Krim Pembuangan Rambut Sebenarnya Cukup Berkesan dan Selamat Bukan?

Untuk mendapatkan kulit yang licin tanpa rambut, anda pasti harus menanggalkan rambut pada bahagian badan tertentu. Ramai orang melakukan pelbagai cara untuk menghilangkan rambut, misalnya dengan laser, mencukur, atau bahkan waxing. Sebagai tambahan kepada ketiga perkara yang popular ini, ada kaedah lain untuk menghilangkan rambut halus di badan menggunakan krim penyingkiran rambut. Apa itu krim penyingkiran rambut? Adakah hasil yang selamat dan maksimum untuk menghilangkan rambut? Dengarkan di sini.

Kenali krim penyingkiran rambut

Krim depilatori atau krim penyingkiran rambut biasanya berguna untuk mencapai tempat yang sukar dijangkau pada bahagian lain badan yang sukar dijangkau dengan bercukur. Kaedah ini juga biasa disebut sebagai depilatory. Penyusutan atau krim penyingkiran rambut menawarkan kaedah menghilangkan rambut tanpa alat atau sakit seperti waxing.

Krim penyingkiran rambut ini berfungsi dengan memecah struktur protein rambut sehingga rambut dapat keluar dan mudah terangkat dari kulit ketika anda menggosok krim ke kulit. Setelah digosok, disembur atau disapu pada kulit, formula krim akan memutuskan ikatan kimia yang memegang struktur protein rambut di dalam badan, dan protein ini dikenali sebagai keratin.

Sebaik sahaja krim penipisan melarutkan keratin, rambut menjadi cukup lemah untuk melepaskan diri dari folikel. Kemudian rambut atau bulu dapat dengan mudah terputus atau jatuh dari folikel.

Selain krim, penghilang rambut ini juga tersedia dalam bentuk gel, roll, dan scrub. Krim penyingkiran rambut ini mengandungi beberapa bahan yang berbeza, seperti sodium thioglycolate, strontium sulfide, dan calcium thioglycolate yang akan bertindak balas dengan rambut di badan anda. Jadi, tidak jarang krim ini mempunyai bau yang sedikit menyakitkan ketika digunakan untuk menghilangkan rambut.

Bagaimana cara menggunakan krim penyingkiran rambut?

Cara menggunakannya cukup mudah dan krim penyingkiran rambut ini boleh didapati di kedai kecantikan atau farmasi. Pertama, buka bungkusan krim penyingkiran rambut. Biasanya dalam bungkusan ada juga spatula yang berguna untuk mengaplikasikan dan mengangkat krim.

Selepas itu, pastikan kaki atau bahagian badan lain yang ingin anda lepaskan rambut telah dibersihkan. Kemudian sapukan krim pada bahagian badan yang berbulu, mengikut arahan pakej. Ratakan menggunakan spatula dan biarkan 1-3 minit untuk menunggu proses pemecahan keratin rambut dengan krim.

Selepas itu, gunakan spatula sekali lagi untuk membersihkan atau membuang sisa krim dan rambut yang telah rontok. Anda boleh membilasnya dengan sabun dan air bersih untuk menghilangkan lebihan krim penyingkiran rambut.

Sejauh manakah keberkesanan krim penyingkiran rambut ini?

Berbanding dengan laser, waxingbercukur, atau elektrolisis, menggunakan krim penyingkiran rambut ini agak murah, murah, dan mempunyai sedikit risiko. Penggunaan krim penyingkiran rambut ini boleh dilakukan di mana sahaja, termasuk di rumah tanpa menyebabkan kesakitan pada prosesnya.

Kaedah ini juga agak lebih selamat kerana tidak akan menimbulkan risiko berbahaya selepas itu. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang yang mempunyai kulit sensitif atau alah kepada bahan kimia tertentu, ada baiknya anda memperhatikan ramuan krim tersebut.

Anda juga boleh melakukan ujian sehari sebelum menggunakan krim dengan menggunakan sedikit pada kulit. Sekiranya kerengsaan, kemerahan, bengkak atau perkara berbahaya yang lain berlaku, lebih baik tidak menggunakan krim penipisan sebagai cara menghilangkan rambut.

Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) di Amerika, penggunaan krim penyingkiran rambut ini tidak boleh dilakukan dengan kerap. Gunakan sekali seminggu sekali. Kerana secara amnya, rambut akan mulai tumbuh kembali setelah satu minggu menggunakan krim penipisan. Ia juga berguna untuk mencegah kerengsaan pada kulit kerana terlalu banyak terdedah kepada bahan kimia.

FDA juga menasihatkan pengguna krim ini untuk tidak menggunakannya untuk rambut di alis, di sekitar mata, atau kulit yang cedera. Sebabnya, menurut beberapa laporan yang diterima, krim ini juga boleh menyebabkan keadaan kulit seperti luka bakar, lepuh, sengatan, ruam gatal, dan masalah pengelupasan kulit.

Recent Posts