Bayi Breech Semasa Kehamilan: Kenali Sebab, Jenis, dan Penyelesaian Terbaik

Menjelang hari kelahiran, tubuh bayi akan terus bergerak dan menukar posisi di rahim. Pada kebiasaannya, kedudukan kepala bayi hampir dengan bukaan faraj. Tetapi dalam beberapa kes, bukannya berada di posisi yang tepat sebelum kelahiran, bayi boleh berada dalam posisi breech yang menyukarkan kelahiran. Mari lihat ulasan penuh kedudukan bayi breech sehingga tempoh kelahiran kemudian.

Apakah kedudukan bayi breech?

Semasa mengandung, bayi biasanya berada dalam posisi kepala ke atas dan kaki ke bawah.

Ketika memasuki akhir trimester kehamilan ketiga sekitar 36 minggu atau tepat sebelum waktu kelahiran tiba, kedudukan bayi dalam kandungan akan berubah.

Dari mana kepala berada di atas, ia menjadi sebaliknya. Sebaik-baiknya, kedudukan kepala bayi turun dengan dagu dimasukkan ke dada, dan kaki naik.

Dilancarkan dari American College of Obstetricians and Gynecologists, keadaan ini dipanggil persembahan bucu atau anterior vertiput occiput.

Posisi kepala ke bawah adalah kedudukan paling selamat semasa bersalin normal.

Perubahan pada kedudukan badan bayi yang kelihatan terbalik adalah keadaan normal. Ini bertujuan untuk mempermudah proses kelahiran kemudian serta memberi dorongan untuk membuka saluran kelahiran.

Jadi, kedudukan kepala bayi yang berada di dekat serviks (serviks) boleh keluar terlebih dahulu melalui faraj. Hanya kemudian diikuti oleh badan, tangan, dan kakinya.

Malangnya, kadang-kadang bayi boleh berada dalam posisi breech, di mana kepala bayi tidak turun tetapi tetap berada di atas.

Sekiranya digambarkan, kedudukan bayi yang tidak berubah akan menjadikan punggung dan kaki bayi yang akan dilahirkan keluar terlebih dahulu.

Keadaan ini boleh bertahan sehingga penghantaran dipanggil Kelahiran Breech atau kedudukan breech.

Apakah jenis kedudukan bayi breech?

Terdapat 3 jenis posisi bayi breech di dalam rahim, bahkan sebelum waktu kelahiran breech, termasuk:

1. Frank Breech (terang terang)

Kedudukan angin sepoi-sepoi (Frank breech) adalah ketika kaki bayi di rahim menunjuk lurus ke atas, tepat di hadapan muka dan badan. Ini menjadikan bahagian yang berada di bawah hanya pantat.

Frank Breech Ini adalah jenis posisi sungsang yang paling biasa untuk bayi di dalam rahim sebelum melahirkan.

2. Breech Lengkap (breech lengkap)

Breech Lengkap adalah kedudukan breech ketika lutut dan kaki bayi di rahim dibengkokkan seolah-olah mereka berjongkok.

Dalam kedudukan selekoh ini, punggung dan kaki bayi adalah yang pertama memasuki jalan semasa kelahiran melalui kelahiran faraj.

3. Breech tidak lengkap (tiupan tidak lengkap)

Breech tidak lengkap adalah kedudukan gabungan breech angin sepoi-sepoi dan breech lengkap. Keadaan ini berlaku apabila salah satu kaki bayi ke arah kepala sementara yang lain dibengkokkan ke bawah punggung.

Bayi yang berada di posisi sangkar ini sebelum bersalin kadang-kadang membuat anda merasa seperti seseorang menendang perut bawah anda.

Sekiranya janin berada dalam kedudukan breech lengkap (lengkap) atau tidak lengkap (tidak lengkap), doktor biasanya boleh melakukan tindakan semasa bersalin.

Doktor mungkin cuba memusingkan kepala bayi sambil meletakkan tangannya di perut, atau disebut versi cephalic luaran.

Sebelum waktu kelahiran tiba, doktor biasanya akan memeriksa kesihatan dan keadaan anda dan bayi anda dalam keadaan breech terlebih dahulu.

Sekiranya dirasakan bahawa keadaannya tidak selamat dan kemungkinan melakukan kelahiran faraj yang normal, doktor dan pasukan perubatan tidak akan mengesyorkan tindakan versi cephalic luaran dalam kes bayi breech.

Apa yang menyebabkan kedudukan bayi breech?

Kedudukan bayi breech biasanya dapat dilihat ketika anda menjalani pemeriksaan ultrasound sebelum hari bersalin.

Walaupun kedudukan bayi pada amnya akan berpusing seperti biasa, tetapi ada juga beberapa janin yang tetap berada dalam posisi breech sehingga hari kelahiran tiba.

Punca utama kedudukan sungsang di rahim sebenarnya belum pasti.

