Mari kita lihat Khasiat Sayuran Pakcoy, Mustard Greens berbentuk sudu kaya dengan nutrien •

Bosan makan bayam, kangkung, atau sayur-sayuran hijau yang sama? Cuba gantikannya dengan pakcoy atau juga dikenali sebagai bok choy. Selain rasanya yang enak, sayur seperti sawi hijau ini juga kaya dengan nutrien dan sesuai untuk dimasukkan ke dalam menu diet anda. Ayuh, kenali pakcoy sayur dengan lebih lanjut melalui tinjauan berikut.

Pelbagai kandungan khasiat pakcoy

Sumber: Verywellfit.com

Pakcoy adalah sejenis sayur yang berasal dari keluarga salib yang masih satu keluarga dengan brokoli, kubis, dan kembang kol. Kerana termasuk sayur-sayuran hijau, pakcoy dipercayai mengandungi pelbagai nutrien penting yang baik untuk tubuh.

Bagi anda yang sedang menjalani diet, pakcoy boleh menjadi pilihan yang tepat. Sebabnya, setiap satu cawan atau setara dengan 70 gram pakcoy hanya mengandungi 9 kalori. Ini bermaksud bahawa pakcoy rendah kalori sehingga dapat membantu menjaga berat badan anda stabil.

Dalam dos yang sama, pakcoy juga mengandungi nutrien penting lain, iaitu:

  • 1 gram protein
  • 1.5 gram karbohidrat
  • 0.7 gram serat
  • 5 peratus kalium
  • 62 peratus vitamin A
  • 52 peratus vitamin C
  • 7 peratus kalsium
  • 5 peratus vitamin B6
  • 3 peratus magnesium
  • 3 peratus besi

Berdasarkan kandungan nutrisi, pakcoy mengandungi vitamin A dan vitamin C. yang tinggi. Kedua-dua jenis vitamin ini berperanan penting sebagai antioksidan dalam tubuh. Fungsi antioksidan itu sendiri adalah untuk melindungi sel-sel tubuh agar tetap sihat dan mencegah pembentukan radikal bebas dalam tubuh.

Atas sebab ini, pakcoy berada di kedudukan keenam dalam kategori buah-buahan dan sayur-sayuran padat nutrien berdasarkan Indeks Kepadatan Nutrien Agregat (ANDI), seperti yang dilaporkan oleh Medical News Today.

Indeks tersebut tidak hanya menilai makanan berdasarkan kandungan vitamin dan mineralnya, tetapi juga dari kandungan fitokimia atau sejenis antioksidan. Ini bermaksud bahawa tidak ada keraguan mengenai nutrien dan antioksidan dalam pakcoy.

Bagaimana cara memasak sayur pakcoy dengan betul agar kandungan nutriennya tidak hilang?

Sayuran Pakcoy boleh dimakan mentah sebagai sayur segar atau diproses dengan pelbagai kaedah memasak. Tetapi berhati-hatilah, cara memasak sayur-sayuran yang tidak betul dapat menjadikan vitamin dan mineral hilang dengan cepat.

Nah, berikut adalah pelbagai cara memasak pakcoy dengan betul sehingga kandungan nutrisinya terjaga, termasuk:

1. dikukus

Kaedah memasak dengan mengukus adalah kaedah memasak terbaik untuk sayur-sayuran pakcoy. Sebabnya, kaedah ini dapat mengekalkan kandungan mengekalkan vitamin dan mineral yang baik, terutama kandungan vitamin larut air.

Anda hanya memerlukan enam minit untuk mengukus pakcoy sebelum siap dimakan. Untuk menjadikannya lebih sedap dan berkhasiat, anda boleh menambahkan sedikit minyak zaitun, bawang putih, garam dan lada ke dalam pakcoy kukus.

Tetapi sebelum mengukus pakcoy, pastikan anda mencucinya dengan bersih menggunakan air mengalir. Ini bertujuan untuk mengelakkan sisa-sisa tanah atau bakteria masuk dan mencemari makanan. Apabila betul-betul bersih, anda boleh mengukus atau menggunakan kaedah memasak yang lain.

2. Tumis

Ramai orang mengelakkan kaedah memasak tumis kerana takut kandungan nutrien sayur-sayuran hilang dengan cepat. Sebenarnya, menumis juga dapat mengekalkan kandungan vitamin dan mineral pakcoy, asalkan menggunakan sedikit minyak.

Untuk menjadikan menu lebih sihat, tumis pakcoy dengan minyak zaitun atau minyak canola. Tambahkan sumber protein lain seperti cendawan, bebola daging, ayam, atau udang untuk memenuhi keperluan protein harian anda.

3. Rebus

Ini mungkin kaedah yang paling kerap anda gunakan untuk memasak sayur. Sebabnya, kaedah ini agak mudah dan cepat dilakukan. Ya, anda hanya perlu menunggu air mendidih sebelum memasukkan sayur-sayuran ke dalamnya.

Masukkan beberapa keping baby bok choy atau pakcoy muda ke dalam periuk dan masak dengan bahan lain hingga masak. Semangkuk sayur pakcoy dapat membantu memenuhi keperluan vitamin dan mineral harian anda.

Anda mungkin takut nutrien pakcoy akan hilang dengan mendidih wap atau larut dengan air. Makan, tenang dulu. Anda masih boleh mendapatkan vitamin dan mineral larut dalam air dengan minum air rebusan pakcoy dalam semangkuk sup. Oleh itu, faedah pakcoy tidak akan sia-sia.

4. Bakar

Bukan hanya jenis daging yang boleh dipanggang. Sayuran hijau seperti pakcoy juga boleh dimasak dengan memanggang, anda tahu!

Anda boleh membakar pakcoy di dalam ketuhar atau di atas dapur. Agar lebih sihat, tambahkan minyak zaitun atau minyak canola terlebih dahulu, kemudian panggang sehingga pakcoy berubah warna dan menjadi tekstur yang rangup. Kaedah ini dijamin menjadikan rasa hidangan lebih sedap dan membuat anda rajin makan sayur.

Recent Posts