Ciri kembar hamil bukan hanya perut besar, ini adalah 5 tanda lain

Ukuran perut yang besar semasa mengandung sering ditafsirkan sebagai ciri ibu mengandung anak kembar. Sebenarnya, ciri kehamilan tidak dapat dilihat dengan mudah dengan mata kasar. Terdapat tanda-tanda lain yang perlu diperhatikan untuk mengesahkan bahawa anda memang mempunyai anak kembar.

Tanda-tanda kehamilan kembar yang perlu anda ketahui

Setiap wanita mempunyai tanda-tanda mengandung anak kembar yang berbeza. Tetapi secara umum, terdapat beberapa tanda yang sering muncul ketika seorang ibu mengandung anak kembar.

1. Hormon hCG lebih tinggi

Gonadotropin korionik manusia atau hCG adalah hormon yang dihasilkan oleh plasenta setelah embrio melekat pada dinding rahim.

Hormon inilah yang menyebabkan keputusan positif ketika anda melakukan pemeriksaan kehamilan dengan paket ujian.

Walau bagaimanapun, peningkatan hormon ini tidak selalu bermaksud terdapat kembar di rahim.

Ini kerana pengeluaran hormon ini berbeza-beza pada setiap wanita dan boleh meningkat kerana faktor lain.

Ujian air kencing biasa tidak boleh digunakan untuk menentukan berapa banyak hCG di dalam badan. Anda perlu menjalani ujian darah untuk menentukan jumlah hCG.

Pemeriksaan susulan juga perlu dilakukan untuk mengesahkan bahawa anda memang mempunyai anak kembar.

2. Bunyi degupan jantung berganda

Denyutan jantung janin dapat didengar pada akhir trimester pertama. Untuk mengesannya, doktor menggunakan alat yang dipanggil Doppler.

Memetik dari American Pregnancy Association, degupan jantung yang berbunyi dua kali merupakan ciri kehamilan kembar.

Walau bagaimanapun, kadar jantung berganda yang diperoleh dari doppler tidak boleh digunakan sebagai penanda mutlak kehamilan kembar.

Ini kerana degupan jantung kedua yang muncul boleh datang dari jantung ibu atau gema degupan jantung bayi.

3. Sakit pagi apa yang lebih teruk

Sebilangan wanita hamil mengalami sakit pagi yang disebabkan oleh lonjakan pelbagai hormon semasa kehamilan.

Berdasarkan kajian yang bertajuk Mual dan Muntah Kehamilan, ibu yang mengandung anak kembar mengalami peningkatan hormon yang berlipat ganda sehingga gejala sakit pagi semakin teruk .

Namun, ini sekali lagi tidak dapat digunakan sebagai satu-satunya ciri mempunyai anak kembar kerana tidak semua wanita mengalaminya sakit pagi .

Lain daripada itu, sakit pagi Kes kehamilan yang teruk juga boleh berlaku akibat keadaan yang disebut hyperemesis gravidarum.

4. Ketinggian dana yang lebih besar

Fundus adalah jarak antara bahagian atas tulang kemaluan dan bahagian atas rahim yang diukur semasa kehamilan.

Ketinggian dana meningkat dengan kenaikan berat badan dan usia kehamilan sehingga digunakan sebagai petunjuk kesihatan janin.

Wanita yang mengandung anak kembar akan mempunyai ciri dalam bentuk berat janin yang lebih besar. Rahim diregangkan lebih jauh sehingga kedua janin mendapat ruang yang cukup.

Kesannya, wanita yang mengandung anak kembar akan mempunyai ketinggian dana yang lebih besar daripada kehamilan normal.

5. Hasil ujian AFP tidak normal

Memetik dari Stanford Children, Fetoprotein alfa atau AFP adalah sejenis serum yang dijumpai semasa kehamilan. Pemantauan AFP dilakukan pada trimester kedua.

Tujuannya adalah untuk menentukan jumlah protein khas yang dihasilkan oleh hati janin dan untuk mengesan sebarang kecacatan pada janin.

Di samping itu, ujian AFP juga dapat menunjukkan kehamilan lebih dari satu janin. Kiraan AFP positif atau lebih tinggi daripada nilai normal dapat menunjukkan bahawa anda mengandung dua atau lebih janin.

6. Peningkatan berat badan semasa awal kehamilan

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan wanita hamil menambah berat badan. Faktor yang paling biasa adalah tabiat makan yang tidak betul.

Namun, dipetik dari American Pregnancy Association, rata-rata, wanita hamil dengan anak kembar mempunyai ciri-ciri kenaikan berat badan pada awal kehamilan sekitar 4.5 kilogram pada trimester pertama.

Ini disebabkan oleh ukuran rahim dan jumlah darah yang tinggi berbanding dengan ibu yang mengandung satu bayi.

Walaupun memasuki trimester kedua, berat badan dapat meningkat dua kali setiap bulan.

7. Janin kembar dilihat dari pemeriksaan ultrasound

Kehamilan kembar dapat dilihat melalui ultrasound pada usia 5 minggu. Anda akan melihat dua kantung janin yang akan menjadi tempat kelahiran bayi selama 9 bulan.

8. Letih dengan lebih mudah

Ibu yang mengandung anak kembar mempunyai ciri-ciri mudah letih kerana mereka berkongsi nutrien dengan lebih daripada satu janin.

Tidak cukup membezakan kehamilan kembar dengan kehamilan biasa dengan melihat ukuran perut ibu semasa mengandung.

Terdapat petunjuk lain yang perlu diuji dengan lebih mendalam, misalnya pemeriksaan ultrasound, untuk menentukan sama ada ciri-ciri yang anda alami memang merupakan tanda mengandung anak kembar.

Mengandung anak kembar atau tidak, yang paling penting adalah memenuhi keperluan pemakanan ibu dan janin secara optimum. Pemakanan yang mencukupi bukan sahaja penting untuk kesihatan, tetapi juga untuk mencegah pelbagai komplikasi kehamilan.

Recent Posts