Hormon Antidiuretik •

Definisi

Apakah hormon antidiuretik?

Hormon antidiuretik atau hormon antidiuretik (ADH) digunakan untuk mendiagnosis dan menentukan penyebab kekurangan atau kelebihan hormon antidiuretik. Walau bagaimanapun, ujian ini bukan ujian umum. Doktor biasanya mendiagnosis keadaan pesakit berdasarkan gejala klinikal dan ujian lain seperti ujian osmolaliti darah, osmosis air kencing dan ujian elektrolit.

ADH atau vasopressin dihasilkan di hipotalamus dan disimpan di lobus pituitari posterior. ADH mengatur jumlah air yang diserap oleh hati. Tekanan osmotik serum yang tinggi atau penurunan jumlah darah intravaskular merangsang pengeluaran ADH. Tekanan, pembedahan, atau tekanan juga dapat merangsang ADH. Semakin banyak ADH dihasilkan, semakin banyak air diserap oleh buah pinggang. Banyak air akan diserap dalam darah dan menebalkan air kencing. Apabila ADH menurun, tubuh melepaskan air, menyebabkan kepekatan dalam darah dan air kencing mencair.

Diabetes insipidus berlaku apabila badan tidak menghasilkan ADH yang mencukupi atau buah pinggang tidak dapat menyesuaikan diri dengan kerengsaan ADH. Tahap rembesan ADH yang rendah disebabkan oleh kelainan pada sistem saraf pusat (neurogenik diabetes insipidus), yang disebabkan oleh trauma, tumor, ensefalitis (pembengkakan hipotalamus), atau pembuangan kelenjar pituitari. Pesakit diabetes insipidus mengeluarkan air dengan kadar yang tinggi setiap kali membuang air kecil. Ini menyebabkan darah menebal, menyebabkan pesakit mudah haus.

Penyakit ginjal yang besar boleh menyebabkan ginjal menjadi kurang sensitif terhadap rangsangan dari ADH (nefrogenic diabetes insipidus). Untuk membezakan antara diabetes insipidus neurogenik dan insipidus diabetes nefrogenik, doktor anda boleh memerintahkan ujian rangsangan ADH. Dalam ujian ini, pesakit dilarang minum air dan osmolalitas kencing akan diukur sebelum dan sesudah vasopressin disuntik. Sekiranya diabetes insipidus neurogenik dijumpai, osmolaliti urin dengan kandungan air yang berterusan akan menurun, dan osmolaliti urin akan meningkat setelah vasopressin diberikan. Dalam kes diabetes nephrogenic insipidus, osmolality kencing tidak akan meningkat walaupun anda mengurangkan paras air dan menggunakan vasopressin. Hasil diagnostik mungkin termasuk ujian ADH serum. Dalam kes diabetes neuropatik insipidus, tahap ADH rendah, sementara pada diabetes nefrogenik insipidus, tahap ADH tinggi.

Tahap ADH serum yang tinggi sering dikaitkan dengan Sindrom ADH yang Tidak Sesuai (SIADH). Oleh kerana rembesan ADH berlebihan, terlalu banyak air diserap oleh buah pinggang berbanding tahap normal. Ini menyebabkan darah menjadi cair dan air kencing menebal. Kepekatan ion penting dalam darah menurun, mengakibatkan gangguan serius pada saraf, jantung dan metabolisme. Sindrom ADH yang tidak sesuai juga sering dikaitkan dengan penyakit paru-paru (tuberkulosis, radang paru-paru yang disebabkan oleh jangkitan), tekanan berlebihan (pembedahan atau trauma), tumor otak atau jangkitan. Rembesan ADH pada tumor juga boleh menyebabkan Sindrom ADH Tidak Sesuai. Tumor boleh menyebabkan sindrom seperti tumor epitelium, paru-paru, tumor kelenjar getah bening, kencing dan usus. Pesakit hipotiroidisme dan Addison juga boleh menghidap Sindrom ADH yang Tidak Sesuai.

Doktor menggunakan ujian ini untuk membezakan Sindrom ADH yang tidak sesuai dari hiponatremia atau edema. Ujian ini juga sering digunakan untuk mengukur osmolaliti dan osmosis air kencing. Pesakit dengan Sindrom ADH yang tidak sesuai tidak dapat menghasilkan atau menghasilkan sedikit pengambilan air sahaja. Di samping itu, osmolaliti urin biasanya tidak lebih rendah daripada 100, dan kadar penyusupan air kencing atau darah lebih dari 100. Pesakit dengan penyebab lain hiponatremia, edema dan penyakit ginjal kronik boleh membuat 80% dari pengambilan air mereka dan osmolalitas kencing akan tidak mencukupi.

Bilakah saya harus mengambil hormon antidiuretik?

Doktor anda boleh memerintahkan ujian ADH atau ujian lain sebagai sebahagian daripada berhenti minum atau ujian penghambatan ADH jika doktor anda mengesyaki masalah dengan pengeluaran atau rembesan ADH.

Di samping itu, ujian ini juga boleh disyorkan jika anda mempunyai tahap natrium rendah dalam darah yang tidak dapat dijelaskan, atau jika anda mempunyai gejala yang berkaitan dengan Sindrom ADH yang Tidak Sesuai (SIADH).

Sekiranya SIADH berkembang tanpa disedari, tidak akan ada gejala, tetapi jika keadaannya akut, beberapa gejala mungkin berlaku:

 • sakit kepala
 • muntah mual
 • pening
 • koma atau sawan

Ujian ADH dilakukan untuk menilai ADH berlebihan disebabkan oleh sebab perubatan lain, seperti:

 • leukemia
 • limfoma
 • barah paru-paru, pankreas, pundi kencing dan otak
 • penyakit yang meningkatkan pengeluaran ADH
 • Sindrom Guillain Barre
 • sklerosis
 • epilepsi
 • porphyria Gusts akut (gangguan yang diwarisi yang mempengaruhi pengeluaran heme, komponen penting dalam darah)
 • Sistik Fibrosis
 • emfisema
 • batuk kering

Dehidrasi, kecederaan otak, dan pembedahan dapat meningkatkan kepekatan ADH.

Ujian ADH boleh dilakukan apabila pesakit merasa sangat dahaga dan kerap membuang air kecil, untuk memudahkan doktor menentukan diabetes insipidus.

Pesakit dengan diabetes pusat insipidus (diabetes insipidus yang disebabkan oleh kerosakan pada hipotalamus, hipofisis) sering merasa letih kerana kitaran tidur yang terganggu, kerana pesakit sering pergi ke tandas pada waktu malam. Air kencing biasanya jernih, tidak keruh, dan mempunyai kadar penembusan yang lebih rendah daripada biasa.

Recent Posts