Mentega Badan, Losyen, Krim, Apa Perbezaan Antara Ketiganya?

Pada masa ini, terdapat banyak jenis produk penjagaan kulit pelembap kulit di pasaran. Terdapat juga pelbagai jenis, mulai dari body lotion, mentega, krim, sehingga yogurt. Sebenarnya, semua produk ini sama-sama melembapkan pada kulit badan, tetapi mereka sering keliru.

Istilah 'losyen badan'mungkin biasa dulu. Produk ini juga sering disebut sebagai losyen hanya atau badan tangan. Jadi, bagaimana dengan tiga produk lain? Adakah anda harus menggunakannya walaupun anda telah menggunakannya? losyen badan secara rutin?

Apa itu mentega badan, krim badan, dan yogurt badan?

Kulit manusia mesti berada dalam keadaan sihat dan lembap agar dapat berfungsi dengan baik. Untuk menjaga kesihatan kulit, anda memerlukan pengambilan air yang mencukupi serta kelembapan tambahan dari humektan dan pelincir.

Humektan dan pelincir adalah bahan yang biasa terdapat dalam produk pelembap, termasuk: mentega badan. Perbezaannya adalah bahan tambahan. Berikut adalah perbezaan kandungan dan fungsi produk ini.

1. mentega badan

mentega badan adalah pelembap badan dengan tekstur yang lebih lembab dan tebal berbanding dengan losyen badan. Pemahaman ini menurut Jeffrie Ann Hall, jurusolek berlesen di AS. Produk ini sesuai untuk jenis kulit kering yang tidak mencukupi losyen badan.

Sebab mengapa tekstur mentega badan jauh lebih tebal kerana ketiadaan kandungan air. Produk ini diperbuat daripada pelbagai minyak pati dan mentega yang boleh ditafsirkan sebagai pelincir.

Pelincir ini merangkumi: mentega shea, mentega koko, atau minyak semula jadi seperti minyak kelapa, minyak zaitun, dan minyak jojoba. Sekiranya anda ingin membuat pelembap semula jadi, ini adalah minyak yang biasanya digunakan.

Minyak melindungi kulit dengan mewujudkan penghalang antara permukaan kulit dan persekitaran luaran. Penghalang mengunci kelembapan kulit dan melindunginya dari kotoran, kuman, dan faktor lain yang menyebabkan kerosakan.

2. krim badan

krim badan adalah produk penjagaan yang mempunyai tekstur yang berat seperti mentega badan jika dibandingkan dengan losyen badan. Produk ini biasanya meninggalkan kesan melekit dan berminyak setelah digunakan sehingga lebih sesuai untuk kulit kering.

Ini adalah kerana krim badan kandungan minyak yang tinggi. Perbandingan air dan minyak di krim badan malah pada amnya mencapai 50 hingga 50, walaupun bahan tambahan lain sering menjadikan komposisi lebih pelbagai.

krim badan berfungsi dengan cara yang sama seperti mentega badan, yang mewujudkan lapisan pelindung yang mengekalkan kulit yang sihat. Teksturnya sangat padat dan tebal dikatakan boleh dibuat krim badan paling berkesan mengunci kelembapan.

Sangat tebal, krim badan biasanya dibungkus dalam tiub atau balang yang membuat anda terpaksa menekan pek atau mengambil krim dengan jari anda. Produk ini kemudian boleh digunakan secara langsung ke kawasan badan dengan kulit tebal seperti tangan dan kaki.

4 Cara Memilih Pelembap untuk Kulit Kering (Tidak Perlu Mahal, Betul)

3. Yogurt badan

Yogurt badan adalah produk pelembap yang dapat menyerap lebih cepat ke dalam kulit. Sebenarnya, produk ini diklaim mampu menembusi lapisan kulit, melembapkan, dan mencerahkan kulit hanya dalam beberapa saat.