Walau bagaimanapun, Persatuan Kehamilan Amerika memetik pelbagai sebab yang mungkin menjadi sebab di sebalik kedudukan bayi kecil, seperti:

 • Pernah hamil beberapa kali sebelumnya
 • Adakah mengandung kembar, kembar tiga atau lebih
 • Mempunyai kelahiran pramatang pada kehamilan sebelumnya
 • Jumlah cairan ketuban di dalam rahim terlalu banyak, sehingga bayi mempunyai lebih banyak ruang untuk bergerak. Atau terlalu sedikit cairan ketuban, menyukarkan bayi bergerak
 • Sekiranya bentuk rahim ibu tidak normal atau mengalami komplikasi semasa melahirkan, seperti kehadiran fibroid di rahim
 • Sekiranya ibu mempunyai previa plasenta semasa kehamilan

Bagaimana untuk mengetahui kedudukan bayi sungsang?

Posisi normal bayi semasa kehamilan sememangnya akan lurus, dengan kepala ke atas dan kakinya hampir ke jalan lahir.

Sebelum mencapai usia kehamilan kira-kira 35 atau 36 minggu, kedudukan bayi di dalam rahim tidak dikatakan breech.

Kerana setelah usia kehamilan lebih dari 36 minggu atau memasuki hari kelahiran tiba, kedudukan badan dan kepala akan berpusing sebaliknya.

Ia berguna sebagai persediaan untuk kelahiran faraj.

Sekiranya sehingga kehamilan 36 minggu kedudukan bayi tidak berubah, kemudian akan lebih sukar baginya untuk menukar posisi.

Ini kerana ukuran badan bayi semakin besar, menyukarkannya untuk bergerak dan bergerak ke posisi yang betul menjelang hari kelahiran.

Baiklah, untuk mengetahui sama ada bayi di rahim anda berada dalam kedudukan yang betul atau bahkan sungsang, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal.

Cara yang dilakukan doktor adalah dengan meletakkan tangannya pada titik tertentu di perut anda.

Di sini, doktor cuba mencari dan merasakan di mana kepala, badan, punggung dan punggung bayi berada.

Selain itu, yang pasti, doktor secara amnya akan melakukan pemeriksaan lanjutan menggunakan ultrasound.

Itulah salah satu sebab penting untuk melakukan pemeriksaan pranatal secara berkala, bahkan sebelum tarikh akhir anda tiba.

Apakah tindakan doktor untuk membetulkan kedudukan bayi sungsang?

Bayi yang berada dalam posisi breech biasanya tidak menunjukkan tanda sebelum bersalin, jadi sukar untuk diberitahu dengan pasti.

Di sinilah pemeriksaan ultrasound berperanan untuk menentukan keadaan bayi dalam kandungan dengan jelas.

Doktor anda mungkin mengesyorkan kelahiran caesar jika bayi anda berada dalam keadaan seperti ini.

Tetapi sebelum itu, doktor boleh mencuba mengubah kedudukan kepala dan badan bayi dengan cara perubatan, seperti:

1. Lakukan versi cephalic luaran (ECV)

Sekiranya usia kehamilan anda berada dalam lingkungan 36-38 minggu, doktor anda mungkin mengesyorkan versi cephalic luaran (ECV). Malangnya, ECV tidak digalakkan untuk keadaan tertentu.

Sebilangan keadaan ini mengalami banyak kehamilan, pendarahan faraj, degupan jantung janin yang tidak normal, pecahnya selaput dini, atau plasenta yang menyekat saluran kelahiran.

Prosedur ECV dilakukan dengan mengubah bayi ke posisi yang betul secara manual menggunakan tangan yang diletakkan di perut anda.

Ultrasound boleh digunakan untuk memandu perjalanan prosedur ECV ini. Semasa prosedur ini, degupan jantung bayi akan terus dipantau melalui ultrasound.

Jadi, jika tiba-tiba ada masalah dengan bayi, prosedur ECV dapat dihentikan dengan segera. Peluang ECV berjaya biasanya lebih besar sekiranya bekalan cairan amniotik mencukupi.

Tetapi kadang-kadang, ECV juga boleh gagal dan bahkan menyebabkan komplikasi. Sama ada kantung ketuban pecah terlalu cepat, perubahan pada degupan jantung bayi, gangguan plasenta, dan kelahiran pramatang.

2. Melakukan kiropraktik

Penjagaan kiropraktik biasanya dilakukan untuk membantu merawat masalah di leher, tulang belakang, dan punggung.

Sebenarnya, menurut Larry Webster, D.C dari International Chiropractic Pediatric Association, kiropraktik boleh digunakan untuk membantu melonggarkan pelvis semasa kehamilan.

Dengan cara itu, pelvis yang lebih santai ini akan mempengaruhi keadaan rahim, otot, dan ligamen di sekitarnya.

Dari masa ke masa, keadaan ini akan mencetuskan pergerakan bayi breech untuk mengubah kedudukannya secara semula jadi semasa bersalin.

