan zakar pada waktu malam (NPT).

Ereksi spontan, yang dikenali sebagai NPT, berlaku semasa tidur atau ketika anda bangun. Dilaporkan Sains IFL , Semua lelaki dengan keadaan zakar normal dan tidak mengalami mati pucuk akan mengalami ereksi semasa tidur dan biasanya berlaku antara 3 hingga 5 kali.

Walaupun dalam beberapa tahun terakhir terdapat beberapa teori yang menjelaskan NPT, apa yang menyebabkannya masih belum jelas. Yang jelas ialah NPT berkaitan dengan tidur REM ( Pergerakan mata yang cepat ).

Mengapa zakar tegak ketika kita tidur?

Terdapat satu teori bahawa semasa anda tidur REM, sel-sel noradrenergik di bahagian otak yang disebut locus coeruleus mati. Teori ini menunjukkan bahawa sel-sel ini berkaitan dengan corak perencatan pada zakar. Oleh itu, apabila sel-sel ini tidak aktif dalam tahap tidur REM, pola rangsangan yang bergantung pada testosteron akhirnya menghasilkan ereksi.

Kajian oleh Society for Endocrinology juga menyokong teori di atas, bahawa mungkin ada bahagian otak yang mati semasa tidur REM, sehingga ketika kita sedang tidur, otak tidak lagi menjaga dan memeriksa zakar. Walaupun biasanya otak mengawal zakar dan memastikan ereksi hanya berlaku ketika diperlukan, semasa tidur REM zakar bebas melakukan apa yang diinginkannya. Dan apa yang dia mahukan dikeraskan atau tegak.

Rangsangan seksual semasa tidur

Kadang-kadang penyebab zakar ereksi semasa tidur dan ketika anda bangun pada waktu pagi agak mudah: zakar anda terangsang. Walaupun anda tidak sedarkan diri dan tertidur, atau masih mengumpulkan nyawa ketika anda baru bangun dari tidur, tidak jarang zakar anda secara tidak sengaja menggosok objek tertentu seperti guling, atau badan pasangan di sebelah anda. Oleh itu, walaupun anda tidak menyedarinya, inilah sebabnya zakar anda mendapat rangsangan dan bertindak balas dengan segera.

Semakin tua anda, semakin kurang ia berlaku

Sebilangan besar lelaki yang mengalami zakar tegak pada waktu pagi adalah lelaki muda. Rata-rata orang yang telah memasuki usia tua akan jarang mengalaminya lagi. Di samping itu, ramai lelaki pertengahan umur sering bangun pada waktu pagi merasakan keinginan untuk membuang air kecil.

Joseph Alukal, MD, penolong profesor Uroloi dan Obstetrik dan Ginekologi di NYU Langone Medical Center, mengatakan bahawa lelaki berusia 60-an-70-an yang bangun awal dan perlu membuang air kecil biasanya tidak lagi mengalami ereksi pada waktu pagi.

Selain itu, salah satu sebab mengapa zakar anda tegak ketika bangun tidur adalah kerana hormon testosteron anda mencapai puncak tertinggi pada waktu pagi. Dan kerana tahap testosteron seorang lelaki biasanya mulai menurun pada usia 40-an dan 50-an, ini juga menjadi sebabnya kayu pagi perlahan mula berlaku jarang dengan usia.

Zakar yang selalu bangun pada waktu pagi adalah baik

Tobias Kohler, M.D., M.P.H., profesor dan pengarah bahagian program residensi urologi di Sekolah Perubatan Universiti Southern Illinois, mengatakan bahawa jika anda mendapat ereksi secara konsisten pada waktu pagi atau semasa anda sedang tidur, itu baik untuk kesihatan anda. Terutama untuk aliran darah anda ke zakar, yang juga diperlukan untuk ereksi apabila diperlukan.

Oleh itu, jika anda mengalami masalah ereksi ketika anda melakukan hubungan seks, tetapi anda tidak menghadapi masalah ereksi ketika anda tidur atau ketika anda bangun pada waktu pagi, kemungkinan masalah ereksi disebabkan oleh keadaan psikologi, misalnya kerana anda merasa cemas, tertekan, atau tertekan.

Dr. Kohler melanjutkan, jika anda juga tidak pernah mengalami ereksi pada waktu malam, itu adalah isyarat bahawa aliran darah ke zakar anda mungkin bermasalah. Ini adalah ciri umum keadaan seperti penyakit jantung, arteri tersumbat, kolesterol tinggi, atau tekanan darah tinggi.

Bagaimana jika zakar tidak tegak pada waktu pagi?

Dr. Kohler menegaskan bahawa anda tidak perlu risau jika anda menyedari bahawa ereksi pagi anda perlahan-lahan menurun. Anda mungkin mengalami ereksi sepanjang malam dan anda tidak menyedarinya kerana anda cepat tidur.

Namun, jika anda tidak mengalami ereksi pada waktu pagi selama beberapa bulan, segera berjumpa doktor. Sekiranya anda benar-benar tidak dapat mengalami ereksi pada waktu pagi, ini boleh menjadi tanda kemurungan, tekanan kronik, atau masalah kesihatan biasa seperti penyakit jantung. Pengurangan ereksi juga boleh menjadi tanda tahap testosteron rendah.

Dr. Kohler menambah, jika anda sudah mengetahui apa yang menyebabkan zakar anda tidak mengalami ereksi pada waktu pagi, seperti kadar kolesterol tinggi, urat tersumbat, atau kadar testosteron rendah, sering kali masalah zakar ereksi anda dapat diatasi dengan ubat-ubatan tertentu.

Recent Posts