Kandungan utama yogurt badan adalah asid hyaluronik yang telah melalui proses biofermentasi. Asid hyaluronik dikenali sebagai bahan aktif yang kuat untuk melembapkan kulit, jadi ia sering digunakan sebagai ramuan dalam serum wajah.

Lain daripada itu, yogurt badan biasanya juga mengandungi gliserin dari tanaman, ekstrak buah, dan susu badam. Walaupun disebut yogurt, produk ini sebenarnya vegan kerana tidak mengandungi yogurt yang biasanya berasal dari susu haiwan.

Salah satu titik tambah yogurt badan berbanding produk serupa ialah anda boleh menggunakannya setelah mandi tanpa menunggu kulit kering terlebih dahulu. Jadi, produk ini mungkin merupakan penyelesaian yang tepat bagi anda yang memerlukannya penjagaan kulit praktikal.

Utiliti mentega badan, krim badan, dan yogurt badan

Sumber: Christina Marrale

Walaupun terdapat perbezaan kandungan dan tekstur, mentega badan, krim badan, dan yogurt badan sebenarnya mempunyai faedah yang serupa. Inilah faedah yang anda dapat daripada menggunakan produk ini secara berkala.

1. Mengekalkan kelembapan kulit

Ketiga-tiga produk ini dapat membentuk lapisan yang terkunci dalam kelembapan sehingga kulit anda terlindung dari faktor cuaca dan persekitaran. Sebenarnya, faedah ini mungkin terasa lebih optimum kerana losyen badan biasanya kering lebih cepat.

krim badan khususnya, ia mempunyai formula yang sangat baik untuk melembapkan kulit, terutama pada kawasan kulit yang mudah mengelupas atau mengelupas. Oleh itu, krim badan sangat disyorkan untuk digunakan pada siku, antara jari dan jari kaki, dan lutut.

2. Melembutkan kulit

Kulit lembap pastinya terasa lebih lembut dan lembut. Ini berkat kandungan minyak mineral, asid hyaluronik, dan pelbagai bahan lain dalam produk pelembap badan yang selalu anda gunakan.

//wp.hellosehat.com/healthy-living/unique-facts/benefits-of-leaf-herbs/ gotu kola /

3. Melindungi kulit dari punca kerosakan

Selain melembapkan mentega badan juga mempunyai peranan ganda sebagai pelindung kulit. Bahan-bahan seperti minyak tumbuhan dan pelincir semula jadi (mentega) dapat mencegah toksin yang keluar dari luar sehingga kulit terlindung dari kerosakan.

Pelbagai produk mentega badan dan krim badan juga mengandungi asid lemak penting, serta vitamin A, C, dan E yang penting untuk kulit. Pelbagai nutrien ini akan memberi khasiat pada kulit agar kulit lebih tahan terhadap faktor penyebab kerosakan.

4. Membantu mengatasi kalus dan ketuat

Gunakan mentega badan ia juga dapat membantu mengatasi kapalan dan mata ikan di kaki. Caranya adalah dengan menggunakan jumlah produk yang mencukupi secara langsung di kawasan kulit yang bermasalah.

Urut perlahan-lahan kawasan itu untuk membantu menyerap bahan-bahan. Kemudian, pakai sepasang kaus kaki tebal semalaman. Keesokan paginya, kawasan kulit yang kalus akan menjadi lebih lembut sehingga dapat dikikis dengan perlahan.

Istilah mentega badan, krim badan, dan yogurt badan agak membingungkan jika anda tidak pernah menggunakan produk ini. Sebenarnya, semuanya bekerja sama untuk melembapkan kulit badan dan melindunginya dari kerosakan.

Faktor pembezaan adalah pada kandungan dan tekstur produk yang direka untuk setiap jenis kulit. Jadi, untuk memudahkan anda memilih produk yang tepat, kenal pasti jenis kulit anda dan masalah yang ingin anda selesaikan.

Recent Posts