Tindakan atau teknik ini dikenali sebagai Webster Breech, yang biasanya disyorkan pada bulan ke-8 kehamilan.

Adakah terdapat senaman semula jadi untuk memperbaiki kedudukan bayi breech?

Selain tindakan perubatan dari doktor, anda juga boleh mencuba sendiri untuk mengubah kedudukan bayi sebelum kelahiran tiba.

Anda boleh melakukan beberapa gerakan senaman untuk membantu mengubah kedudukan bayi breech.

Walau bagaimanapun, lebih baik berunding dengan doktor anda sebelum mencuba kaedah ini.

Beberapa gerakan senaman yang boleh anda lakukan untuk mengatasi posisi bayi breech sebelum melahirkan, iaitu:

1. Kecondongan Breech

Lakukan pergerakan ini dengan berbaring di lantai dan meletakkan kaki di atas kerusi. Seterusnya, letakkan bantal di bawah punggung anda.

Dengan cara itu, kedudukan badan anda membentuk sudut 45 darjah dengan lantai.

Pegang dalam posisi ini selama maksimum 15 minit atau sekurang-kurangnya sehingga anda merasa tidak selesa.

2. Lebih banyak berjalan

Berjalan kaki adalah senaman yang paling mudah dilakukan semasa mengandung. Berjalan kaki juga dapat membantu bayi anda bergerak untuk mencari kedudukan yang betul.

Oleh itu, cubalah meluangkan masa untuk berjalan selama 30 minit setiap hari semasa kehamilan.

3. Melakukan pergerakan lutut-dada

Pergerakan ini dilakukan dengan berlutut di lantai, kemudian letakkan kepala atau dahi anda di atas lantai (menghadap ke lantai, seperti posisi sujud).

Sekiranya perlu, anda boleh meletakkan bantal di lutut dan kepala untuk menjadikannya lebih selesa.

Pegang kedudukan ini selama 15 minit dan lakukan pergerakan ini 3 kali sehari.

Sekiranya anda telah melakukan pelbagai usaha seperti di atas tetapi bayi anda masih dalam keadaan tidak senang, segera berjumpa doktor.

Doktor biasanya akan mengesyorkan pembedahan caesar untuk memudahkan proses kelahiran untuk anda dan bayi di dalam kandungan.

Adakah mungkin bayi masih dapat dilahirkan secara normal dalam posisi sungsang?

Bersalin secara caesarean biasanya lebih disarankan daripada kelahiran vagina, jika bayi masih dalam keadaan breech.

Walau bagaimanapun, kelahiran faraj yang normal ketika bayi dalam keadaan breech masih boleh dilakukan oleh doktor dengan keadaan berikut:

 • Umur bayi sangat sesuai untuk kelahiran dan jenis kedudukan breech adalah angin sepoi-sepoi.
 • Denyutan jantung bayi adalah normal ketika dipantau.
 • Permulaan proses persalinan berjalan lancar dan stabil, ditandai dengan pelebaran serviks (serviks).
 • Saiz badan bayi tidak terlalu besar.
 • Ukuran pelvis ibu cukup lebar atau tidak terlalu sempit untuk memudahkan kelahiran bayi.

Walaupun begitu, melahirkan bayi yang lembab secara faraj masih boleh membawa risiko dan komplikasi.

Sekiranya terpaksa dalam keadaan yang tidak mungkin, kepala bayi boleh tersekat di faraj kerana keluar terakhir.

Masalah lain yang berpotensi timbul ialah prolaps tali pusat. Ini berlaku kerana tali pusat bayi dicubit semasa proses kelahiran, sehingga menyekat bekalan oksigen dan darah bayi.

Bilakah bayi yang bersalin boleh dilahirkan melalui pembedahan caesar?

Sebilangan besar kes kedudukan bayi breech di rahim harus dilakukan dengan pembedahan caesar sebagai langkah paling selamat.

Walaupun kaedah kelahiran normal dipilih, biasanya degupan jantung bayi akan selalu dipantau semasa bersalin.

Sekiranya terdapat tanda-tanda masalah dengan degupan jantung atau keadaan keseluruhan bayi, kelahiran caesar akan segera dilakukan.

Ini bertujuan untuk mencegah dan mengurangkan risiko komplikasi bagi anda dan bayi anda dalam posisi breech.

Bukan hanya itu, bayi yang akan dilahirkan secara pramatang dalam posisi breech juga sangat disarankan untuk menjalani kelahiran caesar.

Sebabnya adalah kerana ukuran badan bayi pramatang biasanya lebih kecil daripada bayi yang lahir pada usia kehamilan normal.

Bahagian ukuran kepala bayi pramatang juga relatif lebih besar daripada ukuran badan mereka. Itulah sebabnya, sukar bagi bayi pramatang untuk meregangkan serviks jika mereka dilahirkan secara faraj.

Oleh kerana mungkin ada sedikit ruang untuk bayi melarikan diri, kelahiran caesar adalah kaedah terbaik untuk meletakkan bayi prematur breech.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found