Daun Insulin Berkesan dalam Menurunkan Gula Darah Diabetes, Benarkah?

Tidak sedikit orang yang menghidap diabetes (diabetes) yang mencari ubat semula jadi alternatif. Salah satu yang paling popular adalah daun insulin, alias tumbuhan dengan nama Latin Costus igneus. Tumbuhan ini disebut sebagai daun insulin kerana diyakini memiliki fungsi yang sama dengan suntikan insulin, iaitu mengawal kadar gula dalam darah. Namun, benarkah tanaman insulin ini memberi manfaat kepada pesakit diabetes? Ketahui jawapannya dalam ulasan berikut.

Potensi faedah insulin daun untuk menurunkan gula darah

Makan banyak daun insulin dipercayai dapat mengurangkan kadar gula darah tinggi. Kenyataan ini diperkuat oleh kajian dari Kasturba Medical College yang secara khusus mengkaji faedah daun insulin pada kadar gula darah diabetes di India. Kajian ini juga membandingkan keberkesanan tanaman insulin ini dengan keberkesanan ubat diabetes.

Para penyelidik menyimpulkan faedah daun insulin setelah mengeringkan daun pada bulan September dan Oktober. Setelah kering, daunnya digiling halus hingga menjadi serbuk. Serbuk tanaman insulin kemudian dibahagikan kepada beberapa dos dan dilarutkan dengan air.

Larutan berair daun insulin kemudian diberikan kepada tikus jantan. Pada hari sebelumnya, tikus telah diberi ubat glibenclamide.

Selama kajian ini, tikus sengaja kekurangan makanan untuk menurunkan kadar gula dalam darah mereka. Hasilnya, kadar gula darah 2 jam pasca prandial (gula darah 2 jam selepas makan) tikus setelah diberi minuman air tanaman insulin menurun. Penurunan ini bersamaan dengan kadar penurunan kadar gula dalam darah 2 jam setelah makan dengan rawatan dengan glibenclamide.

//wp.hellosehat.com/center-health/diabetes-urinary-diabetes/natural-diabetes-herbal ubat /

Masih dari India, satu lagi kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Antarabangsa Penyelidikan Ayurveda juga menemui sesuatu yang serupa.

Para penyelidik melaporkan bahawa daun insulin dapat menurunkan kadar gula darah puasa (PDB) dan GD2PP (2 jam setelah makan) ke tahap normal pada tikus makmal yang mengalami hiperglikemia atau setelah dipicu oleh ubat dexamethasone.

Walaupun beberapa kajian telah dilakukan, tidak jelas apa atau bagaimana mekanisme tanaman insulin ini dapat menurunkan gula darah tinggi.

Manfaat lain dari insulin tumbuhan untuk kesihatan badan

Manfaat daun insulin untuk diabetes setakat ini belum terbukti sepenuhnya oleh penyelidikan perubatan. Walau bagaimanapun, sebilangan kajian melaporkan insulin tumbuhan juga mempunyai potensi faedah lain, termasuk:

1. Menurunkan tekanan darah tinggi

Menurut kajian dalam jurnal Ulasan Pharmacognosy, tekanan darah menurunkan kesan daun insulinIni berasal dari kesan diuretiknya, yang bertindak serupa dengan ubat furosemida. Furosemide adalah ubat diuretik, salah satunya digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi.

Kajian ini membandingkan kesan daun insulin pada dos 100 dan 200 mg per kilogram berat badan dengan furosemida per 4 mg / kg. Hasil kajian menunjukkan bahawa insulin tumbuhan mempunyai kesan yang sama untuk mengurangkan kadar kalium dan natrium seperti furosemide.

Apa yang perlu difahami, pemendapan terlalu banyak natrium dan kalium dalam darah sememangnya dikaitkan dengan peningkatan tekanan darah dari masa ke masa.

2. Mengandungi antioksidan

Daun insulin dilaporkan mengandungi dua sebatian antioksidan bernama quercetin dan diosgenin yang berguna untuk melawan kesan radikal bebas pada hati, pankreas, dan ginjal tikus diabetes.

Kajian lain mendapati bahawa aktiviti antioksidan pada tanaman insulin ini sangat tinggi, masing-masing sekitar 89.5% dan 90 peratus.

3. Sifat antimikrobial

Ekstrak metanol insulin tumbuhan menunjukkan aktiviti antibakteria yang melawan perkembangan bakteria tertentu.

Beberapa bakteria yang berkesan menghentikan aktiviti mereka dengan daun insulin termasuk: Bacillus megarium, Micrococcus leuteus, Staphylococcus aureus, Streptococcus lactis, salmonella dan bakteria Pseudomonomon aeruginosa negatif.

Ekstrak etanol daun ini juga didapati menunjukkan aktiviti antibakteria dan antijamur terhadap bakteria E coli dan Candida albicans.

Cara lain untuk menurunkan gula darah bagi pesakit diabetes

Sama seperti ramuan dan ubat-ubatan herba lain, penggunaan daun insulin mesti berada di bawah pengawasan doktor. Oleh itu, berjumpalah terlebih dahulu dengan doktor anda sekiranya anda ingin mencuba menggunakan insulin tumbuhan untuk menguruskan diabetes. Anda juga tidak boleh menggunakan insulin tumbuhan sebagai pengganti rawatan utama.

Tidak semua tanaman atau ubat herba akan menghasilkan kesan yang seragam pada setiap pesakit diabetes. Ubat-ubatan herba dan herba juga tidak mempunyai standard dos yang tepat.

Dos atau kaedah penggunaan ubat-ubatan herba yang salah sebenarnya berisiko memburukkan keadaan anda, dan berpotensi menyebabkan komplikasi diabetes. Ini menjadikan penggunaan insulin tumbuhan sebagai rawatan diabetes masih berisiko.

7 Cara Mengawal Tahap Gula Darah untuk pesakit kencing manis

Berikut adalah kaedah alternatif yang juga berkesan untuk membantu menurunkan gula darah dan merawat gejala diabetes, selain menggunakan daun insulin:

  • Suntik insulin: daun insulin sahaja tidak mencukupi, pesakit diabetes mungkin memerlukan hormon insulin buatan tambahan dari suntikan untuk mengawal gula darah mereka.
  • Minum air yang banyak: diabetes akan membuat anda sering haus. Pengambilan cecair yang mencukupi dapat meneutralkan gula berlebihan dalam darah dan kemudian dikeluarkan dengan air kencing.
  • Bersenam secara berkala: Menjadi aktif adalah cara yang baik untuk mengawal kadar gula dalam darah dan membantu fungsi jantung. Pilih jenis senaman yang selamat untuk diabetes.
  • Hadkan makan gulaMakanan yang tinggi gula adalah penyebab utama diabetes. Sekiranya anda ingin menggunakan pemanis, cubalah pemanis alternatif yang lebih sihat dan selamat untuk diabetes.
Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts