6 Makanan untuk Meningkatkan Hb atau Hemoglobin |

Hemoglobin atau Hb secara ringkas adalah protein yang terdapat dalam sel darah merah. Tugasnya adalah untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan. Anda boleh mengetahui tahap hemoglobin anda semasa jumlah darah lengkap. Apabila tahap hemoglobin anda rendah, fungsi penting ini akan terjejas teruk. Oleh itu, hemoglobin rendah mesti diatasi dengan segera. Makanan adalah salah satu kaedah termudah untuk membantu meningkatkan hemoglobin rendah (Hb).

Senarai makanan untuk meningkatkan hemoglobin (Hb)

Apabila kadar hemoglobin dalam darah rendah, beberapa nutrien, seperti zat besi, vitamin C, dan asid folik dapat membantu. Makan makanan yang meningkatkan hemoglobin juga boleh menjadi langkah pencegahan anemia.

Berikut adalah senarai makanan untuk meningkatkan Hb rendah:

1. Daging lembu

Daging panggang, daging lembu tanpa lemak, dan daging lembu adalah makanan untuk meningkatkan kadar hemoglobin (Hb) dalam darah. Daging sapi mengandungi zat besi yang berguna untuk meningkatkan pengeluaran hemoglobin. Dengan cara itu, sel darah merah dapat dihasilkan dalam jumlah yang mencukupi.

Dipetik dari laman web University of New Mexico Hospital, anda disyorkan makan daging lembu dalam bahagian kecil sekurang-kurangnya sekali sehari. Walau bagaimanapun, anda perlu membincangkan tindakan terbaik dengan doktor yang merawat anda.

Dalam 100 gram daging lembu mengandungi 2.7 mg zat besi. Selain kaya akan zat besi, daging lembu juga mengandungi asid folik yang berperanan penting dalam penghasilan hemoglobin dalam badan.

2. Jeroan lembu

Jeroan daging sapi, termasuk jantung, otak, ginjal, dan hati sapi adalah makanan dengan sumber zat besi terbaik untuk meningkatkan hemoglobin. Dalam satu hidangan hati sapi (100 gram), terdapat zat besi sebanyak 6.5 mg.

Anda dinasihatkan untuk mengambil beberapa kali seminggu, bergantung pada nasihat doktor anda. Walau bagaimanapun, jika anda hamil, jangan makan hati sapi lebih dari 1-2 kali sebulan, terutama pada trimester pertama.

3. Ayam

Selain daging sapi, daging ayam juga mengandung zat besi yang baik untuk meningkatkan kadar Hb rendah. Anda dinasihatkan untuk makan paha ayam sekali sehari.

Payudara ayam juga dapat membantu meningkatkan hemoglobin anda, tetapi tidak seperti paha. Pastikan memasak ayam dengan teliti sebelum memakannya.

4. Makanan Laut

Makanan laut, seperti kerang dan udang juga mengandungi zat besi yang juga berguna untuk meningkatkan hemoglobin (Hb) dalam darah. Dalam satu hidangan, kerang boleh mengandung hingga 3 mg zat besi.

Selain kerang dan udang, tuna juga mengandung zat besi. Dalam 85 gram tuna terdapat 1.4 mg zat besi yang baik untuk meningkatkan hemoglobin dalam darah anda.

5. Tahu

Protein sayuran seperti tauhu juga merupakan makanan yang baik untuk meningkatkan hemoglobin. Satu hidangan tauhu (100 gram) mengandungi 2.66 mg zat besi dan sejumlah mineral, termasuk kalsium, magnesium dan selenium.

Kelebihan Makan Tahu dan Risiko Mentah yang Perlu Anda Ketahui

6. Sayur-sayuran dan buah-buahan

Makan makanan yang meningkatkan hemoglobin sahaja tidak mencukupi sekiranya proses penyerapan tidak berjalan dengan baik. Untuk memastikan penyerapan zat besi yang betul, anda perlu makan makanan yang kaya dengan vitamin C pada masa yang sama.

Vitamin C dapat membantu meningkatkan jumlah zat besi yang akan diserap oleh badan. Makanan yang tinggi vitamin C seperti sayur-sayuran hijau, seperti bayam, juga bermanfaat untuk meningkatkan Hb secara optimum.

Satu hidangan (100 gram) bayam mentah mengandungi 2.71 mg zat besi. Bayam juga mengandungi asid folik yang mempunyai peranan penting dalam pembentukan hemoglobin dalam darah.

Selain itu, brokoli yang kaya dengan vitamin C juga dikenali sebagai sayuran yang dapat membantu menyerap zat besi di dalam badan anda.

Selain makanan yang kaya dengan vitamin C, makanan yang mengandung beta karoten juga dapat membantu tubuh menyerap zat besi dan meningkatkan kadar Hb dalam darah.

Beta karoten terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran merah, kuning, dan oren, seperti:

  • Lobak
  • Tomato
  • Paprika
  • Cili

Selain yang disebutkan di atas, besi juga kini tersedia dalam bentuk suplemen. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengambil suplemen zat besi dengan cuai untuk meningkatkan tahap hemoglobin. Daripada menjadi penggalak hemoglobin, anda sebenarnya boleh mengalami kesan sampingan, seperti besi berlebihan.

Dalam satu hari, seorang lelaki dewasa disyorkan untuk memenuhi sekurang-kurangnya 13 mg zat besi, sementara wanita dewasa dari 19 hingga 49 tahun memerlukan sekurang-kurangnya 25 mg zat besi setiap hari. Rujuk doktor anda untuk mendapatkan dos yang terbaik.

Recent Posts