Penyakit Kulit Berjangkit: Jenis yang Sering Berlaku di Indonesia

Penyakit kulit adalah salah satu penyakit yang sering berlaku pada orang. Terpecah menjadi penyakit berjangkit dan tidak berjangkit, penyakit kulit berjangkit lebih sering terjadi di masyarakat Indonesia.

Penyebab penyakit ini biasanya adalah jangkitan jamur, virus, dan bakteria yang dapat disebarkan melalui kontak langsung dengan kulit, udara, atau penggunaan barang bersama. Apakah jenis penyakit ini?

Jenis penyakit kulit berjangkit yang perlu diperhatikan

Jangan memandang rendah gejala yang muncul di kulit anda. Gejala ini boleh menjadi ciri penyakit kulit berjangkit berikut.

1. Herpes Simplex

Herpes adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan dengan virus herpes simplex (HSV). Ciri utama yang menandakan herpes adalah kemunculan lepuh atau lepuh pada kulit, terutama di kawasan mulut atau kemaluan.

Berdasarkan kawasan jangkitan, penyakit ini terbahagi kepada herpes simplex type 1 (HSV-1) dan herpes simplex type 2 (HSV-2).

HSV-1 menyerang kawasan sekitar mulut dan dikenali sebagai herpes oral atau luka sejuk. Penyakit kulit berjangkit ini dapat disebarkan dari mencium, berkongsi berus gigi dan peralatan makan, atau aktiviti lain yang membolehkan cecair dari mulut penderita masuk ke dalam badan anda.

Sementara itu, HSV-2 biasanya menjangkiti kawasan sekitar alat kelamin atau rektum, jadi ia dikenali sebagai herpes genital. Penyakit ini boleh menular melalui hubungan seksual dengan orang dengan herpes atau dari ibu dengan herpes kepada anak yang dilahirkan.

Virus herpes akan terus kekal di dalam badan setelah dijangkiti. Dengan kata lain, penyakit kulit ini tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala.

Gejala dan lepuh biasanya muncul ketika anda mengalami seperti keletihan, kesakitan, tekanan, haid, atau ketika sistem imun anda lemah.

2. Cacar air

Cacar air adalah penyakit kulit berjangkit yang disebabkan oleh virus varicella zoster. Sebelum vaksin cacar air diciptakan, penyakit kulit yang mudah menular ini boleh membawa maut.

Perkembangan vaksin cacar air hingga kini berjaya mengurangkan kejadian tersebut, walaupun sejumlah kes cacar air selalu menimpa anak-anak setiap tahun.

Cacar air dicirikan oleh ruam gatal yang dapat muncul di wajah, kulit kepala, atau di seluruh badan dan disertai dengan bintik-bintik merah jambu. Bintik-bintik ini kemudiannya akan berubah menjadi lepuh kecil atau lepuh berisi air yang boleh merebak ke seluruh badan.

Penyebaran cacar air boleh berlaku dari penghidapnya kepada orang di sekelilingnya dengan pelbagai cara. Virus ini dapat disebarkan melalui kontak kulit ke kulit, dari air liur atau lendir orang yang dijangkiti, atau melalui tetesan udara dari seseorang yang batuk atau bersin.

Walaupun boleh menyerang sesiapa sahaja, penyakit kulit ini yang berlangsung selama 5-10 hari dapat menular dengan lebih mudah kepada kanak-kanak dan orang-orang dari kumpulan rentan seperti bayi baru lahir, orang yang belum diberi vaksin, dan orang yang sistem kekebalannya lemah.

3. Api cacar atau cacar

Sama seperti cacar air, cacar air aka herpes zoster pada orang dewasa juga disebabkan oleh virus yang disebut varicella-zoster. Orang yang menderita cacar air dapat menghidupkan kembali virus ketika sistem kekebalan tubuh mereka terganggu, di bawah tekanan yang teruk, atau ketika mereka berusia lebih dari 50 tahun.

Ini boleh berlaku kerana apabila anda menghidap cacar air dan pulih, ada kemungkinan virus itu tidak hilang sepenuhnya dari badan. Virus ini hanya tinggal di sistem saraf untuk waktu yang lama sehingga akhirnya diaktifkan semula dan kemudian bergerak ke sel-sel kulit sehingga menyebabkan penyakit dalam bentuk herpes zoster.

Cacar air dapat disebarkan kepada orang yang belum menerima vaksin cacar air. Penularan boleh berlaku melalui sentuhan kulit dengan luka terbuka sirap.

