6 Cara Menghilangkan Keletihan dan Keletihan yang berlebihan •

Jumlah aktiviti yang anda lakukan setiap hari, menjadikan stamina dan imuniti anda berkurang, cepat letih, dan pelbagai penyakit berjangkit mudah diserang. Keletihan boleh menjadi musuh ketika anda ingin meneruskan aktiviti dan pekerjaan yang mengharuskan anda tetap cergas, sihat, dan memiliki stamina. Lalu bagaimana untuk menghilangkan dan mengatasi keletihan berlebihan?

Banyak perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk menjadikan badan kembali segar. Anda boleh menetap di rumah secara rutin, tanpa perlu berjumpa doktor. Usaha untuk menghilangkan keletihan berlebihan ini hanya memerlukan niat dan disiplin.

1. Makan adalah kunci

Makanan adalah sumber tenaga utama yang digunakan oleh tubuh untuk menjalankan pelbagai aktiviti. Sekiranya anda merasa letih, anda mungkin kekurangan nutrien daripada makan. Anda memerlukan makanan yang sangat berkhasiat untuk memastikan tubuh anda sihat dan cergas, bukan hanya makanan untuk mengisi perut kosong.

Makanan yang baik untuk mengatasi keletihan juga merupakan makanan yang baik untuk sistem kekebalan tubuh, salah satunya adalah sumber vitamin C. Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah sumber makanan yang tepat bagi orang-orang yang menghadapi masalah dengan sistem imun mereka. Selain itu, elakkan makanan dalam tin atau diproses kerana mengandungi pelbagai bahan yang tidak diperlukan oleh tubuh. Biasakan makan secara teratur, sama ada bahagian, jam, dan juga pilihan makanan. Sekiranya anda telah mengubah corak dan pilihan makanan maka badan akan lebih kuat untuk melakukan pelbagai aktiviti pada masa akan datang.

2. Bersenam tidak menjadi masalah bagi orang yang penat

Anda mungkin merasa letih kerana aktiviti dan pelbagai pekerjaan yang mesti dilakukan setiap hari. Tetapi jangan jadikan alasan untuk tidak bersenam. Senaman sebenarnya dapat meningkatkan sistem imun anda dan meningkatkan peredaran darah anda. Dengan melakukan senaman secara teratur, anda akan merasakan tenaga yang anda miliki bertambah.

Cuba buat sukan yang mudah dan sederhana, jangan lakukan sukan yang ada berimpak tinggi. Hanya berjalan selama 15 minit dapat meningkatkan tenaga dalam badan anda. Kementerian Kesihatan mengesyorkan melakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Lakukan tabiat senaman ini secara beransur-ansur dan kemudian anda akan merasakan faedahnya pada badan anda.

3. Berat badan berlebihan? Ini adalah salah satu masalah

Sekiranya anda berlebihan berat badan, jangan terkejut jika anda sering merasa letih. Ini kerana badan dirancang untuk menyokong dan melaksanakan fungsi badan sesuai dengan berat badan yang ideal. Oleh itu, apabila anda mempunyai berat badan berlebihan, semua organ badan akan melakukan tugas yang lebih berat daripada biasa.

Contohnya, jantung akan mengepam darah lebih sukar untuk memenuhi keperluan badan yang mempunyai berat badan berlebihan berbanding badan yang mempunyai berat badan normal. Oleh itu, lebih baik jika anda menurunkan berat badan dengan melakukan senaman secara teratur dan mengamalkan gaya hidup sihat.

4. Menurunkan tekanan dapat menambahkan tenaga

Tekanan dan tekanan yang anda alami akan menguras tenaga dan tenaga anda. Ini adalah salah satu sebab anda mudah merasa letih ketika anda mengalami tekanan. Cuba melegakan tekanan dengan melakukan pelbagai perkara yang menjadikan badan anda selesa dan santai, seperti melakukan hobi atau melakukan sesuatu saya-masa untuk seketika. Walaupun hanya dilakukan sebentar, ini akan membantu badan kembali normal.

5. Berhenti mengambil kafein

Kafein membuat badan menjadi terangsang dan segar, tetapi ini hanya berlaku sesaat dan kemudian badan akan kembali keletihan, malah lebih letih. Sekiranya anda merasa letih, pengambilan kafein bukanlah sesuatu yang dapat mengurangkan atau menghilangkan keletihan sebaliknya meningkatkan keletihan pada diri anda.

6. Minum banyak air untuk memastikan badan sentiasa terhidrasi dengan baik

Rasa letih adalah salah satu tanda dehidrasi, jadi mungkin anda tidak terhidrasi dengan betul dan anda merasa letih. Minum air mineral secukupnya dan sesuai dengan keperluan harian anda. Ramai yang mengatakan bahawa sekurang-kurangnya minum 8 gelas sehari, tetapi ini kembali kepada keperluan masing-masing. Semakin tinggi tahap aktiviti yang dijalankan, semakin banyak air mineral yang diperlukan dalam satu hari.

Recent Posts