7 Jenis Buah untuk Sakit Kepala, Dapat Membantu Meringankan Kebas

Sakit kepala boleh menyerang bila-bila masa dan di mana sahaja. Selain daripada berehat dan minum ubat sakit kepala, anda juga boleh makan buah untuk membantu menghilangkan keadaan ini dengan lebih cepat. Terdapat sekurang-kurangnya enam pilihan buah yang boleh anda nikmati sebagai penghilang sakit kepala di rumah. Ingin tahu apa-apa? Lihat cadangan berikut.

Cadangan buah terbaik untuk menghilangkan sakit kepala

Faktor memilih makanan harian yang tidak sihat adalah salah satu penyebab sakit kepala yang paling biasa. Dipetik dari Cleveland Clinic, komposisi dan kandungan kimia makanan boleh menjadi salah satu pencetus sakit kepala.

Untuk membantu menghilangkan sakit kepala, terdapat beberapa cadangan buah yang boleh anda cuba. Berikut adalah pilihannya:

1. Tembikai

Tembikai adalah buah untuk menghilangkan sakit kepala akibat dehidrasi. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan British, dehidrasi boleh menyebabkan sakit kepala atau migrain. Tembikai diketahui mengandungi 92% air yang dapat mengembalikan tahap cecair badan.

Selain itu, semangka juga mempunyai kandungan lain yang berguna untuk penderita sakit kepala, seperti serat, vitamin C, vitamin A, dan magnesium. Pada pesakit dengan sakit kepala, kandungan magnesium sangat diperlukan. Sebabnya, kekurangan mineral ini sering dikaitkan dengan sakit kepala dan dikatakan sebagai salah satu pencetus.

Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa anda mesti mengambil buah yang menghilangkan sakit kepala ini dalam keadaan matang. Jangan makan tembikai yang terlalu masak atau hampir busuk. Kerana dalam proses pembusukan, buah ini menghasilkan bahan buangan yang disebut tyramine. Tyramine berpotensi mencetuskan sakit kepala migrain pada orang sensitif.

2. Pisang

Anda juga dapat menggunakan pisang sebagai buah untuk menghilangkan sakit kepala, termasuk sakit kepala cluster. Sebabnya, pisang mengandungi kalium tinggi. Kalium dapat membantu memulihkan cecair dan elektrolit dalam badan yang hilang semasa sakit kepala akibat dehidrasi.

Bukan hanya itu, pisang juga diketahui mengandungi magnesium, sehingga dapat meningkatkan kadar magnesium yang berkurang pada penderita sakit kepala. Satu pisang bersaiz sederhana diketahui mengandungi 32 mg magnesium. Selain pisang, magnesium tinggi juga terkandung dalam kacang almond, bayam, atau makanan penahan sakit kepala yang lain.

3. Alpukat

Selain pisang, buah-buahan dengan kadar magnesium yang tinggi juga terdapat dalam alpukat. Oleh itu, buah ini boleh menjadi pilihan bagi anda untuk membantu menghilangkan sakit kepala.

Dalam satu hidangan alpukat dadu diketahui mengandungi 44 mg magnesium. Jumlah ini adalah sekitar 11-15 peratus daripada keperluan magnesium harian anda. Jumlah magnesium harian yang disyorkan adalah 400-420 mg sehari untuk lelaki dewasa dan 310-320 mg sehari untuk wanita dewasa.

Tidak hanya mengandungi magnesium, alpukat juga kaya dengan nutrien lain, iaitu lemak sihat, vitamin B, vitamin K, vitamin E, dan kalium, semuanya baik untuk penderita sakit kepala.

4. Nanas

Buah untuk sakit kepala seterusnya adalah nanas. Anda mungkin menggunakan buah ini untuk melegakan sakit kepala jenis sekunder, terutama yang berlaku akibat jangkitan sinus atau sinusitis. Nanas mengandungi enzim bromelain, yang mencerna protein.

Kajian yang dilakukan pada tahun 2016 dan diterbitkan dalam jurnal Laporan Bioperubatan menyatakan, bromelain berpotensi untuk mengurangkan tempoh sinusitis, terutama pada kanak-kanak. Selain itu, buah ini juga dapat meningkatkan pernafasan dan mengurangkan keradangan pada saluran pernafasan.

