Fungsi Pankreas dan Gangguannya yang Sering

Pankreas mempunyai peranan utama dalam sistem pencernaan manusia. Organ ini, juga dikenal sebagai Pulau Langerhans, membantu mengubah makanan menjadi sumber tenaga dan menghasilkan sejumlah hormon yang menjaga fungsi tubuh.

Fungsi pankreas untuk manusia

Pankreas yang sihat mampu menghasilkan bahan kimia semula jadi dengan jenis, jumlah dan masa yang tepat. Bahan-bahan inilah yang anda perlukan untuk mencerna makanan dan mendapatkan tenaga. Secara umum, berikut adalah dua fungsi utama pankreas.

1. Fungsi eksokrin

Pankreas mempunyai banyak kelenjar eksokrin yang menghasilkan enzim pencernaan. Kelenjar eksokrin adalah kelenjar yang mempunyai saluran khas tanpa melalui darah. Hormon yang dihasilkan akan melalui salurannya sendiri.

Enzim yang dihasilkan oleh kelenjar eksokrin organ ini termasuk:

 • amilase untuk mencerna karbohidrat,
 • lipase untuk mencerna lemak, juga
 • trypsin dan chymotrypsin untuk mencerna protein.

Setelah makanan dicerna di dalam perut, kelenjar pankreas akan melepaskan pelbagai hormon di atas. Hormon disalurkan melalui saluran khas, kemudian bertemu dengan hempedu sebelum akhirnya mencapai duodenum.

2. Fungsi endokrin

Selain mempunyai fungsi eksokrin, pankreas juga berfungsi sebagai kelenjar endokrin. Artinya, organ ini juga menghasilkan hormon yang dibawa oleh aliran darah ke tisu-tisu tertentu.

Hormon endokrin yang dihasilkan oleh pankreas adalah insulin dan glukagon. Kedua-duanya bekerjasama untuk menyeimbangkan kadar gula dan tenaga darah anda.

Apabila gula darah anda meningkat, sel-sel pankreas akan mula mengeluarkan hormon insulin untuk menurunkan gula darah. Lebihan glukosa dalam darah anda kemudian diubah menjadi simpanan tenaga dalam bentuk glikogen.

Glikogen disimpan buat sementara waktu di hati dan otot. Setelah gula darah turun dan tubuh kekurangan tenaga, sel pankreas akan membentuk glukagon. Hormon ini mengubah glikogen kembali menjadi glukosa, sumber tenaga utama badan.

Anatomi pankreas manusia

Pankreas adalah organ berbentuk bujur yang terletak di bahagian kiri atas perut, tepat di belakang organ perut. Organ ini meluas ke limpa dan dikelilingi oleh duodenum, usus besar, dan pundi hempedu.

Panjang keseluruhan pankreas ialah 15-25 cm. Teksturnya menyerupai spons, dan kelihatan seperti ikan atau pir yang memanjang. Berdasarkan kedudukannya, organ ini terbahagi kepada lima bahagian seperti berikut.

 • Proses uncinate.Kawasan ini terletak di bawah pankreas yang lain dan dilindungi oleh duodenum.
 • Ketua. Ini adalah bahagian organ yang paling luas dengan bentuk melengkung seperti huruf C.
 • Leher. Bahagian ini terletak di antara kepala dan badan pankreas.
 • Badan. Ini adalah bahagian tengah pankreas. Lokasi betul-betul di belakang badan kapal.
 • Ekor. Ini adalah bahagian kiri dan hujung pankreas yang berdekatan dengan limpa.

Terdapat sebilangan besar saluran darah yang mengelilingi pankreas. Beberapa saluran darah dihubungkan ke mesentery, yang merupakan organ pencernaan berbentuk membran yang berliku yang terletak di belakang usus kecil dan usus besar.

Terdapat juga saluran darah yang tersambung ke hati dan usus. Selain membekalkan darah ke organ utama yang terhubung dengannya, kapal ini juga membekalkan darah kaya oksigen ke pankreas.

Tisu pankreas

Pankreas manusia terdiri daripada tisu eksokrin dan tisu endokrin. Kira-kira 95% daripada semua organ terdiri daripada tisu eksokrin. Tisu ini menghasilkan enzim pencernaan yang kemudian dihantar ke usus kecil.

Sementara itu, kira-kira 5% selebihnya adalah tisu endokrin yang berkumpul menjadi gugusan berbentuk anggur. Sel-sel di dalamnya menghasilkan hormon yang mengatur gula darah dan pengeluaran hormon.

