Digunakan Secara Luas Dalam Pelbagai Produk, Berikut 5 Kebaikan Daun Pudina: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Anda boleh mendapatkan daun pudina atau pudina dalam pelbagai hidangan. Bermula dari minuman, campuran masakan, hingga bentuk minyak pati. Walaupun saiznya kecil, manfaat daun pudina tidak perlu diragui kerana mengandungi nutrien yang sebenarnya baik untuk tubuh. Apa faedahnya? Mari lihat ulasan berikut.

Kandungan pemakanan daun pudina

Daun pudina atau pudina yang juga mempunyai nama Latin Mentha piperita L. adalah tumbuhan yang banyak digunakan orang sebagai ubat tradisional. Itulah sebabnya, banyak produk sehari-hari yang memanfaatkan daun ini. Sebut saja, permen karet, penyegar nafas, ubat gigi, ubat kumur, hingga minyak angin menggunakan daun pudina sebagai bahan utama.

Selain itu, orang juga menambah daun pudina ke pinggan atau minuman mereka. Penggunaan daun pudina ternyata berasal dari kandungan khasiatnya yang banyak. Dalam 100 gram daun bertanya, terkandung berbagai nutrien, termasuk:

 • Protein: 3.8 gram.
 • Lemak: 0.9 gram.
 • Natrium: 31 mg.
 • Karbohidrat: 15 gram.
 • Serat: 8 gram.
 • Kalsium: 243 mg.
 • Zat besi: 5.08 mg.
 • Kalium 569 mg.
 • Folat: 114 mcg.
 • Vitamin A: 212 mcg.
 • Niacin (vitamin B3): 1,706 mg.
 • Vitamin C: 31.8 mg.

Khasiat daun pudina untuk kesihatan

Berdasarkan kandungan nutrisi, penyelidikan menunjukkan beberapa potensi daun pudina untuk kesihatan, termasuk:

1. Melegakan sakit kepala

Apabila sakit kepala menyerang, aktiviti yang anda lakukan pasti akan terganggu. Anda mungkin perlu berehat sebentar, sehingga sakit kepala reda. Cara cepat adalah dengan mengambil ubat sakit kepala yang boleh anda beli di kedai atau farmasi.

Sekiranya anda tidak mahu minum ubat, minyak pati dengan ekstrak daun pudina boleh menjadi pilihan. Kajian 2016 oleh Heinze dan penyelidik Berlin yang lain menunjukkan bahawa menggunakan minyak pati daun pudina sama berkesannya dengan asid asetilsalisilat atau parasetamol dalam melegakan ketegangan sakit kepala.

Manfaat minyak pati daun pudina boleh digunakan sebagai terapi untuk merawat sakit kepala akut pada orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 6 tahun.

2. Mengatasi bau mulut

Ada sebabnya permen karet, ubat gigi, ubat kumur, atau penyegar mulut menggunakan daun pudina sebagai bahan utama. Ternyata, daun pudina mempunyai sifat menghilangkan bau mulut (halistosis). Jadi, menggunakan produk berasaskan pudina dapat menghilangkan bau mulut selama beberapa jam.

Aroma daun ini dapat menutup bau mulut. Namun, daun ini tidak dapat mengurangkan bakteria yang menyebabkan bau mulut. Selain menggunakan produk yang mengandungi pudina, anda boleh mengunyah daun pudina mentah atau membuat rebusan teh dari daun ini.

3. Melegakan simptom PMS

Semasa haid, banyak wanita mengalami gejala sindrom pramenstruasi (PMS) atau sindrom pramenstruasi. PMS, salah satunya adalah kekejangan perut. Keadaan ini berlaku kerana terdapat otot di sekitar rahim yang berkontrak. Sekiranya anda adalah salah seorang yang mengalami keadaan ini, anda boleh menggunakan daun pudina.

Menurut penyelidikan dalam jurnal Jurnal penyelidikan kejururawatan dan perbidanan Iran, Pudina dapat membantu melegakan kekejangan otot di usus besar yang dapat membantu melegakan kekejangan haid.

Minum teh atau ekstrak daun pudina selama 3 hari dari awal haid lebih berkesan dalam mengurangkan keparahan dan kekerapan kekejangan perut daripada ibuprofen atau naproxen.

4. Meningkatkan fungsi dan kesihatan otak

Terdapat tuntutan penyelidikan di jurnal itu Nutrien yang menyatakan bahawa menyedut aroma minyak pati dari daun pudina dapat memberi manfaat kepada fungsi otak. Minyak pati ini dapat meningkatkan daya tumpuan, mempertajam ingatan, dan meningkatkan kelajuan memproses tugas otak pada orang yang menyedutnya.

Para penyelidik menjelaskan bahawa dari 3 tugas yang diberikan kepada otak, dua daripadanya mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dengan adanya minyak pati dari daun pudina.

Selain itu, khasiat minyak pati dari daun pudina yang juga menyuburkan otak adalah untuk membantu menghilangkan tekanan dan kegelisahan. Minyak pati pudina boleh mengaktifkan reseptor GABA (asid gamma-aminobutyric).

Reseptor GABA adalah neurotransmitter yang tugasnya menyekat isyarat otak tertentu, misalnya mengurangkan perasaan negatif, seperti kegelisahan dan tekanan. Menghirup minyak ini juga mewujudkan ketenangan fikiran yang dapat membantu meningkatkan mood anda.

5. Membantu tidur lebih lena

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, minyak pati daun pudina dapat menghilangkan kegelisahan dan tekanan. Nah, harta benda ini juga memberi kesan pada kualiti tidur pada orang yang mengalami tekanan atau mengalami kegelisahan.

Orang dengan keadaan ini sering mengalami insomnia. Mereka kadang-kadang menghadapi masalah untuk tidur, terus bangun pada waktu malam, atau bangun sangat awal dan tidak dapat kembali tidur. Dengan kelebihan daun pudina, kemungkinan mereka dapat tidur nyenyak. Mungkin juga ada faedahnya dengan minum teh ini sebelum tidur.

Petua sihat untuk memakan daun pudina

Anda boleh mendapatkan faedah daun pudina dengan memakan daunnya secara langsung atau menggunakan ekstrak minyak.

Dalam memilih daun pudina mana yang baik dan sesuai untuk dimakan, pilih daun yang mempunyai permukaan hijau terang dan tidak bernoda. Untuk menyimpan daun pudina di dalam beg plastik atau bekas plastik di dalam peti sejuk sehingga satu minggu.

Pada asasnya, anda juga boleh menanam atau menanam pudina sendiri di rumah. Pudina adalah tanaman yang tidak memerlukan kawasan atau periuk yang luas. Tanam biji pudina di dalam pasu kecil, letakkan di tingkap dapur di mana terdapat cahaya matahari.

Air dengan tekun, dalam beberapa minggu, tanaman pudina siap untuk anda pilih dan gunakan. Menanam pudina di persekitaran rumah anda juga dapat membantu mengusir semut dan lalat, kerana haiwan ini cenderung tidak menyukai bau pudina.

Seperti ramuan lain, daun pudina juga boleh memberi kesan sampingan pada badan. Menggunakan minyak pati pudina terlalu banyak boleh menjadi toksik.

Recent Posts