Kehamilan Pelbagai Melalui Program IVF (IVF) •

IVF, aka persenyawaan in vitro (IVF), adalah salah satu daripada banyak teknik yang ada untuk membantu orang yang mempunyai masalah kesuburan untuk melahirkan bayi.

Sejak diperkenalkan pada tahun 1970-an, IVF dan kaedah pembiakan lain yang dibantu telah melahirkan lebih daripada 5 juta bayi di seluruh dunia.

Memetik dari Liputan6.com, menurut data Badan Pusat Statistik (BPS) pada tahun 2008, jumlah pasangan yang mengalami masalah kesuburan mencapai 10 persen dari semua pasangan di Indonesia, atau mencapai 4 juta orang. Kira-kira lima peratus (sekitar 200,000 pasangan) mesti dibantu oleh program IVF.

Kini terdapat 27 klinik IVF di Indonesia di 11 kota besar, termasuk Jakarta, Medan, Padang dan Denpasar.

Apakah prosedur IVF (IVF)?

Sebelum memulakan IVF, doktor anda boleh memberikan sejumlah ubat kesuburan preskripsi. Ubat kesuburan ini berfungsi untuk merangsang ovari anda untuk menghasilkan banyak telur dalam satu masa. Sebilangan besar telur membantu meningkatkan peluang kehamilan anda dengan IVF.

Semasa anda mengambil ubat ini, doktor anda akan terus memantau ovari, tahap hormon di dalam badan anda, dan memastikan bahawa telur anda berada di tahap pematangan pada folikel ovari.

Apabila telur matang, doktor akan menggunakan picagari nipis untuk mengeluarkan telur dan kemudian memasukkannya bersama sperma, yang telah dikeluarkan dari pasangan atau penderma anda, ke dalam piring petri. Di sinilah bermulanya proses persenyawaan in vitro.

Telur yang disenyawakan, sekarang disebut embrio, kemudian diinkubasi selama beberapa hari. Selama masa inkubasi, embrio anda akan selalu dipantau dan diperiksa untuk pertumbuhan. Selepas itu, embrio yang paling sihat akan dimasukkan kembali ke dalam rahim anda menggunakan tiub nipis (kateter) untuk meneruskan pertumbuhan dan perkembangannya di dalam badan anda.

Kemudian, doktor anda akan menetapkan suplemen progesteron untuk meningkatkan peluang anda menjalani kehamilan yang normal dan sihat.

Sebilangan doktor mungkin memilih untuk memindahkan lebih daripada satu embrio, sementara yang lain berpendapat bahawa hanya satu embrio yang harus dipindahkan. Ini dilakukan untuk mengelakkan risiko kesihatan yang berkaitan dengan kehamilan berganda. Satu embrio sebenarnya cukup untuk membuat kehamilan berlaku sekiranya anda berumur kurang dari 35 tahun.

IVF boleh dilakukan dengan menggunakan telur dan sperma pasangan anda, atau kedua-dua telur dan / atau sperma dari penderma.

Siapa yang boleh menjalankan program IVF (IFV)?

Program IVF bukanlah cadangan utama untuk rawatan kemandulan. Sebaliknya, IVF (IVF) akan disarankan sekiranya kaedah lain, seperti ubat kesuburan, pembedahan, dan inseminasi buatan, tidak berfungsi.

IVF mungkin merupakan penyelesaian terbaik, jika anda atau pasangan anda didiagnosis dengan:

 • Endometriosis
 • Kiraan sperma rendah
 • Gangguan pada rahim atau tiub fallopio
 • Masalah ovulasi
 • Masalah antibodi yang mengancam nyawa sperma atau sel telur
 • Ketidakupayaan sperma memasuki atau bertahan dalam lendir serviks
 • Masalah kemandulan yang tidak dapat dijelaskan

Wanita yang mempunyai masalah dengan tiub fallopio akan mendapat banyak manfaat daripada program IVF ini. Prosedur IVF tidak melibatkan tiub fallopi, jadi wanita yang tiub fallopi tersumbat, atau sama sekali tidak mempunyai tiub fallopio, akan lebih mudah merancang kehamilan dengan IVF.

wanita dengan endometriosis dan sindrom ovari polikistik (PCOS) juga akan sangat dibantu oleh program ini, kerana IVF dapat membantu mereka mengatasi tanda-tanda dan gejala kemandulan, dan memudahkan mereka hamil.

