Jenis Jangkitan Telinga yang biasa dan kesan sampingannya

Terdapat pelbagai jenis titisan telinga yang dapat digunakan untuk menghilangkan masalah di telinga anda. Selain itu terdapat banyak jenis, bagaimana menggunakan ubat tersebut ternyata anda harus memperhatikannya dengan betul. Lihat pelbagai maklumat di bawah, mulai dari jenis titisan telinga hingga kesan sampingan.

Apakah jenis titisan sakit telinga?

Untuk merawat sakit telinga, doktor anda mungkin menetapkan ubat sakit telinga dalam bentuk titisan. Ya, titisan telinga adalah jenis ubat yang paling biasa untuk penyakit ini.

Berdasarkan jenisnya, terdapat beberapa titisan telinga yang dapat anda temukan, iaitu:

 • Mengandungi antibiotik untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria
 • Mengandungi steroid untuk melegakan bengkak dan sakit
 • Kandungan antijamur untuk merawat jangkitan kulat di telinga

Beberapa ubat sakit telinga mengandungi satu bahan utama untuk membasmi bakteria, tetapi tidak semua ubat seperti itu.

Hari ini, banyak ubat sakit telinga mengandungi kombinasi penghilang rasa sakit dan penghilang bakteria atau kulat. Dengan cara ini ubat ini dapat digunakan dengan lebih praktikal. Walau bagaimanapun, semua penggunaan ubat jenis ini harus dipantau oleh doktor THT anda.

Jenis titisan telinga berikut mungkin disyorkan oleh doktor:

1. Gabungan polimyxin (Otopain)

Otopain adalah ubat yang digunakan untuk merawat radang telinga yang disebabkan oleh bakteria. Otopain mengandungi lidocaine yang digunakan untuk merawat sakit telinga.

2. Gabungan kloramfenikol (Otolin, Colme)

Otolin dan Colme keduanya mengandungi chloramphenicol yang berfungsi untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria di telinga luar.

Perbezaannya adalah, selain mengandungi kloramfenikol, Otolin juga mengandungi ubat antibakteria lain, seperti polimiksin. Kedua-dua ramuan ini tidak sesuai untuk merawat jangkitan telinga virus.

Selain antibakteria, kedua ubat ini juga mengandungi ubat penghilang rasa sakit. Ubat sakit telinga Otolin mengandungi ubat penghilang rasa sakit dengan benzocaine, sementara Colme mengandungi ubat penghilang rasa sakit dengan lidocaine.

3. Gabungan Neomycin sulfate (Otopraf, Otozambon)

Otopraf dan Otozambon adalah ubat sakit telinga yang mengandungi gabungan neomycin sulfate. Neomycin sulfate berfungsi dengan menghalang pertumbuhan bakteria di telinga.

Ubat ini dikatakan sebagai kombinasi kerana ia juga mengandungi ubat penghilang rasa sakit dan penghilang bengkak. Salah satu ubat penghilang rasa sakit yang terdapat dalam ubat ini adalah lidocaine.

4. Kloramfenikol (Erlamycetin, Reco, Ramicort)

Erlamycetin, Reco, dan Ramicolt adalah beberapa jenama ubat telinga yang khusus untuk merawat bakteria. Bahan utama dalam ubat sakit telinga ini adalah kloramfenikol, yang berfungsi melawan pertumbuhan bakteria.

Kandungan kloramfenikol juga sering digunakan sebagai titisan telinga untuk kanak-kanak. Sudah tentu doktor mempunyai cadangan yang berbeza mengenai dos untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Keterukan penyakit ini juga menentukan dos yang akan diberikan.

5. Clotrimazole (Canesten)

Untuk merawat jangkitan telinga kerana pertumbuhan kulat, clotrimazole adalah salah satu ubat sakit telinga yang digunakan. Clotrimazole berfungsi melawan pertumbuhan kulat kulit atau kulat pada kulit saluran telinga. Clotrimazole terdapat dalam beberapa bentuk dari salap hingga cecair. Untuk mengubati kulat di telinga, clotrimazole digunakan dalam bentuk titisan.

Apakah kesan sampingan titisan telinga?

