9 Faedah Jicama untuk Kesihatan Tubuh •

Rasanya tidak lengkap jika anda makan acar atau salad buah tanpa kehadiran keladi. Makanan ini mempunyai rasa dan tekstur yang manis rangup, jadi ia sering menjadi kegemaran ramai orang. Selain itu, makanan ini juga mempunyai pelbagai khasiat yang tentunya baik untuk kesihatan anda. Oleh itu, adakah anda tahu apa faedah dan khasiat keladi, dan kandungan nutrien apa yang disimpan dalam makanan ini?

Kandungan nutrien dalam keladi

Jicama atau keladi, dengan nama Latin Pachyrrhizus erosus, adalah salah satu jenis umbi yang berasal dari Amerika Tengah dan Amerika Selatan. Walau bagaimanapun, umbi jenis ini banyak terdapat di Asia, termasuk Indonesia, dan sering digunakan sebagai ramuan dalam memasak atau sebagai makanan ringan harian.

Namun, di sebalik kegunaannya, keladi juga mengandungi nutrien atau nutrien yang bermanfaat untuk tubuh. Berikut ini adalah deretan kandungan nutrisi yang terdapat dalam 100 gram ubi mentah, berdasarkan Data Komposisi Makanan Indonesia:

 • Air: 85.1 gram
 • Tenaga: 59 kal
 • Protein: 1.4 gram
 • Lemak: 0.2 gram
 • Karbohidrat: 12.8 gram
 • Serat: 1 gram
 • Abu: 0.5 gram
 • Kalsium: 15 mg
 • Fosforus: 18 mg
 • Zat besi: 0.6 mg
 • Natrium: 2 mg
 • Kalium: 244.3 mg
 • Tembaga: 0.1 mg
 • Zink (zink): 0.3 mg
 • Thiamin (Vit. B1): 0,04 mg
 • Riboflavin (Vit. B2): 0.1 mg
 • Niacin: 0.2 mg
 • Vitamin C: 20 mg

Selain kandungan di atas, jicama juga mengandung jenis vitamin dan mineral lain, seperti folat, magnesium, selenium, mangan, vitamin B5, vitamin B6, dan vitamin E.

Bengkoang juga mengandungi nutrien penting lain, iaitu fitonutrien (fitonutrien), yang berasal dari tumbuhan dan memberi warna pada tanaman. Fitonutrien diketahui mempunyai sifat antioksidan yang baik untuk tubuh anda.

Pelbagai khasiat keladi untuk kesihatan

Berdasarkan kandungan nutrisi di atas, berikut adalah pelbagai khasiat dan khasiat keladi yang anda dapat:

1. Meningkatkan kesihatan pencernaan

Sama seperti faedah sayur-sayuran dan buah-buahan, makan keladi dapat membantu anda memenuhi keperluan pemakanan serat. Sebabnya, kandungan serat pada keladi cukup tinggi. Sebenarnya, Food Revolution Network mengatakan, memakan satu cawan keladi dapat memenuhi seperempat dari keperluan serat harian.

Kandungan serat terbukti baik untuk membantu proses pencernaan tubuh. Kandungan ini dapat meningkatkan jisim najis dan melembutkannya, sehingga anda dapat menghindari sembelit.

2. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Dalam 100 gram keladi mengandungi sekitar 40 peratus keperluan vitamin C harian untuk tubuh. Pengambilan vitamin C dalam tubuh memainkan peranan penting dalam menjaga dan meningkatkan sistem imun. Sekiranya sistem imun meningkat, tubuh tidak akan mudah terkena bakteria, virus, atau kulat yang boleh menyebabkan penyakit.

Selain itu, vitamin C yang terkandung dalam keladi mengandung antioksidan semula jadi yang dapat melawan radikal bebas, yang merupakan akar pelbagai penyakit kronik.

3. Menjaga kesihatan jantung

Jicama memberi manfaat kepada kesihatan jantung dalam beberapa cara. Pertama, kandungan antioksidan yang terdapat pada umbi jenis ini dapat melawan radikal bebas dan mengurangkan keradangan, termasuk di jantung. Selain itu, serat di dalamnya juga dapat membantu mengurangi keradangan, kadar kolesterol jahat (LDL), dan tekanan darah.

