Pemeriksaan MRI: Apa Fungsinya dan Apakah Kesan Sampingannya?

Anda mungkin diminta oleh doktor anda untuk melakukan MRI atau pengimejan resonans magnetik untuk mengetahui dengan pasti keadaan kesihatan anda. Tetapi sebelum melakukannya, anda harus terlebih dahulu mengetahui apa yang mesti dipersiapkan untuk menjalankan peperiksaan ini.

Apa itu pemeriksaan MRI?

Pengimejan resonans magnetik atau MRI adalah pemeriksaan perubatan yang menggunakan teknologi magnet dan gelombang radio untuk melihat perincian bahagian badan anda. Alat ini boleh disamakan dengan pengimbas , yang dapat melihat dan memeriksa organ dalaman anda. malah hampir semua bahagian badan dapat diperiksa dengan melakukan pemeriksaan MRI, seperti:

  • Otak dan tulang belakang
  • Tulang dan sendi
  • Payudara
  • Jantung dan saluran darah
  • Pelbagai organ dalam badan seperti hati, rahim, pundi kencing, atau kelenjar prostat.

Hasil pemeriksaan ini akan membantu pasukan perubatan anda menentukan diagnosis penyakit yang anda alami dan rancangan rawatan seterusnya.

Apa yang perlu saya persiapkan untuk pemeriksaan MRI?

Sebenarnya, tidak ada yang perlu anda persiapkan untuk melakukan pemeriksaan ini. Apabila anda datang ke bilik pemeriksaan, doktor atau pasukan perubatan anda akan meminta anda menanggalkan pakaian anda dan menukarnya menjadi pakaian khas.

Kerana menggunakan teknologi magnet, anda mesti mengeluarkan semua barang yang mengandungi besi dan logam dari badan anda. Dalam beberapa kes, pesakit akan diberi ubat yang disuntik terus ke vena. ini berguna untuk menjelaskan gambaran organ tubuh anda.

Apa yang berlaku semasa saya menjalani peperiksaan ini?

Setelah membuat persiapan sebelum melakukan pemeriksaan MRI, anda akan diminta untuk berbaring di bahagian alat yang telah disediakan. Peranti MRI berbentuk seperti kapsul, jadi semasa pemeriksaan anda akan dimasukkan ke dalam kapsul.

Semasa pemeriksaan ini anda juga tidak boleh bergerak sehingga alat dapat 'membaca' bahagian badan yang diperiksa. Pemeriksaan ini berlangsung selama lebih kurang 15-90 minit. Tetapi jika semasa pemeriksaan anda merasa ada keluhan, maka jangan ragu untuk menyampaikannya kepada pasukan perubatan.

Adakah ujian ini selamat untuk saya yang sedang hamil?

Pemeriksaan MRI berbeza dengan pemeriksaan sinar-X yang menggunakan sinar-X yang boleh membahayakan kesihatan janin dan anak. Pemeriksaan ini cukup selamat untuk wanita hamil dan kanak-kanak kerana menggunakan teknologi magnet dan tidak menimbulkan rasa sakit. Kerana anda hanya diminta berbaring selama beberapa minit dan membiarkan alat membaca organ anda.

Kemudian, bolehkah semua orang menghayatinya?

Sememangnya, pemeriksaan ini cukup selamat untuk dilakukan, tidak menimbulkan rasa sakit atau kesan sampingan. Tetapi itu tidak bermaksud semua orang boleh melakukannya.

Bagi anda yang mempunyai pena yang tertanam di tulang anda atau jenis alat implan logam lain, seperti alat pacu jantung, maka anda tidak boleh melakukan ujian ini. Kehadiran alat logam di dalam badan akan mengganggu kerja alat tersebut dan keputusan pemeriksaan MRI tidak akan optimum.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found