Selain itu, nanas juga mengandungi vitamin B yang dapat mendorong otak berfungsi dengan lebih baik dan meningkatkan kemampuan tubuh untuk menangani tekanan dengan berkesan. Tekanan adalah salah satu pencetus sakit kepala, terutamanya sakit kepala yang tegang. Namun, memakan buah ini secara berlebihan juga boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti sakit perut atau cirit-birit.

5. Kranberi

Cranberry (cranberry) adalah buah yang popular untuk merawat jangkitan saluran kencing. Namun, anda juga boleh makan cranberry untuk meredakan sakit kepala.

Ini kerana cranberry mempunyai kandungan yang tinggi asid salisilik yang berfungsi sama seperti aspirin untuk menghilangkan rasa sakit. Kandungan ini juga dapat mengurangi peradangan, pembengkakan, dan mencegah pembekuan darah yang menyebabkan sakit kepala.

6. Epal

Epal adalah buah yang selamat bagi orang yang mengalami sakit kepala, termasuk mereka yang mengalami gejala migrain. Sebabnya, buah ini mengandungi kadar tiramina yang rendah. Bukan hanya itu, anda juga boleh mencuba memakan buah ini untuk menghilangkan sakit kepala yang anda alami.

Epal dikatakan mengandungi serat tinggi serta vitamin C dan beberapa sebatian fitokimia yang bertindak sebagai antioksidan. Semua bahan ini secara tidak langsung dapat membantu melegakan sakit kepala yang disebabkan oleh gangguan pencernaan.

Selain buah yang dimakan secara langsung, anda juga boleh makan epal sider cuka atau cuka sari apel untuk melegakan sakit kepala. Cuka sari apel juga dikenali sebagai ubat semula jadi untuk sakit kepala.

7. Ceri

Ceri terkenal dengan khasiatnya untuk menurunkan kadar asid urik seseorang. Bukan hanya itu, memakan buah ini juga dipercayai dapat meredakan sakit kepala.

Sama seperti epal, kadar tyramine dalam ceri juga rendah, jadi buah ini selamat untuk dimakan oleh penghidap migrain. Di samping itu, penyelidik dari Michigan State University mendapati bahawa bahan kimia yang memberikan ceri warna merah mereka mengurangkan rasa sakit lebih baik daripada aspirin dan memberikan perlindungan antioksidan setanding dengan suplemen vitamin E.

Buah ini juga dapat menghambat enzim cyclooxygenase-1 dan 2 yang sama seperti bagaimana aspirin dan ibuprofen berfungsi dalam menghilangkan rasa sakit pada penderita sakit kepala.

Anda boleh mengambil buah secara berkala untuk membantu menghilangkan rasa sakit di kepala yang anda alami. Walau bagaimanapun, jika sakit kepala anda benar-benar mengganggu atau tidak selesa, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Buah-buahan yang harus dielakkan ketika anda mengalami sakit kepala

Semua jenis buah pada dasarnya baik untuk kesihatan tubuh. Sejumlah buah di atas mempunyai manfaat tambahan untuk menghilangkan sakit kepala.

Namun, ada juga buah-buahan lain yang sebenarnya boleh mencetuskan sakit kepala tertentu. Salah satu contohnya ialah buah sitrus, seperti lemon dan jeruk, yang dianggap mencetuskan migrain pada beberapa orang.

Walaupun begitu, tidak semua orang yang memakan buah-buahan ini akan mengalami sakit kepala migrain. Anda dikatakan peka terhadap buah tertentu jika anda mengalami sakit kepala secara konsisten 20 minit hingga 2 jam setelah memakannya.

Penyebab migrain pada setiap orang itu sendiri mungkin berbeza. Oleh itu, jika anda ingin mengetahui penyebab migrain anda, cuba simpan buku harian yang mencatat masa berlakunya sakit kepala anda. Dengan cara itu, lebih mudah bagi anda untuk memahami apa yang menyebabkan sakit kepala.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found