Apa sahaja tetes telinga yang anda beli dan berapa harganya, jika ia tidak sesuai dengan cadangannya, ia boleh menimbulkan masalah baru. Kesan sampingan berikut mungkin disebabkan oleh penggunaan titisan telinga yang salah:

1. Jangkitan kulat

Titisan telinga adalah sejenis ubat topikal, yang digunakan secara khusus di satu tempat yang memerlukan ubat, dalam hal ini di saluran telinga.

Dadah seperti ini biasanya hanya digunakan dalam beberapa minggu. Contohnya, neomycin hanya boleh digunakan secara berurutan dalam seminggu. Lebih daripada itu, ubat ini sebenarnya akan mencetuskan pertumbuhan kulat dan menyebabkan jangkitan kulat baru. Keadaan ini akan lebih sukar untuk dirawat dan memerlukan rawatan lebih lanjut.

2. Ekzema di saluran telinga

Selain itu, dos yang terlalu besar dan jangka masa yang terlalu lama juga boleh menyebabkan keradangan dan eksim pada saluran telinga.

3. Risiko pekak

Penggunaan titisan telinga juga dapat meningkatkan risiko tuli akibat ubat, terutama pada orang yang mengalami gendang berlubang (pecah) akibat jangkitan. Sekiranya keadaan gendang telinga terbuka, mesti berhati-hati dalam memberikan ubat ini.

Oleh kerana pelbagai jenis kesan sampingan ini, masih perlu berjumpa doktor sebelum menggunakan salah satunya. Dengan berunding, kesan sampingan ubat yang anda gunakan dapat dikurangkan.

Tidak semua titisan telinga dapat menyembuhkan jangkitan

Walaupun sebahagian besar alat bantu pendengaran anda tersedia dalam bentuk titisan, itu tidak bermakna semua tetes ini akan berfungsi untuk menyembuhkan jangkitan. Bukan hanya untuk membasmi bakteria, kuman, dan menghilangkan rasa sakit, ubat ini juga membersihkan telinga anda.

Terdapat beberapa ramuan dalam pembersih telinga untuk memastikan rasa pendengaran anda bersih. Sebilangan bahan termasuk alkohol, gentian violet, m-cresyl asetat, thimerosal, dan thymol. Bahan-bahan ini berkesan membersihkan kotoran telinga.

Tidak hanya menjaga telinga anda bersih dengan membersihkan bakteria, tetes telinga juga dapat membersihkan telinga anda lilin telinga atau lilin telinga.

Beberapa jenis ubat pembersih telinga, seperti yang dilaporkan di halaman BPOM RI, termasuk:

1. Natrium docusate

Docusate sodium terdapat dalam pelbagai ubat pembersih telinga seperti forumen. Natrium docusate adalah salah satu bahan yang digunakan untuk melembutkan kotoran telinga. Semakin lembut lilin telinga, semakin mudah keluar. Dengan cara itu, telinga anda dilindungi dari pertumbuhan bakteria dan kulat.

2. Fenol gliserin

Sama seperti sodium docusate, fenol gliserin juga digunakan sebagai pembersih telinga. Phenol gliserin bertindak sebagai pelembap dan pelembut. Bahan ini selamat dan tidak menyebabkan kerengsaan ketika digunakan pada kulit saluran telinga yang terkelupas atau terluka.

3. Hidrogen peroksida 3%

Bahan ini juga digunakan sebagai titisan pembersih telinga yang kuat. Sifat hidrogen peroksida atau perhydrol serupa dengan sodium docusate, tetapi penggunaan bahan ini biasanya dicampurkan dengan air suam, dalam nisbah 1: 1.

Apakah kesan sampingan pembersih telinga?

Titisan pembersih telinga juga mempunyai kesan sampingan jika larutan tersebut digunakan secara berlebihan. Sekiranya terlalu banyak dan terlalu kerap, ubat pembersih telinga sebenarnya akan menyebabkan jangkitan telinga.

Jangkitan ini disebabkan oleh kemungkinan cairan pembersih telinga tersisa di saluran telinga. Cairan pembersih telinga yang tertinggal ini dapat menjadi tempat pertumbuhan bakteria yang seterusnya membuat telinga anda meradang.

