Ahli dermatologi dan Maklumat yang Perlu Anda Ketahui

Penyakit kulit adalah salah satu penyakit yang paling sering diderita oleh banyak orang, termasuk di Indonesia. Untuk mengatasi masalah ini, doktor kulit atau pakar dermatologi diperlukan.

Apa itu ahli dermatologi (pakar dermatologi)?

Pakar kulit (pakar dermatologi) adalah doktor yang mempunyai kepakaran dalam merawat dan menangani masalah yang berkaitan dengan kesihatan kulit. Dermatologi adalah cabang perubatan yang mengkaji kulit, termasuk rambut dan kuku.

Seorang doktor boleh dikatakan pakar dermatologi jika dia sudah mempunyai gelar SpKK (pakar kulit dan genital). Sebelum memperoleh ijazah ini, doktor mesti melengkapkan pakar dalam kesihatan kulit dan alat kelamin selama kira-kira tiga setengah tahun atau lebih.

Ahli dermatologi tidak hanya menguasai sains asas seperti mikologi (sains mikroorganisma), patologi (sains bagaimana penyakit berlaku), dan fisiologi (sains mengenai kesinambungan hidup). Mereka juga harus mempelajari kepakaran perubatan yang lain. Kerana, penyakit kulit sering dikaitkan dengan keadaan dalaman badan atau penyakit lain.

Bidang kepakaran dalam bidang dermatologi dibahagikan kepada beberapa bahagian, termasuk:

 • Dermatologi alergi dan imunologi: memberi tumpuan kepada masalah kulit yang berkaitan dengan gangguan sistem imun seperti psoriasis dan dermatitis atopik (eksim).
 • Pembedahan tumor dan kulit: rawatan pembedahan tertumpu pada pesakit dengan barah kulit atau pertumbuhan kulit jinak.
 • Dermatologi Pediatrik: memberi tumpuan kepada merawat keadaan kulit yang mempengaruhi bayi, kanak-kanak, dan remaja seperti jangkitan kulit, tanda lahir, atau ruam merah.
 • Dermatologi Geriatrik: pakar yang merawat masalah kulit pada orang tua.
 • Dermatologi Tropika: merawat masalah kulit yang dialami oleh orang yang tinggal di kawasan tropika seperti tinea versicolor, kurap, dan kudis.
 • Genodermatologi: merawat penyakit yang disebabkan oleh faktor genetik.
 • Dermatologi Kosmetik: merawat masalah estetika atau kecantikan kulit, termasuk masalah pigmentasi kulit, selulit, atau keguguran rambut.

Rawatan yang boleh didapati dari pakar dermatologi

Sumber: Ubiqi

Ahli dermatologi melakukan prosedur diagnostik khas yang berkaitan dengan keadaan kulit. Ahli dermatologi juga akan melakukan pelbagai rawatan pada pesakit termasuk:

 • Pentadbiran penyakit kulit sama ada ia digunakan secara topikal, disuntik, atau diminum.
 • terapi penyakit kulit, rawatan untuk pelbagai keadaan kulit melalui kaedah terapi seperti terapi sinar ultraviolet menggunakan UVA buatan dan UVB. Ia berfungsi sebagai kaedah merawat penyakit seperti psoriasis dan eksim, terapi laser excimer untuk merawat vitiligo dan dermatitis, atau fotodinamik cahaya biru untuk merawat jerawat.
 • Satu siri pembedahan dermatologi, merangkumi prosedur pembedahan seperti pembedahan Mohs yang dilakukan untuk merawat barah kulit, pembedahan cyrosurgery yang melibatkan pembekuan menggunakan nitrogen sejuk yang melampau, atau pembedahan yang berkaitan dengan perawatan luka.
 • prosedur kosmetik, melakukan prosedur yang berkaitan dengan kecantikan dan penjagaan kulit seperti kulit kimia untuk kulit kusam, laser untuk menegangkan wajah, pemasangan pengisi, dan botox.

Pelbagai Jenis Vitamin untuk Kulit yang sihat, cerah dan awet muda

Bagaimana proses pemeriksaan?

Secara amnya, anda boleh pergi ke pakar dermatologi dengan rujukan dari doktor umum, tetapi anda juga boleh pergi ke poliklinik penyakit kulit dan kelamin. Semasa pemeriksaan, doktor akan menanyakan beberapa soalan mengenai ciri-ciri penyakit kulit atau perubahan pada kulit yang anda alami dahulu.

Selepas itu, doktor akan melihat keadaan kulit anda. Sebagai contoh, jika ruam muncul di kulit, doktor akan melihat seberapa besar dan bagaimana coraknya kelihatan, atau jika terdapat benjolan yang menyertainya. Kadang kala doktor akan mengambil gambar untuk mempermudah perubahan kulit.

Sekiranya terdapat tanda-tanda jangkitan seperti herpes, doktor akan bertanya kepada anda mengenai sumber jangkitan dan kemungkinan anda telah dijangkiti orang lain. Sementara itu, jika anda mempunyai tanda-tanda alahan, doktor akan meminta kemungkinan pencetus, dari pendedahan kepada bahan atau makanan tertentu.

Sekiranya pemeriksaan tambahan diperlukan, beberapa prosedur akan dilakukan. Sebilangannya adalah biopsi dengan mengambil sampel kulit untuk melihat penyebab penyakit kulit. Kemudian, ada ujian kultur dengan mengenal pasti mikroorganisma seperti bakteria atau kulat yang menyebabkan jangkitan.

Semasa pemeriksaan barah kulit, semua kulit di badan anda harus diperiksa, termasuk lapisan mukosa di mulut, kulit kepala, kuku, lipatan kulit, dan kawasan kemaluan.

Semasa mendiagnosis penyakit, doktor juga mempertimbangkan faktor-faktor yang boleh mencetuskan keadaan. Seperti pendedahan kepada bahan berbahaya di tempat kerja, tabiat merokok, tingkah laku seksual, dan ubat-ubatan lain yang diambil. Ia juga merupakan keadaan kronik yang anda alami (seperti diabetes), atau sejarah keluarga.

Perkara yang perlu disiapkan sebelum pergi ke pakar dermatologi

Sebelum memutuskan untuk pergi ke pakar dermatologi, anda mesti memastikan bahawa doktor yang anda pilih berkompeten atau mempunyai sijil yang dipercayai. Perkara ini juga sangat penting dilakukan walaupun tujuannya hanya untuk penjagaan kecantikan kulit.

Sekiranya anda ingin menggunakan insurans, pastikan doktor yang ingin anda temui mempunyai kaitan dengan insurans anda. Ketahui sama ada insurans merangkumi semua rawatan atau hanya jenis tertentu. Biasanya, prosedur kosmetik tidak akan dilindungi oleh insurans. Seterusnya, anda boleh meluangkan masa dan menjadualkan temu janji dengan doktor anda.

Sekiranya tujuan anda adalah untuk berunding mengenai keadaan kulit anda, ingat beberapa perkara yang ingin anda beritahu kepada doktor anda atau jika anda mempunyai sebarang pertanyaan. Untuk kemudahan, anda boleh menuliskannya pada nota.

Beberapa pemeriksaan menghendaki anda membawa beberapa dokumen seperti keputusan peperiksaan sebelumnya atau keputusan ujian makmal darah. Sediakan dokumen ini beberapa hari sebelum berjumpa doktor supaya anda dapat memastikan tidak ada dokumen yang tertinggal.

Recent Posts