Wanita yang mempunyai siklus ovulasi yang tidak teratur juga dapat mencapai kehamilan impian mereka dengan bantuan IVF, kerana ubat kesuburan dapat digunakan untuk mempromosikan ovulasi dan penghasilan telur yang sihat.

Bagi lelaki yang mempunyai masalah jumlah sperma yang rendah, program IVF akan disokong oleh suntikan sperma intracytoplasmik (ICSI). ICSI dapat membantu pasangan anda hamil, kerana suntikan ini hanya memerlukan satu sperma yang sihat untuk menghasilkan telur semasa IVF.

Seberapa baik peluang saya untuk hamil dengan IVF?

Dipetik dari webmd.com, kadar kejayaan IVF akan bergantung pada sejumlah faktor, termasuk penyebab kemandulan anda, di mana anda menjalani prosedur, dan usia anda.

Sekiranya anda enggan menggunakan telur penderma untuk prosedur IVF anda, walaupun telur yang anda hasilkan tidak sihat, kemungkinan kehamilan anda berjaya akan berkurang.

Sekiranya anda berusia 30-an, menggunakan telur penderma dapat meningkatkan peluang anda hamil IVF. Walaupun begitu, walaupun wanita yang lebih tua berjaya hamil dengan IVF, mereka yang berumur 40 tahun ke atas masih boleh menghadapi risiko keguguran yang besar.

Apa yang perlu anda fahami, program IVF di Indonesia tidak membenarkan penglibatan penderma (sel telur dan sperma), atau ibu pengganti (ibu pengganti).

Keadaan kesihatan lain yang mungkin menghalang kejayaan program IVF anda termasuk tumor fibroid, disfungsi ovari, tahap hormon yang tidak normal, dan kelainan rahim. Wanita yang mempunyai keadaan ini mempunyai peluang yang rendah untuk berjaya hamil dengan IVF.

Apakah kesan sampingan dan risiko IVF (IVF)?

Setelah menyelesaikan IVF, anda boleh meneruskan rutin harian anda. Walau bagaimanapun, ovari anda masih boleh membengkak. Hendaklah mengelakkan aktiviti berat yang boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Keputihan - pelepasan telus dari faraj sejurus selepas prosedur, kerana proses menyapu dinding rahim sebelum pemindahan embrio
 • Kelembutan payudara kerana tahap estrogen yang tinggi
 • Perasaan ringan
 • Kekejangan ringan
 • Sembelit

Di samping itu, persenyawaan in vitro (IVF) meningkatkan risiko sindrom overstimulasi ovari dan kehamilan berganda. Risiko ovulasi dapat diatasi dengan mudah sekiranya doktor terus memantau tahap ovari dan hormon anda semasa terapi ubat kesuburan.

Risiko kehamilan berganda secara langsung berkaitan dengan jumlah embrio yang dimasukkan ke dalam rahim, terutamanya jika anda berusia lebih dari 35 tahun. Kehamilan berganda adalah keadaan berisiko tinggi bukan sahaja untuk kesihatan anda, tetapi juga untuk janin anda.

Terdapat kemungkinan besar kecacatan kelahiran untuk bayi yang dikandung melalui proses IVF. Rujuk doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Sekiranya anda atau doktor anda bimbang untuk menyampaikan gangguan genetik ke janin anda, klinik kesuburan IVF menyediakan perkhidmatan ujian diagnostik genetik pra-implantasi. Beberapa gangguan genetik dapat dikenal pasti melalui ujian khas sebelum embrio dimasukkan ke dalam rahim, memastikan anda mempunyai peluang yang baik untuk mengandung janin yang sihat.

BACA JUGA:

 • Kekejangan dan sakit perut semasa mengandung, ini adalah cara yang betul untuk mengurut
 • Wanita hamil memerlukan banyak rehat dan tidur
 • Adakah mani pedi selamat untuk wanita hamil?

Recent Posts