4 Mitos Tentang Ovulasi yang Perlu Anda Ketahui

Semasa menyiapkan kehamilan, tentu anda perlu mengetahui masa ovulasi. Ini dilakukan untuk meningkatkan peluang kehamilan. Lebih-lebih lagi, jangka hayat telur wanita hanya bertahan selama 24 jam. Apakah proses dan tanda-tanda ovulasi? Lihat penjelasan lengkap dalam artikel ini.

Apa itu ovulasi?

Dilancarkan dari American Pregnancy Association, ovulasi adalah proses ketika ovari atau ovari melepaskan telur yang matang dan kemudian memasuki tiub fallopio.

Pada masa ini, telur sudah siap untuk disenyawakan. Setiap bulan akan ada telur matang di salah satu ovari wanita.

Apabila sudah matang, ovari (ovari) melepaskan telur kemudian memasuki tiub fallopio dan menunggu sperma.

Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, telur dan lapisan rahim akan ditumpahkan sehingga keluar sebagai darah yang dikenali sebagai haid.

Perbezaan antara ovulasi dan tempoh subur

Sebenarnya, tempoh subur wanita berkait rapat dengan ovulasi. Namun, perbezaannya adalah bahawa tempoh subur telah berlaku 5 hingga 7 hari sebelum ovulasi bermula.

Sebagai contoh, jika kitaran haid anda adalah 28 hari, tempoh subur biasanya berlaku pada hari ke 10-14. Manakala waktu pelepasan telur adalah sekitar hari 14 atau 15.

Bilakah waktu ovulasi?

Ovulasi biasanya berlaku pada pertengahan kitaran haid. Dalam kitaran haid biasa sekitar 28 hari, pelepasan telur biasanya berlaku kira-kira 14 hari sebelum haid berikutnya.

Anda perlu ingat bahawa cara mengira kitaran bulanan wanita adalah dari hari pertama haidnya hingga hari pertama berikutnya.

Dalam tempoh subur sehingga pembebasan telur adalah masa penting untuk persenyawaan berlaku dan menjadi cara cepat untuk hamil selepas haid.

Lebih-lebih lagi, pada masa ovulasi, jangka masa untuk persenyawaan telur adalah sekitar 12-24 jam. Kemungkinan kehamilan adalah paling tinggi apabila sperma sudah berada di saluran tuba.

Tanda-tanda ovulasi

Tempoh ovulasi seorang wanita boleh berubah mengikut keadaan badan. Termasuk ketika anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur.

Oleh itu, tempoh pelepasan telur ini tidak menentu dan berbeza bagi setiap orang.

Begitu juga dengan gejala atau tanda ovulasi, ada kemungkinan anda mengalaminya atau tidak sama sekali. Berikut adalah tanda yang boleh anda perhatikan, seperti:

1. Perubahan lendir serviks

Tidak ada salahnya memperhatikan cecair yang keluar dari faraj semasa kitaran haid.

Ini kerana salah satu tanda ovulasi mungkin meningkatnya lendir serviks dan konsistensinya seperti telur putih mentah.

Cecair dari serviks ini dapat memudahkan kemasukan sperma ke dalam organ pembiakan wanita.

2. Perubahan suhu badan

Suhu badan akan berubah mengikut tahap aktiviti harian, makan makanan tertentu, perubahan hormon, dan kebiasaan tidur.

Tanda ovulasi lain ialah suhu anda mungkin meningkat sedikit sekitar setengah darjah Celsius.

Memetik dari Kehamilan, Kelahiran, dan Bayi, masa yang paling subur mungkin 2-3 hari sebelum suhu meningkat.

3. Gejala Lain

Di samping itu, ada kemungkinan bagi wanita untuk mengalami tanda-tanda atau gejala lain ketika mereka mendekati ovulasi, seperti kekejangan perut ringan, kelembutan payudara, dan keinginan seksual yang meningkat.

Walau bagaimanapun, gejala di atas juga bukan penanda aras utama anda untuk meramalkan tempoh subur dan pembebasan telur.

Anda juga boleh menggunakan kalkulator kesuburan dan kit ramalan ovulasi, yang berfungsi sama seperti alat ujian kehamilan.

Proses ovulasi

Waktu subur atau pembebasan telur adalah proses semula jadi yang akan berlaku pada setiap wanita yang sihat, tanpa masalah kesihatan pembiakan.

Proses ini diatur oleh bahagian otak yang disebut hipotalamus. Terdapat beberapa peringkat dalam proses pembebasan telur, iaitu:

1. Periovulaatori (tahap folikel)

Fasa folikel adalah ketika hari pertama haid terakhir dan berterusan sehingga fasa pembebasan telur.

Tahap folikel berfungsi apabila lendir telah melapisi lapisan telur dan siap keluar ke rahim.

Pada masa itu, rahim sudah siap menerima sebiji telur, sehingga dinding rahim menebal.

2. Ovulasi

Tubuh mempunyai enzim khas yang bertanggungjawab untuk membentuk lubang pada tahap ovulasi dalam tempoh subur. Ini memudahkan telur bergerak melalui tiub fallopio, yang merupakan tiub yang menghubungkan ovari ke rahim.

Kemudian, telur yang matang akan memasuki saluran dan melaluinya hingga sampai ke rahim. Pada peringkat ini, persenyawaan biasanya berlaku.

Pembajaan berlaku pada tiub fallopio dan berlangsung sekitar 24 hingga 48 jam. Pelepasan telur biasanya berlaku 14 hari sebelum kitaran haid berikutnya.

Ketika ovulasi menghampiri, pengeluaran lendir serviks meningkat. Lendir serviks ini juga berperanan membantu sperma berenang ke arah sistem pembiakan wanita.

3. Postovulatory (tahap luteal)

Sekiranya persenyawaan berjaya, telur akan ditanam terus ke dinding rahim dengan bantuan hormon luteizining (LH).

Fasa luteal mempunyai garis masa yang tepat dan biasanya berlangsung 12 hingga 16 hari dari saat telur dilepaskan.

Walau bagaimanapun, jika persenyawaan tidak berlaku sama sekali, telur dan dinding rahim yang menebal akan jatuh. Ketika itulah haid akan berlaku.

Gangguan ovulasi

Mungkin bagi sebilangan wanita tidak dapat mengelakkan keadaan ini. Gangguan ovulasi adalah keadaan apabila anda ovulasi jarang atau tidak sama sekali (anovulasi).

Penyebab gangguan ovulasi ini mungkin masalah regulasi hormon terhadap masalah di kawasan ovari anda.

Anda dan pasangan anda harus berjumpa doktor kerana gangguan pembebasan telur ini juga boleh menyebabkan kemandulan.

Recent Posts