Pergerakan Sukan Yang Boleh Dilakukan Di Rumah Oleh Wanita

Biasanya, kita malas bersenam kerana kita tidak mempunyai masa lapang untuk pergi bekerja Gim atau malas untuk meninggalkan rumah. Anda tidak boleh menggunakan ini sebagai alasan untuk tidak bersenam, anda tahu. Terdapat banyak jenis senaman yang mudah dilakukan sendiri di rumah tanpa memerlukan peralatan khas. Terutama bagi anda wanita yang malu untuk mula bersenam di pusat kecergasan, anda boleh mencuba latihan berikut di rumah.

Lakukan pergerakan di rumah yang bergantung pada berat badan

Dalam dunia sukan, ada istilah yang dikenali sebagai senaman berat badan atau bersenam menggunakan berat badan. Jadi, pergerakan senaman yang mudah dilakukan di rumah bergantung pada berat badan dan graviti.

Dengan melakukan pergerakan senaman secara teratur di rumah, anda dapat melatih kekuatan otot dan keseimbangan badan. Latihan ini boleh dilakukan di rumah dan boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja, bahkan pemula yang ingin memulakan rutin senaman.

Jadi, apa latihan mudah bagi wanita untuk dilakukan di rumah?

1. Melompat Jack

Jak melompat adalah pergerakan sukan yang paling mudah dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa bantuan alat. Pergerakan ini termasuk dalam gabungan latihan aerobik.

Cara:

Berdiri dengan kaki dan tangan anda di sebelah anda. Kemudian, angkat tangan secara serentak di atas kepala dan lompat secukupnya sambil melebarkan kaki anda dengan lebar. Lakukan pergerakan ini selama 15-30 saat

2. Mencangkung

Seluar kegemaran tidak sesuai lagi? Cubalah senaman ini di rumah. Squat dapat diandalkan untuk mengurangkan lilitan paha dan menguatkan otot paha, lengan, dan perut. Pergerakan senaman ini dapat mengurangkan simpanan lemak dan membentuk bahagian-bahagian ini.

Cara:

Sebarkan kaki anda di paras bahu dan letakkan jari kaki di belakang kepala anda. Bangkit dan turunkan badan anda dengan menolak pinggul ke belakang sambil menekuk lutut. Lakukan pergerakan ini 10-15 kali.

3. Pushup

Latihan ini akan mengurangkan lemak atau lembik pada lengan anda dan membantu menguatkan bahu kerana pushup dapat melatih otot lengan, bahu, dan perut anda sebagai penstabil.

Cara:

Posisikan badan anda seperti perut dan letakkan tangan anda di atas tikar. Jangan lupa untuk meluruskan pergelangan tangan dengan bahu. Jangan menekan leher anda terlalu banyak atau menegangkannya, kerana ini boleh menyebabkan sakit leher dan membuat otot perut anda kencang. Bengkokkan siku kemudian turun dan angkat dada ke arah tikar / lantai. Lakukan pergerakan ini hingga 10-20 kali.

4. Pendaki gunung

Tidak mempunyai masa untuk bersenam? Pergerakan senaman ini sangat sesuai dilakukan di rumah apabila anda mempunyai sedikit masa lapang. Pendaki Gunung adalah pergerakan kardio yang bermanfaat untuk jantung yang sihat. Di samping itu, sangat berkesan untuk membakar kalori dalam masa yang singkat.

Cara:

Posisikan diri anda seolah-olah anda akan melakukan pushup dan meluruskan badan anda, bermula dari bahu hingga kaki anda. Angkat lutut ke dada, seolah-olah anda sedang berlari. Lakukan selama 5-10 kali.

5. Berlari di tempat

Malas untuk berjoging atau berlari sendiri? Tidak ada treadmill di rumah. Anda boleh mencuba alternatif lain, iaitu berlari di tempat. Tanpa memerlukan tutorial, anda akan tahu bagaimana menjalankan tanpa bergerak ke sana kemari. Lakukan pergerakan ini selama 15-30 saat.

Tidak sukar, betul, melakukan semua latihan ini di rumah? Ayuh, mulailah bersenam mulai sekarang.

Recent Posts