6 Cara Menghilangkan Gigitan Nyamuk pada Bayi -

Gigitan nyamuk atau serangga sering menyebabkan lebam atau parut merah pada kulit bayi anda. Walaupun menggunakan losyen khas atau bahkan kelambu, keadaan ini masih sukar untuk dicegah. Jangan biarkan begitu sahaja, berikut adalah cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk menghilangkan gigitan nyamuk pada bayi.

Cara menghilangkan gigitan nyamuk pada bayi

Apabila nyamuk berjaya mendarat dan menusuk kulit bayi, apa yang akan berlaku adalah kemerahan dan lebam kecil akan muncul.

Memetik dari The Royal Children Hospital Melbourne, kebanyakan gigitan nyamuk tidak beracun. Walau bagaimanapun, ini sering menyebabkan gatal yang membuat anak tidak selesa.

Oleh itu, merawat kulit bayi yang terkena gigitan nyamuk atau serangga sangat diperlukan.

Walaupun lebam atau kemerahan boleh hilang dengan sendirinya, berikut adalah cara menghilangkan gigitan nyamuk pada kulit bayi.

1. Memohon salap

Sebilangan besar ubat gatal berfungsi untuk melegakan gatal yang disebabkan oleh gigitan nyamuk. Walau bagaimanapun, terdapat juga ubat atau salap yang mempunyai kesan penyejukan, seperti calamine.

Selain melegakan gatal, anda juga boleh menggunakan salap ini sebagai cara menghilangkan gigitan nyamuk pada kulit bayi.

Biasanya, kemerahan hilang dan lebam akan turun lebih cepat setelah anda menggunakannya.

2. Kompres ais

Semasa anda dalam perjalanan dan tidak membawa salap khas, cubalah memampatkan kulit si kecil dengan ketulan ais yang diletakkan di dalam kain atau tuala nipis.

Kesan penyejukan ini membantu lebam mengempis dengan lebih cepat sehingga tanda gigitan nyamuk perlahan-lahan memudar.

Elakkan meletakkan ais batu terus ke kulit untuk mengelakkan kerengsaan tambahan. Lakukan selama 5-10 minit kerana kulit anak kecil anda masih sangat sensitif.

3. Gunakan lidah buaya

Anda bukan sahaja dapat menggunakannya sebagai perawatan rambut bayi, lidah buaya juga dapat bermanfaat sebagai cara menghilangkan gigitan nyamuk pada si kecil.

Ini kerana lidah buaya mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu menyembuhkan luka kecil serta melegakan gatal dan jangkitan.

Cukup sapukan gel cair atau lidah buaya, keduanya nyata dan diproses secara berkala sehingga parut perlahan-lahan memudar.

4. Sapukan madu

Walaupun bayi baru lahir tidak dibenarkan mengambil madu secara langsung, anda boleh menggunakannya untuk membantu menghilangkan gigitan nyamuk pada bayi.

Bukan hanya memberikan rasa manis, madu juga mempunyai sifat anti-radang dan anti-bakteria yang menyembuhkan.

Sapukan jumlah madu yang mencukupi di kawasan kulit kemerahan bayi. Lakukan ini untuk membantu menghilangkan keradangan atau tanda gigitan nyamuk pada kulit bayi.

5. Membersihkan kulit dengan oatmeal

Apabila gatal-gatal dan kemerahan telah hilang, kadang-kadang gigitan nyamuk juga dapat meninggalkan kesan coklat atau hitam pada kulit.

Salah satu cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk menghilangkan gigitan nyamuk pada kulit adalah dengan menggunakan gosok semula jadi seperti oatmeal.

Anda boleh mencuba penjagaan bayi yang satu ini kerana oatmeal Mengandungi bahan-bahan yang berguna untuk melindungi kulit dari kerengsaan.

Selain itu, oatmeal juga merupakan bahan pengelupasan semula jadi sehingga berguna untuk membuang sel kulit mati.

Gosokkan kulit bayi dengan lembut oatmeal yang telah dicampurkan dengan air atau susu suam. Untuk menjadikannya lebih mudah, pastikan teksturnya tidak terlalu berair, puan.

6. Sapukan minyak kelapa

Minyak kelapa mengandungi asid lemak dan mikronutrien yang bermanfaat untuk membantu menyembuhkan dan memulihkan keadaan kulit.

Anda perlu menggunakan minyak kelapa beberapa kali di kawasan kulit bayi di mana terdapat gigitan nyamuk kerana ini adalah cara semula jadi untuk menyingkirkannya.

Sekiranya setelah menggunakan kaedah di atas tetapi tanda gigitan nyamuk pada bayi tidak hilang dan bahkan luka baru muncul, segera berjumpa doktor.

Anda perlu melakukan ini untuk mengelakkan alahan berterusan, penyakit kulit, dan masalah kesihatan yang lain.

Pelbagai cara ini membantu menghilangkan gigitan nyamuk atau serangga lain pada kulit bayi, walaupun tidak langsung.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found