Bagaimana cara menggunakan titisan telinga dengan betul?

Cara menggunakan titisan telinga untuk orang dewasa

Inilah cara menggunakan titisan telinga dengan betul.

Persiapan

 1. Basuh tangan dengan sabun dan air atau gunakan pembersih tangan jika sabun dan air tidak tersedia
 2. Hangatkan paket ubat terlebih dahulu dengan menahannya selama 1 hingga 2 minit, kerana air sejuk dapat memicu sensasi berputar di kepala jika jatuh ke telinga.
 3. Buka penutup botol ubat dan letakkan botol ubat di tempat yang bersih dan kering, mengelakkan menyentuh bahagian mulut botol atau membiarkannya menyentuh sebarang objek
 4. Sekiranya botol ubat menggunakan pipet, pastikan pipet itu bersih dan tidak retak atau pecah

Titisan telinga yang jatuh

 1. Miringkan kepala anda sehingga telinga anda menghadap ke atas dan tarik aurikel ke atas dan belakang
 2. Ambil botol ubat dan mulailah meneteskan ubat dengan mengurut botol atau penitis dengan lembut, menetes mengikut dos ubat yang diberikan oleh doktor
 3. Selepas titisan, tarik perlahan cuping telinga ke atas dan ke bawah untuk membantu ubat cecair mengalir ke saluran telinga
 4. Pastikan kepala anda miring atau tetap dalam posisi tidur selama 2 hingga 5 minit dengan menekan bahagian depan telinga yang menonjol untuk mendorong ubat masuk.

Cara menyimpan botol ubat

 1. Tutup botol dengan rapat dan elakkan menyentuh hujung botol ubat untuk memastikan kandungan ubat tidak steril
 2. Bersihkan lebihan ubat yang terkumpul di sekitar bibir botol menggunakan tisu atau kapas
 3. Basuh tangan anda dengan bersih selepas itu
 4. Semasa pertama kali menjatuhkan ubat, tidak jarang saluran telinga terasa sakit dan panas. Namun, jika setelah memberi ubat telinga anda gatal, bengkak dan sakit, segera berjumpa doktor.

Cara menggunakan titisan telinga kanak-kanak

Memberi titisan telinga kepada kanak-kanak akan menjadi lebih mencabar daripada memberikannya kepada orang dewasa. Kanak-kanak bergerak lebih banyak dan mudah merasa tidak selesa. Sekiranya seperti ini, malah ada kanak-kanak yang berjuang.

Dadah yang boleh masuk boleh dikeluarkan lagi atau tertumpah keluar dari telinga.

Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan ketika menggunakan titisan telinga anak:

 • Yakinkan anak anda terlebih dahulu bahawa pemberian ubat ini tidak selesa. Namun, tetap yakinkan kepadanya bahawa ini bukan proses yang menyakitkan. Jadi, anak anda lebih tenang dan kurang bergerak.
 • Basuh tangan anda dengan sabun sebelum menuangkan titisan telinga anak anda
 • Untuk bayi atau kanak-kanak yang berumur di bawah 2 tahun, anda boleh membungkusnya dengan selimut untuk menyesuaikan kedudukannya.
 • Minta anak berbaring di atas katil dan memiringkan badan dan kepala. Tutup kepala anak di atas bantal nipis.
 • Letakkan hujung penitis atau botol di atas saluran telinga, kemudian peras botol atau pipet ubat telinga anak anda mengikut dos yang disyorkan.
 • Jangan biarkan hujung pipet ubat ini menyentuh telinga anak kerana boleh menyebabkan hujung pipet menjadi tidak steril. Lebih-lebih lagi, ia juga boleh mengejutkan anak.
 • Mintalah anak untuk berhenti diam sekurang-kurangnya 1 minit setelah ubat ditanamkan.
 • Sekiranya ubat diperlukan di kedua-dua belah telinga anak, ulangi langkah di atas setelah menunggu sekurang-kurangnya 1 minit untuk telinga sebelumnya.
 • Basuh tangan anda semula setelah selesai menitis.

Recent Posts