Kriteria Lingkaran Perut Normal dan Cara Mengukurnya •

Adakah anda tahu bahawa keadaan kesihatan dapat diukur melalui keliling perut? Orang dengan lilitan pinggang yang besar berisiko mendapat pelbagai penyakit kronik. Jadi, adakah anda termasuk yang mempunyai lilitan perut yang normal atau kecil?

Hubungan antara keliling perut dan kesihatan yang normal

Lingkaran perut atau lilitan pinggang adalah garis yang menyentuh kawasan bahagian atas tulang pinggul dan bahagian bawah tulang rusuk. Ukuran lilitan perut anda boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor, seperti genetik dan gaya hidup.

Melancarkan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, batasan selamat untuk keliling perut normal akan berbeza mengikut jantina, termasuk:

 • wanita: 80cm
 • lelaki: 90cm

Selain itu, ukuran lilitan perut juga boleh menjadi salah satu cara untuk menganggarkan jangka hayat. Menurut Mayo Clinic, satu kajian melihat data dari 650,000 orang dewasa.

Para penyelidik mendapati jangkaan penurunan jangka hayat untuk lilitan pinggang tertinggi dengan angka terendah. Jangka hayat menurun sekitar tiga tahun untuk lelaki dan lima tahun untuk wanita.

Kesan lilitan perut ini tidak bergantung kepada faktor risiko lain, seperti usia, indeks jisim badan, dan penggunaan alkohol.

Penyakit yang dikesan melalui lilitan perut

Mengukur lilitan pinggang sekurang-kurangnya dapat membantu mengetahui keadaan kesihatan anda. Sebabnya, ukuran lilitan perut dapat menggambarkan berapa banyak lemak viseral yang terkumpul di sekitar perut.

Pengumpulan lemak di perut ini boleh menjadi tanda bahawa anda mungkin berisiko menghidap penyakit kronik, seperti:

 • diabetes,
 • darah tinggi, dan
 • penyakit jantung.

Berbanding dengan indeks jisim badan (BMI), lilitan perut cenderung lebih tepat dalam mendiagnosis obesiti pusat. Obesiti pusat adalah keadaan lemak berlebihan di perut.

Oleh itu, penting sekali-sekala mengukur lilitan perut anda sendiri. Tidak perlu risau, cara mengukur keliling perut tidak sesukar yang dibayangkan.

Mana yang lebih sukar untuk kehilangan, perut atau lemak paha?

Cara mengukur lilitan perut

Kaedah mengukur lilitan perut tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Tanpa teknik yang betul, hasilnya pasti tidak tepat. Berikut adalah beberapa cara untuk mengukur lilitan perut yang boleh anda lakukan di rumah.

 1. Buka baju, skirt, atau seluar sehingga perut kelihatan.
 2. Sediakan pita pengukur atau pita pengukur.
 3. Berdiri di depan cermin dalam keadaan tegak dan santai.
 4. Tekan jari anda ke kulit untuk mencari tulang rusuk terendah dan lumbar atas
 5. Tentukan pusat antara dua tulang, yang selari dengan pusar.
 6. Letakkan hujung 0 di tempat yang selari dengan pusar
 7. Balut tali yang selebihnya di perut dan di bahagian badan anda.
 8. Pastikan ukuran pita berada dalam kedudukan mendatar dan tidak menekan kulit perut
 9. Periksa nombor pada ukuran pita di mana 0 memenuhi digit terakhir di pinggang.
 10. Nombor terakhir adalah ukuran pinggang atau perut anda.

Semasa mengukur keliling perut, cubalah untuk tidak menahan nafas atau mengecilkan perut anda. Ini sebenarnya dapat menjadikan hasil pengukuran tidak tepat.

Sekiranya hasil pengukuran keliling perut melebihi jumlah normal, ada kemungkinan anda berisiko menghadapi masalah kesihatan tertentu. Anda mungkin juga perlu mempertimbangkan untuk membuat perubahan gaya hidup untuk mengurangkan lilitan perut anda menjadi normal.

Petua untuk mengurangkan lilitan pinggang

Pada dasarnya, mengetahui bahawa anda perlu mengurangkan lilitan perut anda jauh lebih mudah daripada melakukannya. Sekiranya ukuran keliling perut melebihi had normal atau tidak sesuai, anda harus berjumpa doktor.

Ini kerana mengurangkan ukuran pinggang agak sukar, jadi anda mungkin memerlukan bantuan doktor. Selain itu, pergerakan senaman untuk mengurangkan lilitan perut dan pinggang biasanya tidak membakar lemak viseral terlalu banyak.

Itulah sebabnya, anda dapat mengurangkan tahap lemak badan secara keseluruhan dan menurunkan berat badan dengan pelbagai cara di bawah.

 • Bersenam sekurang-kurangnya 30 minit lima hari seminggu.
 • Cuba aktiviti fizikal ringan, seperti berjalan kaki, berjoging, atau berenang.
 • Meningkatkan intensiti senaman dari masa ke masa.
 • Tingkatkan buah, sayur, protein tanpa lemak, dan biji-bijian.
 • Elakkan makanan yang diproses dan makanan segera.
 • Perhatikan bahagian makanan mengikut keperluan kalori.
 • Minum lebih banyak air dan elakkan minuman bergula.
 • Hadkan minum minuman beralkohol.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai lilitan pinggang yang ideal, sila berjumpa doktor.

Recent Posts