Berapa Lama Anda Perlu Menunggu Sehingga Suami Anda Kuat Lagi Pada Separuh Kedua?

Ketika anda terburu-buru, anda dan pasangan mungkin merancang untuk melakukan hubungan seks beberapa kali dalam satu malam. Terutama bagi pasangan yang sedang berbulan madu. Walau bagaimanapun, lelaki mungkin bimbang bahawa mereka tidak dapat terus melakukan hubungan seks dengan segera (separuh masa kedua) selepas orgasme pertama. Ini juga boleh membuat wanita tertanya-tanya, ketika suami kembali kuat untuk bercinta selepas pusingan pertama. Daripada meneka, pertimbangkan terlebih dahulu penjelasan berikut.

Berapa lamakah lelaki mendapat ereksi semula selepas ejakulasi?

Dr. Richard K Lee dari Weill Cornell Medicine mengatakan bahawa lelaki tidak seperti wanita dalam melakukan hubungan seks. Untuk bersedia mencapai orgasme seterusnya, lelaki memerlukan masa. Memang, tidak ada data pasti yang menunjukkan berapa lama lelaki menjadi "kuat" lagi sehingga ejakulasi selepas orgasme pertama. Walau bagaimanapun, disyaki bahawa jaraknya sangat berbeza antara lelaki.

Masa antara 30 minit hingga 24 jam. Namun, tidak ada waktu standard yang dapat dikatakan normal kerana tidak ada data penyelidikan yang dapat membuktikannya. Oleh itu, anda tidak perlu risau sekiranya memerlukan masa yang lama untuk kekuatan anda atau suami kembali.

Faktor yang mempengaruhi masa ereksi

Umur

Dilaporkan di laman Kesihatan Lelaki, penyelidikan dalam Jurnal Perubatan Seksual menunjukkan bahawa semakin tua anda, semakin lama masa ereksi berikutnya selepas orgasme pertama.

Lelaki muda berusia 20-an mempunyai ereksi yang cukup kuat untuk melakukan dua atau lebih hubungan seksual. Walaupun beberapa minit selepas melakukan hubungan seks, lelaki berusia 20-an akan pulih lebih cepat. Menurut pakar kesihatan seksual dan psikologi dari Afrika Selatan, Marelize Swart, lelaki berusia 20-an mungkin hanya memerlukan 15-30 minit untuk mencapai orgasme mereka yang seterusnya.

Ketidakseimbangan hormon

Sebagai tambahan kepada faktor usia, disyaki terdapat peranan untuk hormon prolaktin. Selepas seorang lelaki mencapai puncak syahwatnya, terdapat lonjakan hormon prolaktin. Lonjakan ini dapat menyumbang kepada kesan menghalang rangsangan dan ejakulasi.

Richard K Lee, MD mengesyaki beberapa gaya hidup juga boleh mempengaruhi semakin lama jarak antara orgasme pertama dan kedua. Minum alkohol atau melancap secara berkala boleh memanjangkan masa yang diperlukan seorang lelaki untuk mengisi semula daya seksnya.

Tetapi jika seorang lelaki hanya memerlukan beberapa hari untuk membina semula syahwatnya, anda harus berjumpa doktor. Mungkin ada faktor lain yang mempengaruhi. Faktor seperti tekanan, kesan sampingan ubat-ubatan, atau kehadiran masalah jantung boleh mempengaruhi berlakunya disfungsi ereksi aka mati pucuk.

Sekiranya kedua-duanya masih kuat, tidak perlu menunggu lagi

Dilaporkan di Kinsey Confidential, Debby Herbenick, PHD, pensyarah MPH dari Indiana University School of Public Health-Bloomington menyatakan bahawa jika kedua-dua orang merasa selesa dan segera bersedia untuk melakukan babak kedua, sebenarnya tidak ada masalah.

Memang, pada dasarnya memerlukan masa untuk mengembalikan kekuatan lelaki, tetapi bagi sesetengah orang ada juga sesuatu yang dapat dilakukan dengan segera. Tetapi, jika pasangan anda merasa sakit dan tidak selesa, anda harus menangguhkan babak kedua sehingga suami anda kembali kuat atau meneruskannya pada keesokan harinya.

Adakah berbahaya untuk terus ke babak kedua?

Seks tidak seperti perlawanan sukan yang memerlukan masa rehat yang pasti antara pusingan pertama, babak kedua, hingga pusingan akhir. Tidak ada peraturan yang pasti mengenai seks. Tidak ada risiko kesihatan sama ada jika anda melakukan hubungan seks langsung antara satu dan dua tindakan.

Semuanya bergantung pada apa yang anda dan pasangan mahukan. Ada yang memilih untuk menyelesaikan sekali, ada yang memilih untuk meneruskan lagi, seperti maraton. Jadi, anda hanya boleh menjawabnya sendiri dengan pasangan anda apabila anda dapat meneruskan ke pusingan kedua.

Recent Posts