Walau bagaimanapun, penyakit berjangkit ini bukan cacar, tetapi masih cacar air. Risiko penyebaran dikurangkan apabila lepuh ini ditutup, dan tidak menular lagi setelah luka kering sepenuhnya.

Gejala kayap bermula dengan munculnya serangkaian bintik merah di satu sisi badan atau wajah disertai dengan rasa sakit atau sensasi terbakar. Gejala lain termasuk sensasi kesemutan di bawah kulit, sakit perut, demam, menggigil, dan sakit kepala.

4. Kudis

Berbeza dengan penyakit kulit berjangkit lain yang berlaku akibat jangkitan, kudis sebenarnya disebabkan oleh tungau kecil yang disebut Sarcoptes scabei . Parasit ini menyebar di lapisan luar kulit, kemudian masuk ke dalamnya dan bertelur di sana, menyebabkan ruam dan gatal.

Kudis boleh muncul di antara jari, di sekitar pinggang atau butang perut, di lutut, atau di punggung. Penyakit kulit ini sangat mudah disebarkan melalui hubungan fizikal antara kulit yang sangat dekat dan melalui pakaian, tuala, atau sabun yang digunakan bersama.

Itulah sebabnya jika seseorang mempunyai kudis, maka seluruh keluarga juga mesti mendapatkan rawatan.

Gejala kudis biasanya tidak muncul sebaik sahaja anda dijangkiti. Selepas empat hingga enam minggu, kulit anda akan mula bertindak balas dengan sejumlah gejala.

Di antara simptom ini adalah gatal yang teruk, terutamanya pada waktu malam, ruam menyerupai jerawat, kulit bersisik atau lepuh, dan luka akibat menggaru terlalu banyak.

5. Kurap

Kurap adalah penyakit kulit berjangkit yang disebabkan oleh kulat. Penyakit ini boleh menyerang kulit badan, kepala, kuku, kaki, dan juga bahagian organ intim.

Kulat yang menyebabkan kurap tumbuh subur di kawasan badan yang panas dan lembap. Oleh itu, anda lebih berisiko mengalami penyakit ini sekiranya tidak berhati-hati dalam menjaga kebersihan kulit.

Kurap boleh disebarkan melalui sentuhan kulit ke kulit. Risiko jangkitan lebih tinggi apabila anda berkongsi barang-barang yang tercemar seperti aksesori rambut, pakaian, atau tuala.

Penyakit yang dikenali sebagai kurap ia juga boleh berpindah dari haiwan ke manusia. Bagi anda yang mempunyai haiwan kesayangan, bawa mereka ke doktor untuk pemeriksaan berkala untuk mengurangkan risikonya.

Orang yang mengalami kurap biasanya mempunyai tompok-tompok merah pada kulitnya. Tompok-tompok ini akan kelihatan bulat, tampak terangkat dibandingkan dengan permukaan kulit di sekitarnya, dan mempunyai tepi kasar. Sekiranya ia muncul di kulit kepala, anda mungkin melihat tompok-tompok bersisik dan rambut gugur di kawasan itu.

6. Ketuat

Menurut American Academy of Dermatology Association, ketuat adalah pertumbuhan kulit yang berlebihan yang disebabkan oleh jangkitan virus pada lapisan atas kulit.

Pertumbuhan ketuat boleh berlaku pada jari, telapak kaki, dan juga kawasan kulit yang sering dicukur. Virus yang menyebabkan ketuat ini dikenali sebagai papillomavirus manusia (HPV).

HPV dapat disebarkan melalui hubungan langsung antara kulit yang sihat dan kulit orang yang dijangkiti. Anda bahkan boleh mengembangkan ketuat setelah menyentuh objek yang digunakan oleh penderita, misalnya, setelah mengendalikan tuala bekas. Inilah sebabnya mengapa ketuat adalah salah satu penyakit kulit yang paling berjangkit.

Bahaya ketuat tidak berhenti di situ. Selain bahagian badan yang disebutkan sebelumnya, HPV juga dapat menyerang alat kelamin dan disebarkan melalui hubungan seksual. Oleh itu, penyakit ini juga diklasifikasikan sebagai jangkitan kelamin.

Sistem kekebalan tubuh anda sebenarnya cukup kuat untuk melawan jangkitan HPV sehingga tidak semua orang yang terdedah kepada virus ini akan mengalami ketuat.

Walau bagaimanapun, sistem kekebalan tubuh boleh lemah kerana penyakit, ubat-ubatan, atau keadaan lain. Anda juga lebih mudah terkena penyakit ini sekiranya anda pernah menghidap penyakit kulit kronik.

