7 Faedah Persimmons yang Penting untuk Kesihatan •

Adakah anda pernah makan atau pernah mendengar nama buah kesemak? Memang buah ini dengan rasa manis, segar dan berair kurang popular di Indonesia. Tetapi jangan salah, buah kesemak ternyata mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh anda. Jadi, apa jenis kandungan nutrien dalam kesemak? Lihat ulasannya di bawah.

Kandungan nutrien dalam kesemak

Sumber: DoveMed

Kesemak adalah sejenis buah yang berasal dari China yang merebak ke Jepun dan bahagian lain di Asia. Buah ini telah ditanam dan digunakan selama ribuan tahun.

Persimmon mempunyai nama Latin Kaki Diospyros dan dikenali sebagai buah kaki dalam bahasa Jepun, yang diambil dari nama zat tanin yang dihasilkan oleh buah ini. Dalam bahasa Inggeris, kesemak biasa disebut sebagai persimmon oriental .

Bagi anda yang tidak pernah makan kesemek, buah ini rasanya manis seperti madu. Kandungan tanin di dalamnya, boleh menyebabkan sensasi astringen. Walaupun kecil, kesemek mempunyai banyak kandungan nutrisi yang bermanfaat untuk kesihatan.

Nah, berdasarkan Data Komposisi Makanan Indonesia (DKPI), setiap 100 gram kesemak anda dapat menikmati pelbagai nutrien, seperti:

 • Air: 78.2 gram
 • Kalori: 78 kkal
 • Protein: 0.8 gram
 • Lemak: 0.4 gram
 • Karbohidrat: 20.0 gram
 • Serat: 0.6 gram
 • Kalsium: 6 miligram
 • Fosfor: 26 miligram
 • Besi: 0.3 miligram
 • Natrium: 0 miligram
 • Potasium: 34.5 miligram
 • Tembaga: 0.13 miligram
 • Zink: 0.1 miligram
 • Beta karotena: 109 mikrogram
 • Jumlah karotena: 2,710 mikrogram
 • Tiamin (Vit. B1): 0.05 miligram
 • Riboflavin (Vit B2): 0.00 miligram
 • Niacin (Vit. B3): 0.1 miligram
 • Vitamin C: 11 miligram

Kelebihan kesemak untuk kesihatan

Tidak hanya tahu namanya, buah kesem mempunyai pelbagai jenis kebaikan berkat vitamin dan mineral di dalamnya. Jenis vitamin, seperti vitamin A dan vitamin C yang banyak terdapat dalam kesemak diperlukan oleh badan anda.

Kandungan tanin dalam persimmons tidak hanya menyebabkan kesan warna dan rasa astringen, tetapi juga bertindak sebagai antioksidan. Persimmons juga mengandungi sebatian antioksidan lain, seperti flavonoid dan karotenoid.

Berikut adalah pelbagai faedah kesemak untuk kesihatan yang dapat anda rasakan.

1. Mencegah pertumbuhan sel barah

Buah persimmon kaya dengan antioksidan. Sebatian antioksidan dapat membantu mencegah atau memperlambat kerosakan sel dengan melawan radikal bebas. Radikal bebas diketahui merosakkan sel sihat yang dapat berkembang menjadi sel barah dan merosakkan sistem organ.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains Eksperimen dan Klinikal , sebatian antioksidan, seperti karotenoid dan katekin dalam persimmons bertindak sebagai agen antikanker yang kuat. Selain itu, kesemek juga mengandung antioksidan lain, seperti vitamin C, vitamin A, beta karoten, dan flavonoid.

Flavonoid adalah antioksidan kuat yang terdapat di kulit dan daging kesemek. Penyelidikan menunjukkan bahawa diet atau diet yang mengandungi flavonoid tinggi dapat membantu mengurangkan risiko barah paru-paru akibat penuaan.

Di samping itu, sebuah kajian juga menyatakan bahawa diet tinggi beta-karoten dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit jantung, barah paru-paru, barah usus besar, dan penyakit metabolik, seperti diabetes mellitus jenis 2.

2. Mengurangkan keradangan

Persimmons mengandungi sebatian anti-radang yang dapat membantu memulihkan keradangan di dalam badan. Sekali lagi, ini kerana faedah kandungan pelbagai jenis antioksidan dalam kesemek.

Semasa mengalami keradangan, tubuh biasanya menghasilkan protein C-reaktif dan interleukin-6. Untuk meneutralkannya, tubuh memerlukan pengambilan vitamin C.

Vitamin C mampu mengurangkan kerosakan radikal bebas dengan menyumbangkan elektron ke molekul yang tidak stabil. Dengan cara itu, badan akan mengelakkan kerosakan selanjutnya.

Selain itu, kandungan karotenoid, flavonoid, dan vitamin E dalam kesemek juga membantu melawan keradangan di dalam badan.

