Fisioterapi Dapat Menyembuhkan 10 Gangguan Kesihatan Yang Berkesan

Fisioterapi atau terapi fizikal adalah rawatan dan pemulihan fizikal. Fisioterapi dapat menggunakan kekuatan dan gerakan mekanik, memperbaiki kerusakan, dan meningkatkan mobiliti, fungsi, dan kualiti hidup ketika seseorang mengalami kecederaan atau kecacatan. Di samping itu, fisioterapi akan membantu mencegah kecederaan selanjutnya.

Apa yang boleh disembuhkan dengan fisioterapi?

Fisioterapi dapat membantu semua peringkat umur dengan pelbagai keadaan kesihatan.

1. Kecederaan sendi

Kecederaan sendi adalah salah satu masalah yang sering berlaku pada pesakit fisioterapi. Untuk melegakan kesakitan, urut dan terapi panas dan sejuk dapat membantu. Pesakit dengan masalah sendi tulang belakang dapat meningkatkan kekuatan inti mereka untuk melindungi cakera intervertebral.

2. Artritis

Rawatan untuk osteoartritis adalah urut dan penggunaan kaedah seperti ultrasound dan panas. Hidroterapi (senaman dalam air suam) juga membantu mengurangkan sakit arthritis dan meningkatkan pergerakan sendi.

3. Masalah belakang

Rawatan fisioterapi untuk masalah punggung termasuk urutan, terapi titik pemicu dan akupunktur, serta pita sukan pembetulan untuk memperbaiki postur.

  • Penyakit kardiovaskular
  • Kestabilan badan teras
  • Diabetes

Dengan mengikuti latihan fisioterapi, metabolisme tubuh dipercepat dan glukosa akan bergerak ke dalam sel dengan lebih mudah, yang membantu mengurangkan kadar gula darah.

4. Masalah fleksibiliti

Fisioterapi dapat membantu memulihkan atau meningkatkan kelenturan dan mengurangkan kesakitan.

5. Inkontinensia

Inkontinensia adalah ketidakupayaan seseorang untuk menahan pergerakan usus. Pesakit sering merasa malu untuk membincangkan topik ini dan oleh itu terus menderita dalam diam. Walau bagaimanapun, banyak penderita dapat dibantu dengan ketara, dengan pendekatan bukan pembedahan yang ditawarkan oleh ahli fisioterapi. Rawatan boleh merangkumi: latihan lantai panggul khusus dan nasihat mengenai tabiat gaya hidup seperti makan dan minum.

6. Pencegahan kecederaan

Pesakit yang melihat ahli fisioterapi pada umumnya adalah orang yang mengalami kecederaan, yang mana kebanyakannya boleh dicegah sekiranya mereka datang sebelum kecederaan.

7. Gangguan muskuloskeletal dan sklerosis berganda

Ramai pesakit mendapat kekuatan dan kemampuan untuk kembali berfungsi normal dari rawatan fisioterapi. Ahli fisioterapi mempunyai pelbagai cara untuk merawat kesakitan dan teknik ini dapat merangkumi mobilisasi sendi, peregangan otot, terapi titik pemicu, rawatan panas dan akupunktur.

8. Sakit leher dan sakit kepala

Fisioterapi sangat membantu dalam merawat sakit kepala yang berkaitan dengan disfungsi tulang belakang serviks. Walau bagaimanapun, rawatan ini memerlukan diagnosis yang teliti dan rawatan fisioterapi bergantung pada keadaannya.

9. Osteoporosis

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa jenis latihan ini dapat mengekalkan kepadatan tulang, yang meningkatkan kekuatan dan merangsang pertumbuhan tulang pada orang dengan osteoporosis.

10. Sindrom terowong karpal

Rawatan untuk pesakit dengan sindrom karpal biasanya akan disarankan setelah diagnosis awal. Fisioterapi merangkumi teknik anti-radang seperti menggunakan ais dan urut, dan senaman regangan dan penguat untuk memulihkan fungsi dan mengurangkan kesakitan.

Recent Posts