Latihan Asas Otak untuk Meningkatkan Fokus

Apabila anda mendengar perkataan gimnastik, anda mungkin akan segera membayangkan pergerakan yang rumit untuk mengekalkan kecergasan badan. Namun, pernahkah anda mendengar latihan otak?

Seperti namanya, latihan otak berfungsi untuk menjaga kesihatan otak dan meningkatkan fungsi kognitif anda. Latihan ini tidak dilakukan dengan melakukan masalah matematik yang rumit atau menyelesaikan masalah yang berat untuk menajamkan ingatan atau melatih daya pemikiran dan tumpuan. Lalu, bagaimana?

Ketahui senaman otak dan faedahnya

Latihan otak adalah rangkaian pergerakan yang menghubungkan otak, deria, dan badan. Rangkaian pergerakan ini dapat mengekalkan kesihatan mental dan fungsi kognitif, sehingga dapat menunjang kehidupan seharian anda.

Anda perlu tahu, pergerakan badan mempengaruhi kesihatan otak. Melapor dari MoundsPark Academy, aktiviti dan pergerakan fizikal dapat membekalkan sel-sel otak dengan oksigen, meningkatkan pengeluaran sel-sel otak baru, dan membantu membuat sinapsis yang membantu proses penyampaian maklumat ke otak.

Dari banyak bentuk aktiviti, latihan otak adalah salah satu latihan untuk menjaga kesihatan otak yang boleh anda lakukan. Dengan melakukan senaman ini secara berkala, anda boleh mendapat banyak faedah, seperti:

  • Meningkatkan kemahiran akademik atau belajar, seperti membaca, menulis, ejaan, dan matematik.
  • Meningkatkan daya tumpuan, tumpuan dan ingatan.
  • Mengawal dan mengurangkan tekanan.
  • Meningkatkan kualiti dan kelonggaran tidur.
  • Menajamkan refleks dan koordinasi pergerakan badan.
  • Meningkatkan kemahiran komunikasi dan pengembangan bahasa.
  • Meningkatkan keupayaan organisasi.
  • Membangunkan sikap positif.
  • Meningkatkan kreativiti.
  • Meningkatkan kemampuan sukan.

Latihan otak yang bermanfaat ini pertama kali dikembangkan pada tahun 1960 oleh seorang pakar pembelajaran Amerika, Paul Dennison dan isterinya, Gail Dennison. Pada mulanya, latihan otak bertujuan untuk membantu pelajar belajar dengan lebih berkesan.

Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, senaman otak menjadi semakin popular. Pada masa ini, sesiapa sahaja boleh dan sangat disyorkan untuk melakukan latihan ini, dari kanak-kanak hingga orang tua. Beberapa pengajar juga sering menjadualkan latihan otak untuk pelajar kurang upaya di sekolah khas.

Anda juga boleh melakukan senaman otak pada bila-bila masa, sama ada pada waktu pagi, malam sebelum tidur, atau sebagai senaman ringan sebelum bekerja di pejabat. Walau bagaimanapun, senaman otak harus dilakukan secara berkala agar manfaatnya dirasakan lebih cepat.

Asas latihan otak

Dalam panduan yang diterbitkan oleh pasangan Dennison, terdapat 26 pergerakan senaman otak. Namun, sebagai pemula, anda boleh mencuba langkah asas terlebih dahulu. Berikut adalah tiga latihan otak asas yang boleh anda cuba:

1. Merangkak silang

Pergerakan merangkak silang boleh dilakukan duduk atau berdiri. Walau bagaimanapun, cubalah untuk mengambil kedudukan berdiri tegak. Kemudian, rentangkan kaki anda hingga selebar bahu. Angkat lutut kanan anda sehingga bersentuhan dengan siku kiri anda. Miringkan kepala dan bahu kiri anda sedikit ke arah kanan semasa anda melakukan pergerakan ini. Kemudian, beralih ke sisi lain.

Ulangi pergerakan ini selama kira-kira 30 saat. Dengan melakukan latihan otak ini, anda dapat melatih keseimbangan otak kanan dan kiri, berlatih bernafas, memperbaiki postur tubuh, dan meningkatkan kemampuan belajar anda.

Anda boleh melakukan latihan ini sendiri atau bersama anak anda. Anda sendiri, anda boleh melakukannya apabila anda mahukan lebih banyak tenaga, semasa melakukan aktiviti yang memerlukan penglihatan anda (membaca, menulis), atau sebelum bersenam.

2. titik positif

Pergerakan titik positif anda boleh lakukan sambil duduk santai. Sebelum pergerakan bermula, anda perlu mencari titik positif yang berada di kawasan dahi anda. Titik ini betul-betul di atas setiap alis, kanan dan kiri, di tengah-tengah antara alis dan garis rambut anda. Anda mungkin merasakan kawasan yang menonjol pada ketika ini.

Pada ketika itu, letakkan tiga jari pada setiap tangan dan tekan perlahan kawasan tersebut. Tutup mata anda dan tarik nafas dalam-dalam. Walau bagaimanapun, pada kanak-kanak, pergerakan ini dapat dilakukan dengan mata terbuka, terutama jika anak anda takut.

Selain melakukan gerakan ini, titik positif boleh juga dilakukan dengan bantuan orang lain. Sekiranya anda ingin menolong seseorang melakukan langkah ini, berdiri di belakang orang itu dan tekan titik positif-miliknya. Orang yang anda bantu boleh duduk dengan selesa dan meminta untuk menarik nafas panjang seperti yang dijelaskan sebelumnya.

Pergerakan titik positif ini dapat membantu anda menghilangkan tekanan. Oleh itu, kaedah ini dapat digunakan apabila anda merasa tertekan, bingung, kecewa, sedih, atau marah. Pada kanak-kanak, pergerakan latihan otak ini juga dapat dilakukan semasa kecil masa tamat kanak-kanak atau ketika kanak-kanak takut, bimbang, atau cemas, termasuk ketika mereka cemas kerana mereka akan menghadapi peperiksaan di sekolah.

3. menyambung

Pergerakan menyambung Anda boleh melakukannya sambil duduk dengan selesa. Caranya, lintasi pergelangan kaki anda, dengan kedudukan pergelangan kaki kiri di hadapan pergelangan kaki kanan. Kemudian, satukan telapak tangan anda dan satukan jari anda ke dada. Kemudian, angkat tangan yang disilangkan ke dagu.

Pertahankan kedudukan ini sambil memejamkan mata dan menarik nafas panjang selama yang anda boleh. Tarik nafas melalui mulut anda dengan perlahan. Anda boleh melakukan senaman otak ini selama satu minit atau ketika anda merasa lebih tenang.

Dengan melakukan pergerakan ini, sistem saraf pusat di otak akan menjadi lebih santai. Anda boleh berfikir dengan lebih jelas dan fokus. Oleh itu, latihan otak ini dapat dilakukan jika anda perlu membuat keputusan penting, mengalami kesukaran untuk menumpukan perhatian, mengalami kegelisahan atau tekanan, atau sebelum memulakan aktiviti.

Fungsi Otak Berkurang pada Orang Tua dan 5 Cara Berkesan untuk Mencegahnya

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found