4 Kaedah Paling Berkesan untuk Membakar Lemak Badan

Lemak berlebihan memang menjadikan penampilannya tidak ideal. Biasanya perut, paha, dan lengan melekat pada timbunan lemak di seluruh badan. Sayangnya menghilangkan atau membakar lemak tidak semudah memusingkan tapak tangan. Walaupun anda telah mengambil ramuan, ramuan, atau ubat yang mendakwa membakar lemak, lemak tidak semestinya hilang. Lalu bagaimana membakar lemak yang berkesan tetapi merasakan hasilnya? Mari lihat penjelasan di bawah.

Cara membakar lemak dan kalori dalam badan

1. Sukan

Christopher Wharton, Ph.D., seorang penyelidik dari Rudd Center for Food Policy and Obesity, Yale University, mengatakan bahawa senaman adalah cara yang kuat untuk membakar lemak. Semakin banyak masa yang dihabiskan untuk bersenam dan semakin kuat bersenam, semakin banyak lemak yang akan anda bakar.

Dipetik dari Health, untuk membakar lemak secara optimum, cubalah mulakan hari dengan bersenam. Senaman pada waktu pagi sebenarnya dapat mengurangkan peratusan lemak badan 20 peratus lebih banyak, menurut kajian dari British Journal of Nutrition.

Anda boleh bersenam pada waktu pagi dengan senaman sederhana seperti squat atau lunges. Luangkan masa juga sekitar 10 minit setiap pagi untuk mendapatkan hasil yang stabil dan maksimum.

2. Tingkatkan pengambilan protein

Secara amnya, tubuh memerlukan lebih banyak protein untuk mengekalkan fungsi otot tanpa lemak. Dalam artikel tahun 2006 di American Journal of Clinical Nutrition, para penyelidik berpendapat bahawa pengambilan protein harian yang disyorkan sekarang adalah 0.36 gram per 0.5 kilogram berat badan.

Untuk memenuhi keperluan protein sambil menyingkirkan lemak berlebihan, anda boleh mengatasinya dengan beberapa perkara. Cuba tambahkan sesuatu seperti 3 auns daging tanpa lemak, dua sudu kacang, dan 8 auns yogurt rendah lemak. Semua makanan tambahan ini mengandungi protein tinggi yang dapat membakar kalori setelah makan sebanyak 35 peratus.

3. Cuba bergerak lebih banyak

Bergerak dan melakukan aktiviti fizikal adalah salah satu perkara yang mesti dilakukan ketika anda mempunyai tujuan untuk membakar lemak di badan anda dan mengurangkan lilitan pinggang.

Penyelidik University of Missouri mendapati bahawa tidak aktif selama 4 jam atau lebih boleh menyebabkan penutupan enzim yang mengawal metabolisme lemak dan kolesterol. Untuk memastikan enzim ini aktif dan meningkatkan pembakaran lemak anda, cubalah bergerak, berjalan, dan gerakkan badan anda sepenuhnya setiap hari.

4. Cuba minum minuman berkafein

Kafein adalah perangsang, dan perangsang cenderung meningkatkan kalori dan lemak yang ingin anda bakar. Seketika, kafein dapat membuat anda bertenaga, walaupun sementara. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menjadi cara yang baik untuk menjadikan badan anda lebih bergerak. Kafein juga boleh menyebabkan perubahan metabolik dalam badan sehingga dapat menyebabkan lebih banyak kalori dan lemak berlebihan dibakar.

Walau bagaimanapun, kafein tidak semestinya selamat untuk semua orang. Dos tidak boleh berlebihan. Oleh itu, berunding terlebih dahulu dengan doktor atau pelatih anda sebelum minum kafein untuk membakar kalori.

Recent Posts