Fenomena Pareidolia, Melihat Tokoh atau Wajah Orang pada Objek Tidak Bernyawa

Apabila anda melihat gambar rumah di atas, apa yang terlintas di fikiran anda? Kebanyakan orang berpendapat bahawa rumah itu kelihatan seperti wajah seseorang yang takut atau terkejut. Atau adakah anda pernah melihat ke langit yang mendung, lalu melihat sekumpulan awan yang menyerupai bentuk wajah seseorang, lengkap dengan ekspresi? Nah, inilah yang disebut pareidolia.

Mungkin ada di antara kita sendiri yang mengalami fenomena ini. Jadi, adakah ini keadaan normal atau adakah gejala penyakit tertentu? Mari ketahui lebih lanjut mengenai keadaan ini.

Apa itu pareidolia?

Pareidolia adalah fenomena psikologi di mana seseorang dapat mengenali bentuk, corak, atau objek tertentu - biasanya wajah - walaupun apa yang dilihat adalah objek mati. Dalam sains perubatan, fenomena seperti ini kadang-kadang diklasifikasikan sebagai ilusi visual (salah menangkap dan mentafsirkan gambar) atau bahkan halusinasi visual (seolah-olah melihat wajah ketika tidak ada apa-apa).

Di peringkat global, tidak ada data mengenai berapa banyak orang yang mengalami atau mengalami pareidolia. Walau bagaimanapun, dianggarkan bahawa banyak orang telah mengalami fenomena ini, di mana terdapat lebih banyak wanita daripada lelaki.

Adakah fenomena ini penyakit?

Otak manusia mempunyai bidang yang bertanggungjawab untuk mengenali dan melihat wajah, iaitu di bahagian depan (depan) dan bahagian (temporal) otak. Sebilangan pakar berpendapat bahawa sebilangan orang dilahirkan dengan kecenderungan untuk segera memproses benda mati ke bahagian wajah tertentu sehingga pareidolia dianggap normal, tidak perlu dibimbangkan.

Walau bagaimanapun, kumpulan penyelidikan lain berpendapat bahawa penampilan fenomena ini boleh menjadi gejala penyakit lain, terutama yang berkaitan dengan sistem saraf pusat manusia.

Bagaimanapun, ia juga bergantung pada seberapa kerap anda mengalami fenomena ini. Adakah masih semula jadi seperti orang pada umumnya? Atau sudah terlalu kerap aktiviti harian anda terganggu, misalnya kerana anda sering menganggap seseorang atau wajah memerhatikan pergerakan anda, tetapi tidak ada apa-apa?

Sekiranya memang anda mengalaminya dengan kerap atau ketika anda mengalaminya anda benar-benar percaya bahawa anda melihat wajah seseorang, mungkin ada masalah dengan kesihatan anda. Beberapa penyakit yang sering dikaitkan dengan pareidolia adalah:

Demensia badan Lewy

Salah satu gejala yang sering terjadi pada orang dengan demensia badan Lewy (penyakit pikun) adalah halusinasi visual, yang merangkumi hingga 70 peratus daripada semua pesakit.

Halusinasi visual timbul kerana degenerasi bahagian-bahagian tertentu dan pengumpulan badan Lewy (sejenis plak dalam bentuk protein) di beberapa kawasan otak. Akibatnya, pesakit sering melihat tokoh, orang, atau haiwan tertentu yang sebenarnya tidak ada.

penyakit Parkinson

Penyakit Parkinson adalah penyakit yang sering berlaku di masyarakat. Penyakit ini, yang ditandai dengan berjalan lambat yang disertai dengan langkah-langkah kecil, dipercayai timbul disebabkan oleh ketidakseimbangan zat pengawalseliaan di otak manusia.

Dalam sejumlah kajian, orang dengan penyakit Parkinson juga melaporkan mereka sering melihat wajah atau sosok seseorang yang sebenarnya bukan manusia, tetapi benda mati. Beberapa kawasan otak yang berkaitan dengan persepsi visual dan halusinasi dipercayai berperanan dalam hal ini.

Bagaimana doktor boleh mengesahkan diagnosis?

Pareidolia adalah fenomena yang dapat didiagnosis dengan melakukan ujian yang mengandungi gambar tertentu. Subjek yang diuji kemudiannya akan diminta pendapatnya mengenai gambar dan tindak balas akan dinilai, terutama jika subjek mengatakan bahawa dia melihat gambar itu menyerupai sesuatu atau seseorang.

Kaedah ujian seperti ini sangat subjektif, sangat bergantung kepada tindak balas orang yang diuji. Doktor juga akan melihat gejala lain yang berkaitan dengan penurunan kognitif seseorang dalam fungsi otak.

Adakah pareidolia boleh dirawat?

Bagi anda yang pernah mengalami pareidolia, tidak perlu takut. Fenomena ini tidak semestinya penyakit kerana hingga kini belum ada bukti kuat mengenai hubungan antara pareidolia dan penyakit otak tertentu.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk merujuk kepada aduan yang anda alami dengan pekerja kesihatan jika mereka sangat mengganggu aktiviti harian anda atau terdapat kebimbangan dari mereka yang terdekat dengan anda.

Recent Posts