Sejajar dengan ini, tekanan darah juga dapat dikawal kerana kandungan kalium yang tersimpan di keladi. Pelbagai khasiat dapat membantu anda mengelakkan penyakit jantung,

4. Meningkatkan ketumpatan tulang

Kandungan keladi yang juga penting bagi tubuh adalah kalsium, magnesium, tembaga, fosforus, dan zat besi. Pelbagai jenis mineral ini diketahui bermanfaat bagi tubuh untuk meningkatkan kepadatan tulang dan membantu menyembuhkan dan mencetuskan pertumbuhan tulang yang baru rosak.

Tetapi sebenarnya, bukan sahaja mineral ini berperanan. Jicama juga diketahui mengandungi inulin, yang merupakan jenis prebiotik yang dapat membantu mengekalkan mineral dalam tulang, meningkatkan penyerapan kalsium, dan mengurangkan risiko kehilangan tulang (osteoporosis).

5. Mengawal kadar gula dalam darah

Jicama mengandung kadar glukosa rendah yang baik untuk penderita diabetes, kerana tidak akan meningkatkan gula darah. Selain itu, kandungan serat dalam keladi dapat meningkatkan rasa kenyang, jadi anda tidak akan makan terlalu banyak. Adapun kedua-dua perkara ini dapat membantu memerangi diabetes yang anda alami.

Sebenarnya, menyokong ini, kajian 2016 mendapati bahawa pemberian ekstrak jicama pada tikus, dapat mengurangkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan kepekaan insulin.

6. Kawal berat badan anda

Jicama adalah makanan rendah kalori, jadi sayur ubi ini sesuai untuk anda yang sedang menurunkan berat badan. Selain itu, kandungan serat dalam ubi jalar juga dapat meningkatkan rasa kenyang, sehingga membantu menjaga diet anda.

Oleh itu, bagi anda yang menurunkan berat badan, menjadikan keladi sebagai makanan ringan yang sihat untuk diet sangat sesuai dilakukan.

7. Menjaga kesihatan otak

Khasiat keladi yang tidak kurang pentingnya anda dapatkan adalah otak yang lebih sihat. Ini disokong oleh adanya vitamin B6 atau pyridoxine yang penting untuk perkembangan otak normal, termasuk fungsi kognitif, serta menjaga sistem saraf dan sistem imun yang sihat.

Bukan hanya untuk otak, vitamin B6 juga berperanan dalam mengubah asid protein menjadi asam amino, yang digunakan tubuh untuk membantu meningkatkan proses metabolik dan kerja organ.

8. Mengekalkan kulit yang sihat

Anda sering mendengar faedah keladi untuk menjaga kesihatan kulit. Anda boleh mendapat faedah ini kerana kandungan vitamin C pada keladi. Vitamin C adalah antioksidan yang dapat membantu menghasilkan kolagen untuk menjaga kesihatan kulit.

Jenis vitamin ini dapat menghilangkan tanda-tanda penuaan kulit kerana berperanan dalam sintesis kolagen dalam badan. Selain itu, vitamin C juga dapat membantu memperbaiki dan mencegah kulit kering, serta melindungi kulit dari sinar matahari.

9. Menurunkan risiko barah

Kesan antioksidan vitamin C, vitamin E, selenium, dan sebatian lain pada keladi juga memberi kesan positif terhadap pencegahan barah. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, sebatian antioksidan ini dapat menangkal radikal bebas dan mencegah kerosakan sel yang menjadi penyebab pelbagai penyakit kronik. Adapun ia dapat membantu menghambat pertumbuhan sel barah.

Bukan hanya itu, kandungan inulin pada keladi juga berperanan dalam mengurangkan risiko barah tertentu, terutamanya barah usus besar.

Cara makan keladi

Secara amnya, pengambilan ubi sebagai tanaman akar adalah akarnya. Di bahagian ini anda boleh memakan daging secara langsung atau memprosesnya kembali menjadi makanan.

Namun, anda harus berhati-hati dengan bahagian tanaman yang lain. Jangan sekali-kali memakan daun, bunga, atau biji, kerana mengandungi racun yang berbahaya bagi tubuh anda.

Oleh itu, jika anda mengusahakan tanaman ini, jangan sekali-kali mencuba menanam bahagian ini atau menggunakannya sebagai ubat. Anda juga harus segera menghubungi doktor anda sekiranya ada yang berlaku kepada anda setelah memakan bahagian ini.

Juga berjumpa doktor jika anda ingin memanfaatkan khasiat keladi untuk merawat penyakit tertentu. Doktor akan memberikan nasihat terbaik mengikut keadaan anda.

Adakah benar Jicama Extract Scrub Dapat Memutihkan Kulit?

Recent Posts