7 Kelebihan Mandi Sejuk yang amat disesalkan

Ramai yang segera menggelengkan kepala kerana memikirkan untuk membasuh badan mereka dengan air sejuk. Sebenarnya, mandi sejuk boleh menjadi cara yang sihat untuk anda memulakan hari. Bukan hanya itu, mandi sejuk juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang tidak pernah anda sedari sebelumnya.

Manfaat kesihatan mandi sejuk

1. Meningkatkan kewaspadaan

Mandi sejuk sebelum ayam jantan berkokok mungkin merupakan perkara terakhir yang diinginkan oleh ramai orang. Walau bagaimanapun, menarik nafas lega ketika kita terkejut oleh sejuk sebenarnya membuka nafas kita dan meningkatkan pengambilan oksigen ke seluruh badan. Keadaan ini akhirnya membantu meningkatkan degupan jantung dan meningkatkan aliran darah sehingga membuat kita tetap hangat. Ini kemudian memberi kita tenaga untuk memulakan.

2. Menghaluskan rambut dan kulit

Mandi air sejuk adalah salah satu cara semula jadi untuk menjaga kesihatan rambut dan kulit anda. Air panas menghilangkan minyak semula jadi dan mengeringkan kulit. Sementara itu, air sejuk sebenarnya mengencangkan kutikula rambut dan kulit dengan menyekat saluran darah sementara tubuh bertindak balas terhadap perubahan suhu. Mengetatkan kutikula dan liang kulit akan mengelakkan kotoran dan unsur berbahaya lain menyumbat liang kulit dan kulit kepala.

Hujan sejuk juga dapat menjadikan rambut terlihat lebih bersinar, lebih kuat, dan lebih sihat dengan meratakan folikel rambut, dan meningkatkan kemampuannya untuk mencengkam kulit kepala.

3. Meningkatkan imuniti dan peredaran darah

Kejutan yang kita rasakan dari percikan air sejuk pertama dapat memacu jantung untuk mengepam darah dengan lebih berkesan ke seluruh badan. Ini kemudian dapat memperbaiki keadaan kesihatan termasuk kesihatan kulit dan hati. Peredaran darah yang lebih lancar setelah mandi air sejuk juga dapat menurunkan tekanan darah, membersihkan plak yang terbentuk di saluran darah, dan mendorong sistem kekebalan tubuh yang lebih baik.

Satu kajian pada tahun 1994 mendapati penurunan drastik dalam kadar asid urik semasa dan selepasnya terdedah kepada rangsangan sejuk.

4. Menurunkan berat badan

Mandi sejuk dapat membantu program penurunan berat badan anda dengan cara yang tidak dijangka. Tubuh manusia mengandungi dua jenis lemak, lemak putih dan lemak coklat. Lemak putih adalah penumpukan lemak di pinggang, perut, dan leher yang berlaku apabila kita mengambil lebih banyak kalori daripada yang diperlukan oleh badan kita, dan kita tidak membakar lemak putih untuk tenaga.

Walaupun lemak coklat adalah lemak yang baik yang kita gunakan untuk menghasilkan haba untuk menjaga tubuh kita tetap panas, dan dibakar ketika kita terdedah kepada sejuk. Jadi, mandi sejuk dapat meningkatkan metabolisme lemak coklat.

5. Mempercepat pemulihan sakit otot dan kesakitan

Hujan sejuk sangat berkesan untuk mengurangkan kesakitan otot yang gejalanya muncul lewat, seperti beberapa hari selepas anda ke gim. Air sejuk mempunyai sifat regeneratif yang dapat menenangkan otot yang sakit setelah sesi latihan yang melelahkan.

6. Meredakan tekanan

Membiarkan badan menjadi sejuk tanpa basa-basi boleh membantu meningkatkan toleransi tubuh terhadap tekanan, baik secara fizikal dan mental. Terdapat juga peningkatan glutathione, antioksidan yang menjaga semua antioksidan lain pada tahap optimum. Setelah memerhatikan 10 orang berbadan sihat yang selalu berenang di air sejuk semasa musim sejuk, para penyelidik melaporkan penyesuaian badan terhadap tekanan oksidatif berulang. Ini menunjukkan peningkatan daya tahan tubuh terhadap sumber tekanan yang menyerang.

7. Membantu menguruskan kemurungan

Walaupun percubaan menggunakan pancuran sejuk sebagai rawatan untuk kemurungan belum dilakukan, pendedahan berulang ke air sejuk telah terbukti dapat mengurangkan gejala depresi kerana kesan kuat reseptor sejuk pada kulit, yang mengirimkan sejumlah besar impuls elektrik dari ujung saraf periferal ke otak. Ini mempunyai kesan antidepresan, dan meningkatkan mood, menjadikan anda lebih bersemangat sepanjang hari.

Di samping itu, menyesuaikan diri dengan pendedahan kepada air sejuk dapat meningkatkan kemampuan tubuh untuk menangani aspek psikologi lain yang menyertai kegelisahan dan kemurungan.

Tetapi, tidak semua orang boleh mandi air sejuk

Walaupun mandi sejuk mempunyai banyak manfaat kesihatan, ia tidak digalakkan untuk semua orang. Sensasi kejutan yang kami rasakan dari air sejuk walaupun bermanfaat untuk meningkatkan degupan jantung. Tetapi ia boleh memberi kesan sebaliknya pada orang yang sakit atau mudah terdedah, seperti orang yang lebih tua, tua, atau yang mempunyai keadaan jantung. Kejutan akibat pancuran air sejuk boleh menyebabkan mereka pingsan atau mengalami serangan jantung yang boleh membawa maut, terutama jika jatuh dan terkena tembok.

Recent Posts