EVOO untuk MPASI, apa faedahnya untuk si kecil anda? -

Terdapat banyak persediaan yang dilakukan oleh ibu untuk memulakan pepejal bayi. Kadang kala, tidak jarang anda juga mendapat nasihat daripada keluarga atau rakan sehingga menjadi lebih keliru. Salah satu pendapat adalah menggunakan minyak zaitun dara tambahan (EVOO). Adakah OK untuk menggunakan EVOO untuk MPASI? Apa faedahnya dan berapa dos yang betul? Baca penjelasannya terlebih dahulu.

Kelebihan minyak zaitun extra virgin (EVOO) untuk MPASI

Pada usia 6 bulan, anda sudah boleh memberi makanan pelengkap untuk membantu meningkatkan pengambilan dan keperluan pemakanan bayi.

Mengutip dari Kehamilan Kelahiran, dan Bayi, bukan hanya karbohidrat dan protein, juga memperhatikan pengambilan lemak untuk memaksimumkan perkembangan bayi.

Ini kerana lemak untuk MPASI dapat membekalkan tenaga dan nutrien untuk pertumbuhan dan aktiviti fizikal.

Walau bagaimanapun, ibu harus memilih lemak tak jenuh sebagai makanan bayi kerana mereka lebih sihat dan lebih baik untuk perkembangannya, salah satunya adalah minyak zaitun dara tambahan (EVOO).

Minyak zaitun dara tambahan (EVOO) dianggap sebagai minyak zaitun yang paling sihat kerana diekstrak menggunakan kaedah semula jadi.

Bukan hanya itu, EVOO juga menggunakan tahap kesucian dan kualiti yang sangat tinggi berbanding minyak zaitun biasa.

Berikut adalah beberapa faedah minyak zaitun dara tambahan (EVOO) untuk MPASI.

1. Keperluan kalori yang mencukupi

Sekiranya keperluan pemakanan bayi dipenuhi, pertumbuhan bayi dapat dilakukan dengan optimum.

Apabila berat badan anak kecil anda tidak meningkat dengan ketara, kemungkinan doktor akan menasihatinya untuk mendapatkan pengambilan makanan berkalori tinggi.

Salah satu cara adalah dengan menggunakan EVOO untuk pepejal bayi kerana kandungan kalori cukup tinggi dan dianggap sihat.

2. Mengandungi lemak baik

Lebih banyak kandungan dalam minyak zaitun dara tambahan (EVOO) adalah asid lemak tak jenuh tunggal yang juga bermanfaat untuk makanan pejal bayi anda.

Ini kerana peranan lemak tak jenuh tunggal mengandung antioksidan dan anti-radang sehingga dapat membantu menurunkan kolesterol jahat hingga serangan jantung.

3. Meningkatkan perkembangan otak

Selain menjadi sumber tenaga, kandungan lemak yang baik dalam EVOO untuk makanan pelengkap juga berguna dalam membantu mengoptimumkan perkembangan otak dan sistem saraf bayi.

Lemak baik yang terdapat dalam EVOO juga berfungsi untuk membantu membentuk lapisan pelindung myelin yang mengelilingi sel-sel otak.

Pada masa yang sama, ia dapat membantu penyerapan vitamin dan mineral penting dalam makanan.

Kemudian, lemak tak jenuh adalah sumber nutrien dalam makanan untuk membina tisu saraf, hormon, dan juga mata.

4. Mencegah penyakit kronik

Ini telah dijelaskan sedikit di atas itu minyak zaitun dara tambahan (EVOO) mengandungi sebatian antioksidan dan anti-radang.

Asid oleik dalam EVOO untuk makanan pelengkap berguna untuk mengurangkan keradangan sehingga dalam jangka masa panjang dapat mencegah keradangan kronik.

Dos EVOO untuk MPASI

Walaupun minyak zaitun dara tambahan (EVOO) bermanfaat untuk kesihatan bayi, ibu bapa juga perlu memahami dos yang tepat.

Sebaliknya, lebih baik menggunakan dos atau dos yang betul kerana setelah itu badan si kecil anda masih menyesuaikan diri dengan pengambilan makanan yang masuk.

Dos minimum EVOO untuk MPASI adalah seperempat sudu teh untuk satu hidangan makanan. Ibu bapa perlu tahu bahawa dos berlebihan boleh menyebabkan cirit-birit pada bayi.

Cadangan minyak zaitun extra virgin (EVOO)

Sebilangan orang mungkin menggunakan minyak kelapa untuk memasak terus di dalam kuali. Walau bagaimanapun, ibu bapa perlu mengetahui bahawa semasa memasak, asid lemak yang baik dapat dioksidakan.

Ini akan menyebabkan kandungan di dalamnya bertindak balas dengan oksigen dan menjadi rosak.

Ia berbeza dengan minyak zaitun atau EVOO yang mengandungi asid lemak tak jenuh tunggal sehingga dikelaskan sebagai tahan terhadap panas tinggi.

Walaupun tahan panas, lebih baik menggunakan atau menghidangkan EVOO untuk MPASI dengan mencampurkannya semasa makanan dimasak.

Anda boleh mencampurkannya setelah makanan siap atau setelah meratakan mengikut tekstur yang dikehendaki.

Ini dilakukan untuk memastikan menu MPASI yang telah anda rancang mendapat makanan yang baik.

Jangan lupa untuk memperhatikan jenis EVOO yang anda pilih untuk bayi anda dengan melihat label dan memeriksa kualiti yang diperakui.

Rujuk dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai penggunaan EVOO untuk makanan pelengkap agar sentiasa berjaga-jaga untuk kemungkinan reaksi alergi.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found