Mengapa Ereksi Zakar Spontan Walaupun Tidak Ada Rangsangan? •

Bagi lelaki, ereksi secara spontan atau tiba-tiba di tempat awam boleh menjadi peristiwa yang sangat memalukan dan menimbulkan panik. Sebilangan orang juga mengalami ereksi pada waktu yang salah, misalnya, semasa mengadakan persembahan dengan rakan sekerja atau ketika bertemu dengan ibu bapa kekasih.

Ereksi zakar muncul tanpa diduga walaupun anda sama sekali tidak merasakan rangsangan atau pemikiran seksual. Adakah syarat ini munasabah? Ayuh, ketahui punca dan bagaimana mengatasinya dalam tinjauan berikut.

Mengapa zakar mengalami ereksi?

Ereksi adalah ketika zakar membesar, mengeras, dan mengeras. Jadi jangan terkejut, jika keadaan ini juga sering disebut sebagai "tegang" atau "berdiri".

Zakar akan mengalami ereksi ketika darah mengalir ke zakar dan mengisi ruang di zakar yang dipanggil corpora cavernosa . Zakar akan dipenuhi dengan darah sehingga kelihatan lebih besar, lebih lama, dan terasa keras.

Proses ini dalam sistem pembiakan lelaki pada dasarnya bertujuan untuk mengeluarkan atau mengeluarkan air mani dan sperma semasa hubungan seks. Kemudian keadaan ereksi akan berterusan sehingga anda mengalami ejakulasi atau selama beberapa minit dan akan berehat sendiri, baik secara semula jadi atau dengan bantuan rangsangan manual dengan melancap.

Adakah zakar hanya tegak ketika terangsang?

Zakar adalah salah satu organ seksual lelaki, jadi aktiviti yang berlaku pada zakar sering dikaitkan dengan semua perkara seks. Penyebab zakar ereksi akibat rangsangan seksual boleh terjadi melalui sentuhan, penglihatan, suara, atau fantasi seksual.

Tetapi pada hakikatnya, zakar tidak hanya bertindak balas terhadap rangsangan seksual. Sama seperti organ lain di dalam badan yang boleh mendapat rangsangan dalam bentuk apa pun, zakar boleh mengalami perkara yang sama.

Sistem badan anda akan mengatur aliran darah secara automatik dan berjalan dengan sendirinya. Sama seperti bernafas, berkedip, atau mencerna makanan, zakar juga boleh ereksi tanpa kawalan anda.

Oleh itu, walaupun anda dapat mengawal penampilan ereksi melalui gairah seksual, zakar mungkin dapat "berdiri" walaupun anda tidak menerima rangsangan seksual.

Apakah penyebab ereksi spontan tanpa rangsangan?

Zakar yang tegak tanpa adanya rangsangan seksual disebut ereksi spontan. Ereksi spontan boleh berlaku pada sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa, terutama pada remaja lelaki yang sedang mengalami akil baligh. Dalam kebanyakan kes, penyebabnya adalah perubahan tahap hormon, yang dibaca oleh otak sebagai isyarat untuk menghantar darah ke kawasan pelvis lelaki.

Sementara itu, beberapa perkara yang boleh menjadi penyebab ereksi spontan pada orang dewasa adalah seperti berikut.

1. Kesan tahap tidur

Apabila anda tertidur pada waktu malam, anda mungkin mengalami 3-5 ereksi yang berlangsung selama 25-35 minit setiap sesi. Ini berlaku semasa anda tidur nyenyak atau REM (REM) tidur. pergerakan mata yang cepat ).

Keadaan ini berlaku kerana pada peringkat tidur REM, tubuh menghasilkan sejumlah besar hormon. Otak juga memberi pesanan agar darah masuk ke kawasan zakar. Di samping itu, ereksi juga boleh berlaku jika anda mempunyai mimpi yang berkaitan dengan fantasi seksual.

Selain pada waktu malam, anda juga dapat bangun dengan keadaan zakar yang keras. Kedua-dua perkara ini cukup normal pada lelaki dengan keadaan badan yang sihat sehingga anda tidak perlu risau.

2. Perubahan hormon secara tiba-tiba

Testosteron adalah hormon yang memainkan peranan penting dalam fungsi seksual lelaki. Perubahan tahap hormon yang meningkat setiap saat tanpa kawalan sedar anda boleh menyebabkan ereksi spontan. Kadang-kadang, ereksi spontan boleh berlaku semasa anda bekerja, mandi, memandu, atau bahkan makan.

Sebilangan besar keadaan ini masih normal dan normal, bukan sesuatu yang perlu dibimbangkan. Ini juga boleh menjadi tanda bahawa badan anda dalam keadaan sangat baik. Jadi, ereksi spontan tidak bermaksud anda mempunyai pemikiran yang sesat atau terangsang.

Bagaimana menangani ereksi zakar secara spontan di khalayak ramai?

Apabila anda mengalami ereksi spontan pada waktu dan tempat yang salah, ada beberapa muslihat yang harus diatasi sehingga zakar cepat lemas kembali. Sekiranya tidak lemas, anda boleh menyembunyikannya dengan cara seperti berikut.

  • Mengalihkan fikiran. Cuba fikirkan perkara yang membosankan, menjengkelkan, atau pelik. Sebagai contoh, tarikh akhir pekerjaan beremosi atau rakan sekelas.
  • Jalan. Semasa anda berjalan, badan akan mengalir darah ke bahagian lain, seperti kaki dan otak. Darah yang berkumpul di kawasan pelvis akan bergerak ke tempat lain sehingga zakar tidak lagi tegak.
  • Tutup pangkal paha. Sekiranya pelbagai cara tidak berjaya menjadikan organ seks anda lemah lagi, cubalah menutupnya dengan jaket, buku, atau beg. Semasa menunggu zakar kehilangan ereksi, cari posisi duduk yang selamat dan tidak mengganggu.
  • Pergi ke bilik air. Mencari peluang untuk pergi ke bilik mandi tanpa menjadi perhatian. Ini adalah kaedah paling selamat untuk mengelakkan rasa malu sekiranya anda tersinggung secara spontan di khalayak ramai.

Juga, cubalah tetap tenang dan elakkan peningkatan rangsangan ketika anda mengalami ereksi spontan. Ini hanya akan menjadikan anda lebih banyak masa untuk menyingkirkannya.

Ereksi zakar spontan biasanya berlangsung dalam masa yang singkat. Walau bagaimanapun, jika kekerapan ereksi terlalu kerap atau zakar ereksi selama berjam-jam dan disertai dengan rasa sakit sebagai gejala priapisme, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

Recent Posts