3. Menjaga kesihatan mata

Kandungan vitamin A dan antioksidan dalam kesemek mempunyai manfaat lain yang tidak kurang hebatnya. Persimmons mengandungi kira-kira 55 peratus pengambilan vitamin A. harian yang disyorkan.

Vitamin A adalah salah satu komponen penting untuk pembentukan rhodopsin, protein yang diperlukan oleh tubuh agar mata berfungsi dan dapat dilihat secara normal. Selain itu, vitamin A juga membantu menyokong fungsi membran konjungtiva dan kornea.

Lutein dan zeaxanthin pada persimmons juga dapat mengurangkan risiko penyakit mata tertentu, termasuk degenerasi makula. Degenerasi makula adalah penyakit mata yang menyerang retina dan boleh menyebabkan kebutaan.

4. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Persimmon adalah salah satu jenis buah yang mempunyai manfaat penting untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Kandungan asid askorbik dalam kesemak mampu memenuhi sekitar 80 peratus keperluan vitamin C harian anda.

Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Kualiti Makanan didapati bukti bahawa vitamin C merangsang sistem imun. Ini dilakukan dengan meningkatkan pengeluaran sel darah putih yang merupakan pelindung tubuh dari jangkitan mikroba, virus, kulat, dan toksik.

Akibatnya, vitamin C yang anda dapatkan dengan makan buah persimon secara teratur berguna untuk menghindari pelbagai masalah kesihatan yang biasa, seperti batuk, selesema, dan selesema.

5. Menjaga kesihatan pencernaan

Seperti buah-buahan pada umumnya, kesemak adalah sumber serat semula jadi yang sangat baik untuk tubuh. Serat mempunyai banyak faedah untuk tubuh, seperti:

 • Merangsang peristaltik usus untuk menggerakkan makanan ketika melalui saluran pencernaan.
 • Membantu najis padat.
 • Meningkatkan rembesan jus gastrik dan pencernaan.
 • Melegakan simptom sembelit dan cirit-birit.

Anda dapat menjaga kesihatan sistem pencernaan anda dengan kerap memakan makanan berserat tinggi. Serat juga melindungi anda dari pelbagai risiko gangguan pencernaan, termasuk barah kolorektal, atau barah usus besar.

Serat juga merupakan nutrien penting bagi anda yang berhasrat untuk menurunkan berat badan.

6. Menjaga kesihatan jantung

Gabungan pelbagai kandungan nutrien dalam kesemek sangat membantu dalam menjaga dan meningkatkan kesihatan jantung. Buah ini mengandungi antioksidan flavonoid, termasuk quercetin dan kaempferol.

Dalam penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika , menemui fakta yang mengagumkan. Lebih daripada 98,000 orang yang memakan makanan tinggi flavonoid mempunyai risiko 18% lebih rendah untuk mati akibat masalah jantung.

Bukti lain juga menyatakan bahawa makanan yang kaya dengan flavonoid membantu menurunkan tekanan darah tinggi, mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL), dan mengurangkan keradangan. Sebenarnya, kandungan tanin dalam persimmons mempunyai manfaat untuk menurunkan tekanan darah.

7. Melawan penuaan pramatang

Buah persimmon mengandung sejumlah vitamin dan antioksidan yang memiliki manfaat mengurangi radikal bebas dan melawan penuaan dini. Vitamin A, beta karoten, lutein, likopen, dan cryptoxanthin adalah sebatian penting yang berperanan dalam hal ini.

Penyelidikan yang diterbitkan Buletin Biologi Dan Farmasi membuktikan bahawa jenis polifenol tertentu dalam persimmons berperanan melindungi dalam mencegah kerosakan oksidatif yang boleh menyebabkan penuaan.

Untuk itu, makan kesemek dapat membantu melambatkan penuaan pramatang, seperti melambatkan kelemahan otot, munculnya kedutan, hingga bintik-bintik coklat di wajah.

Petua untuk penggunaan persimmon dengan selamat

Anda boleh makan kesemak secara langsung dalam keadaan segar dan masak. Buah ini mempunyai rasa manis, sedikit tawar, dan berair. Anda juga boleh mendapatkan buah ini dalam bentuk yang diproses, misalnya gula-gula atau jem.

Mungkin anda mendapati sebilangan kesemak tidak matang atau tidak terlalu matang. Anda mempercepat proses pematangan persimmon dengan merendamnya dalam air kapur atau memerahnya selama beberapa hari.

Kajian oleh sekumpulan penyelidik Turki menunjukkan kesan kandungan kesemak pada penurunan tekanan darah pada tikus. Makan kesemek yang berlebihan berpotensi menurunkan tekanan darah secara signifikan, yang merupakan risiko bagi orang dengan tekanan darah rendah (hipotensi).

Anda mungkin merasakan kesan alahan setelah makan kesemak, seperti ruam merah, gatal, bengkak, dan sukar bernafas. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan segera.

Recent Posts