Kecacatan Kelahiran pada Bayi: Ketahui Punca dan Cara Mencegahnya

Bukan perkara mudah bagi ibu bapa untuk menerima hakikat bahawa bayi dilahirkan tidak sempurna. Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan bayi mengalami kecacatan kelahiran. Apa penyebab kecacatan kelahiran pada bayi dan bolehkah mereka dicegah?

Apakah kecacatan kelahiran pada bayi?

Dikutip dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, kelainan kongenital atau cacat lahir adalah kelainan struktur dan fungsi yang diakui sejak bayi baru lahir.

Keadaan kesihatan bayi yang mengalaminya biasanya bergantung pada organ atau bahagian badan yang terlibat dan tahap keparahannya.

Menurut WHO, kecacatan kelahiran mempengaruhi kira-kira 1 dari 33 bayi di dunia. Sebenarnya, terdapat kira-kira 3.2 juta bayi yang dilahirkan dengan ketidaksempurnaan di seluruh dunia setiap tahun.

Sementara itu, di Asia Tenggara sahaja, kecacatan kelahiran atau kelainan kongenital menyumbang 90,000 kematian untuk bayi baru lahir.

Terdapat dua jenis kelainan bayi yang baru lahir, iaitu kecacatan kelahiran struktur dan kecacatan kelahiran fungsional. Keabnormalan struktur adalah masalah yang berkaitan dengan bahagian badan.

Ambil contoh kes seperti bibir sumbing, kecacatan jantung, kaki kaki, dan spina bifida. Clubfoot dan spina bifida adalah beberapa jenis kelainan kongenital pada anggota badan bayi.

Sementara itu, keabnormalan bayi yang baru lahir berkaitan dengan masalah dengan fungsi atau sistem anggota badan untuk melakukan kerja mereka.

Masalah ini sering menyebabkan kecacatan perkembangan yang merangkumi perkembangan sistem saraf atau masalah dengan otak, seperti yang dijumpai pada orang dengan autisme dan sindrom Down.

Apakah penyebab kecacatan kelahiran?

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), keadaan ini dapat dikesan sebelum kelahiran atau semasa kehamilan, semasa kelahiran, atau selepas kelahiran.

Walau bagaimanapun, kebanyakan dijumpai pada tahun pertama kehidupan. Sementara itu, proses berlakunya kecacatan kelahiran biasanya bermula sekitar usia tiga bulan pertama atau kurang dari 12 minggu kehamilan.

Beberapa penyebab kecacatan kelahiran adalah seperti berikut:

1. Faktor genetik

Ibu atau bapa boleh menjadi pembawa gangguan genetik pada bayi mereka. Ketidaknormalan dalam faktor genetik berlaku apabila satu atau lebih gen tidak berfungsi dengan baik atau beberapa gen hilang.

Gen boleh menjadi cacat kerana mutasi atau perubahan yang dialami oleh gen.

Kelainan pada gen dapat terjadi pada saat pembuahan, ketika sperma memenuhi telur, dan ini tidak dapat dicegah.

Perubahan atau mutasi pada satu atau lebih gen menjadikannya tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Perkara yang sama berlaku apabila bahagian gen hilang.

2. Masalah kromosom

Pelancaran dari Institut Kesihatan Nasional, dalam kes tertentu, bayi yang dilahirkan dengan kecacatan boleh disebabkan oleh kromosom atau sebahagian kromosom yang hilang.

Namun, ada juga penyebab kecacatan kelahiran yang disebabkan oleh kromosom yang berlebihan, contohnya pada sindrom Down.

3. Gaya hidup dan persekitaran

Kecacatan kelahiran boleh berlaku disebabkan oleh faktor persekitaran yang berlaku semasa kehamilan, termasuk penggunaan dadah, merokok, dan minum alkohol semasa kehamilan.

Faktor lain, seperti keracunan kimia dan virus juga dapat meningkatkan faktor risiko kecacatan kelahiran. Kehamilan di atas usia 35 tahun juga dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran.

Oleh itu, anda harus merancang bilakah masa terbaik untuk anda mempunyai anak. Sebaiknya, bukan pada usia yang terlalu muda atau terlalu tua untuk hamil.

4. Jangkitan

Wanita hamil yang mengalami jangkitan tertentu semasa mengandung mempunyai risiko lebih tinggi melahirkan bayi dengan kelainan kongenital.

Sebagai contoh, jangkitan virus Zika pada wanita hamil boleh mencetuskan mikrosefali, suatu keadaan ketika ukuran otak bayi dan lilitan kepala lebih kecil daripada yang seharusnya.

5. Pendedahan terhadap ubat dan bahan kimia

Pendedahan kepada bahan kimia dan pengambilan ubat tertentu juga merupakan salah satu penyebab kecacatan kelahiran pada bayi. Atas sebab ini, penting untuk selalu memperhatikan kemungkinan terkena bahan kimia semasa berada di tempat.

Anda juga perlu selalu berjumpa doktor sebelum mengambil ubat semasa hamil.

6. Merokok dan minum alkohol semasa hamil

Adalah idea yang baik untuk mengelakkan minum alkohol semasa anda hamil, walaupun dalam jumlah kecil.

Ini kerana tidak ada bilangan tepat yang mengatakan alkohol masih selamat diminum semasa hamil.

Alkohol yang memasuki aliran darah ibu hamil boleh mengalir ke bayi melalui tali pusat.

Akibatnya, alkohol berisiko menyebabkan bayi dilahirkan dengan kelainan, keguguran, kelahiran mati, dengan pelbagai masalah lain.

Semua jenis alkohol sama berbahaya, termasuk anggur ( arak ) dan bir.

Sementara itu, bahaya merokok semasa mengandung bukan sahaja menyebabkan kecacatan kelahiran, tetapi juga menyebabkan kelahiran pramatang, celah langit-langit, dan bahkan kematian.

7. Ibu yang gemuk

Keadaan ibu yang gemuk atau berlebihan berat badan juga menjadi salah satu penyebab kecacatan pada bayi baru lahir.

Sekiranya anda kekurangan berat badan, berat badan berlebihan, atau gemuk sebelum kehamilan, berjumpa dengan doktor anda sebanyak mungkin.

Doktor biasanya akan membantu memberi nasihat agar anda dapat mencapai berat badan yang ideal semasa hamil nanti sebagai cara untuk mengelakkan bayi dilahirkan dalam keadaan baik.

Faktor apa yang meningkatkan risiko kecacatan kelahiran pada bayi?

Selain daripada sebab genetik dan persekitaran, terdapat pelbagai faktor yang dapat meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan keadaan tersebut.

Berikut adalah beberapa faktor risiko untuk kelainan kongenital pada bayi baru lahir:

  • Ibu merokok semasa mengandung
  • Ibu minum arak semasa mengandung
  • Ibu mengambil ubat tertentu semasa mengandung
  • Wanita hamil pada usia tua, misalnya mengandung pada usia lebih dari 35 tahun
  • Terdapat ahli keluarga yang juga mempunyai sejarah kecacatan kelahiran sebelumnya

Walau bagaimanapun, harus difahami bahawa mempunyai satu atau lebih risiko ini tidak langsung membuat anda yakin untuk melahirkan bayi dengan kelainan kongenital kemudian.

Sebenarnya, wanita hamil yang tidak mempunyai satu atau lebih risiko di atas boleh melahirkan bayi dengan kecacatan kongenital.

Bagaimana untuk mendiagnosis kecacatan kelahiran pada bayi?

Doktor boleh mendiagnosis kecacatan kongenital pada bayi di rahim dengan menggunakan ultrasound (USG).

Selain itu, pemeriksaan juga dapat dilakukan dengan ujian darah dan ujian amniosentesis (mengambil sampel cecair amniotik).

Berbeza dengan pemeriksaan ultrasound, ujian darah dan amniosentesis pada wanita hamil biasanya dilakukan jika ada risiko tinggi.

Sama ada ibu berisiko tinggi kerana keturunan atau sejarah keluarga, usia semasa kehamilan, dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, doktor akan memastikan dengan lebih jelas mengenai kehadiran kelainan kongenital (kecacatan kelahiran kongenital) pada bayi dengan melakukan pemeriksaan fizikal.

Sebaliknya, ujian darah atau ujian saringan bayi baru lahir juga dapat membantu doktor untuk mendiagnosis kecacatan kongenital atau kelainan kongenital pada bayi baru lahir bahkan sebelum gejala mulai muncul.

Dalam beberapa kes, ujian saringan kadang-kadang tidak menunjukkan bahawa bayi mempunyai kelainan kongenital sehingga gejala muncul di kemudian hari.

Apakah jenis kecacatan pada bayi baru lahir?

Seperti disebutkan sebelumnya, ada berbagai macam kelainan yang dapat dialami oleh bayi ketika lahir.

Keabnormalan kongenital pada bayi dibahagikan berdasarkan organnya, seperti:

  • Kecacatan kelahiran saraf: Cerebral palsy dan Spina bifida
  • Kecacatan kelahiran wajah: Bibir sumbing
  • Kecacatan kelahiran otak: Hydrocephalus
  • Kecacatan kelahiran paru-paru: Fibrosis kistik
  • Kecacatan kelahiran mata: katarak kongenital, glaukoma kongenital, retinopati pramatang,dacryocystocele kongenital.

Retinopati Pramatang (ROP) adalah kecacatan kongenital mata yang disebabkan oleh gangguan pembentukan saluran darah retina. Keadaan ini cenderung dijumpai pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya.

Sementara itu, dacryocystocele kongenital adalah cacat mata kongenital yang berlaku kerana penyumbatan pada saluran nasolacrimal, yang merupakan saluran yang mengalirkan air mata ke hidung.