Kelenjar pankreas terdiri daripada tiga jenis sel utama. Setiap sel menghasilkan jenis hormon yang berbeza. Berikut adalah perbezaan antara ketiganya.

 • Sel alfa menghasilkan hormon glukagon. Apabila badan kekurangan tenaga, glukagon akan menarik tenaga dari rizab yang tersimpan di hati dan otot.
 • Sel beta menghasilkan hormon insulin. Sebaliknya glukagon, hormon ini mengubah gula darah berlebihan menjadi simpanan tenaga untuk disimpan di hati dan otot.
 • Sel-sel Delta menghasilkan hormon somatostatin. Hormon ini mempengaruhi pengeluaran enzim pencernaan.

Penyakit yang menyerang pankreas

Pankreas dapat mengalami gangguan yang disebabkan oleh keradangan, faktor genetik, hingga barah. Berikut adalah penyakit yang secara amnya menyerang kelenjar ini.

1. Pankreatitis akut

Pankreatitis akut adalah keradangan pankreas yang berlaku secara tiba-tiba atau cepat. Keradangan biasanya disebabkan oleh penyakit batu empedu atau pengambilan alkohol, tetapi ada yang disebabkan oleh:

 • kecederaan atau kesan pada pankreas,
 • jangkitan virus,
 • gangguan autoimun, dan
 • kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Gejala utama penyakit ini adalah sakit perut yang teruk yang boleh berlangsung hingga beberapa hari. Anda juga mungkin mengalami loya, muntah, cirit-birit, demam, atau perut kembung.

2. Pankreatitis kronik

Pankreatitis kronik adalah keradangan pankreas yang semakin teruk dari masa ke masa, menyebabkan kerosakan kekal. Penyakit ini lebih dialami oleh lelaki, terutamanya mereka yang berumur 30-40 tahun.

Gejala sama seperti pada pankreatitis akut. Setelah penyakit bertambah buruk, pesakit menjadi lemah kerana kekurangan zat makanan. Sekiranya kelenjar rosak sepenuhnya, pesakit akan berisiko menghidap diabetes mellitus.

3. Kanser pankreas

Kelenjar pankreas dapat ditumbuhi oleh pelbagai tisu, dari tidak berbahaya hingga barah. Kanser pankreas biasanya bermula dengan pertumbuhan tisu tumor di saluran di mana enzim pencernaan dilepaskan.

Malangnya, barah pankreas jarang didiagnosis pada peringkat awal kerana penghidapnya tidak menunjukkan simptom. Setelah didiagnosis, doktor akan memberikan rawatan mengikut keadaan pesakit dalam bentuk pembedahan, kemoterapi, atau radiasi.

4. Kekurangan pankreas eksokrin

Kekurangan pankreas eksokrin (kekurangan pankreas eksokrin/ EPI) adalah keadaan apabila pankreas tidak menghasilkan enzim yang mencukupi. Akibatnya, tubuh tidak dapat mencerna makanan dengan betul.

EPI berlaku akibat penyakit pankreatitis atau fibrosis sista. Rawatan untuk penyakit ini terdiri daripada terapi penggantian hormon, pemberian vitamin dan suplemen pemakanan, dan penggunaan diet untuk fibrosis sista.

Bolehkah manusia hidup tanpa pankreas?

Dalam beberapa kes, kelenjar ini mungkin dikeluarkan sebahagian atau sepenuhnya. Ini biasanya dilakukan pada pesakit yang menderita barah pankreas, pankreatitis kronik, atau kerusakan organ serius akibat kecederaan.

Uniknya, manusia boleh hidup tanpa pankreas, sama ada selepas pembuangan sebahagian atau keseluruhan pembedahan. Walaupun begitu, anda pasti perlu membuat penyesuaian dalam hidup sekiranya anda tidak lagi mempunyai organ ini.

Orang yang tidak mempunyai pankreas tidak dapat menghasilkan insulin secara semula jadi. Selain itu, kemampuan tubuh untuk menyerap nutrien juga berkurang kerana kehilangan enzim yang penting untuk proses pencernaan.

Menurut satu kajian, pesakit bukan barah (seperti pankreatitis yang mengintai di kehidupan malam) bahkan mempunyai peluang 76 persen untuk bertahan 7 tahun selepas pembedahan. Sementara itu, peluang untuk pesakit barah pankreas adalah 31 peratus.

Pankreas adalah organ pencernaan pelengkap yang berfungsi menghasilkan pelbagai hormon dan enzim pencernaan. Jaga kesihatan organ anda dengan makan makanan berkhasiat dan menjalani gaya hidup sihat.

Recent Posts