Saluran ini berfungsi untuk mengalirkan air mata agar tidak menyebabkan mata sentiasa berair dalam keadaan normal.

Cara mencegah kecacatan kelahiran

Apakah cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil dalam menjaga kehamilan untuk mencegah kecacatan kelahiran? Berikut adalah pelbagai perkara yang perlu anda perhatikan.

1. Elakkan berdiet

Sekiranya diet yang anda inginkan semasa hamil adalah menurunkan berat badan, ini tidak digalakkan.

Sebenarnya, tidak mengapa dan lebih baik jika anda menambah berat badan semasa hamil.

Ini kerana janin di dalam rahim memerlukan pengambilan nutrien yang berterusan untuk menyokong pertumbuhan bayi.

Apabila anda sengaja mengurangkan bahagian makanan atau mengehadkan jenis makanan tertentu, kaedah ini sebenarnya akan mengurangkan pengambilan nutrisi janin.

Sebenarnya, 1000 hari pertama kehidupan adalah tempoh keemasan bagi pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Seribu hari pertama kehidupan bermula sejak bayi dalam kandungan sehingga berumur dua tahun.

Namun, makan berlebihan juga tidak baik kerana berisiko membuat anda berlebihan berat badan dan gemuk semasa hamil.

2. Mengambil ubat secara cuai tanpa pengawasan doktor

Anda tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan semasa mengandung. Beberapa ubat boleh "ditelan" oleh janin kerana diserap ke saluran plasenta.

Ambil, sebagai contoh, ubat sakit seperti aspirin dan ibuprofen. Penggunaan kedua-dua ubat ini pada wanita hamil mesti sangat berhati-hati mengenai masa dan dos minum, terutama pada trimester pertama dan terakhir.

Menurut Mayo Clinic, dos aspirin yang tinggi pada trimester pertama kehamilan boleh menyebabkan kecacatan kelahiran.

Sekiranya aspirin dosis tinggi diambil pada trimester ketiga kehamilan, terdapat risiko penyumbatan saluran darah di jantung janin, menyebabkan kecacatan jantung.

3. Elakkan merokok dan alkohol

Cara lain untuk mencegah kecacatan kelahiran adalah dengan mengelakkan minum alkohol dan merokok semasa hamil.

Selain mencegah kecacatan kelahiran pada bayi, usaha ini juga membantu mengurangkan risiko keguguran.

Anak-anak yang dilahirkan oleh ibu yang merokok mempunyai risiko yang lebih tinggi mengalami silang mata atau strabismus.

Bayi yang ibunya merokok pada trimester pertama kehamilan cenderung mengalami kecacatan jantung dan paru-paru semasa dilahirkan.

Merokok semasa mengandung juga boleh memberi kesan kekal pada fungsi otak anak, seperti IQ rendah.

Selain itu, bahaya merokok semasa mengandung juga menyebabkan kelahiran pramatang, bibir sumbing, dan kematian bayi.

Minum alkohol semasa hamil juga boleh menyebabkan bayi dilahirkan dengan sindrom alkohol janin, suatu keadaan yang boleh mengalami kecacatan kelahiran secara kekal.

Bayi juga boleh mengalami kecacatan wajah (kepala lebih kecil), kelahiran mati, kecacatan fizikal, dan kerosakan pada sistem saraf pusat.

4. Elakkan keadaan badan yang terlalu panas

CDC mengesyorkan wanita hamil untuk mengelakkan terlalu panas dan mendapatkan rawatan segera ketika mereka demam.

Ini kerana dalam keadaan atau suhu badan yang terlalu panas dapat meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan tiub saraf (anencephaly).

Oleh itu, lebih baik merawat demam dengan segera dan mengelakkan pendedahan pada suhu yang terlalu panas seperti berendam di dalam tab mandi panas.

5. Mendapat imunisasi semasa mengandung

Terdapat beberapa jenis imunisasi yang selamat diberikan semasa mengandung dan bahkan disyorkan. Jenis imunisasi adalah vaksin selesema dan vaksin Tdap (tetanus, difteria, dan pertusis aselular).

Pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui vaksin mana yang disyorkan semasa kehamilan.

6. Memenuhi keperluan asid folik

Wanita hamil sangat disarankan untuk memenuhi keperluan asid folik setiap hari dalam usaha mencegah kecacatan kelahiran pada bayi, terutama di otak dan saraf tunjang.

Lebih-lebih lagi, kerana otak dan saraf tunjang terbentuk sangat awal, ada risiko menyebabkan kelainan jika tidak berjalan dengan baik.

Salah satu kecacatan kelahiran yang boleh berlaku kerana pengambilan asid folik tidak mencukupi adalah spina bifida pada bayi.

Ibu dinasihatkan untuk mengambil asid folik sekurang-kurangnya satu bulan sebelum kehamilan dan teruskan secara berkala sepanjang kehamilan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found