7. Impetigo

Impetigo adalah jangkitan kulit yang biasa dan disebabkan oleh bakteria tertentu yang terdapat di persekitaran, terutama pakaian, tuala, tempat tidur, dan peralatan harian. Bakteria yang menyebabkan impetigo berkembang di tempat yang panas dan lembap.

Apabila gejala awal muncul, orang yang mengalami impetigo akan merasa gatal sehingga mereka menggaru dan merosakkan permukaan kulit mereka. Ini akan memudahkan bakteria memasuki kulit.

Luka yang disebabkan oleh impetigo boleh berupa lepuh di sekitar mulut (bullae) atau kudis kering (kerak). Dalam kes yang teruk, penyakit ini dapat menyerang bahagian kulit yang lebih dalam.

Impetigo tergolong dalam kumpulan penyakit kulit yang sangat berjangkit. Penyebaran bakteria boleh berlaku melalui hubungan kulit ke kulit dengan pesakit, masuk ke kulit melalui luka, atau gigitan serangga. Risiko penularan lebih tinggi jika anda tinggal di persekitaran yang sesak.

Di samping itu, terdapat sejumlah faktor lain yang dapat meningkatkan risiko terkena impetigo. Contohnya, kanak-kanak berumur antara 2-5 tahun, cuaca lembap dan hangat, dan sukan yang melibatkan hubungan kulit ke kulit seperti gusti atau seni mempertahankan diri.

Orang yang menghidap diabetes atau mempunyai sistem imun yang lemah juga lebih berisiko menghidap keadaan ini.

8. Jangkitan ragi yis

Tubuh manusia pada dasarnya tidak sepenuhnya bersih dari bakteria dan kulat. Cendawan ragi suka Candida adalah salah satu jenis organisma yang secara semula jadi terdapat di dalam badan anda.

Namun, pertumbuhan ragi yang tidak terkawal boleh menyebabkan jangkitan dan menyebabkan penyakit kulit.

Sebilangan besar kes jangkitan yis pada umumnya menyerang kawasan genital. Pada lelaki, jangkitan biasanya berlaku di kepala zakar. Sementara pada wanita, jamur ragi dapat berkembang di bahagian luar faraj atau disebut vulva.

Selain dua kawasan ini, kulat ragi juga boleh menjangkiti bahagian badan lain yang mempunyai lipatan kulit seperti ketiak dan bahagian bawah payudara.

Ciri utama yang menandakan jangkitan yis adalah keradangan pada kulit. Selain itu, anda mungkin juga mengalami gejala berikut.

 • Kemunculan ruam atau lebam menyerupai jerawat.
 • Gatal-gatal pada kulit.
 • Sensasi terbakar pada alat kelamin, terutamanya semasa hubungan seksual atau kencing.
 • Faraj kelihatan merah dan bengkak.
 • Sakit di kawasan yang dijangkiti.
 • Pelepasan yang jelas, putih, atau kekuningan dari alat kelamin.

Penyakit kulit yang disebabkan oleh jamur ragi dapat menular melalui hubungan seksual.

Walaupun boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita. Ini benar terutamanya jika anda mempunyai hormon estrogen yang tinggi, minum antibiotik secara berkala, menghidap diabetes, atau mempunyai sistem imun yang lemah.

Kenali struktur kulit manusia, termasuk jenis dan fungsinya

Petua untuk mencegah penyebaran penyakit kulit

Penyakit kulit berjangkit berbeza dengan penyakit kulit autoimun yang dipicu oleh gangguan sistem imun sehingga tidak dapat dicegah. Faktor penyebabnya berasal dari jangkitan bakteria, virus, kulat, atau parasit di persekitarannya.

Oleh kerana itu, anda masih boleh berusaha mencegahnya daripada dijangkiti. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan.

 • Basuh tangan anda dengan sabun, terutamanya selepas melakukan aktiviti.
 • Bersihkan peralatan awam sebelum digunakan. Contohnya, semasa anda ingin menggunakan peralatan di pusat kecergasan, gunakan alat makan di restoran dan sebagainya.
 • Cuba jangan bersentuhan langsung dengan kulit penghidapnya.
 • Elakkan kebiasaan berkongsi barang dengan orang lain. Item yang dimaksudkan termasuk pakaian, selimut, sikat gigi, sikat, perhiasan rambut, dan lain-lain.
 • Elakkan kebiasaan berkongsi gelas dan alat makan dengan orang lain.
 • Kekalkan sistem imun yang sihat dengan makan makanan berkhasiat seimbang, cukup tidur, dan minum air secukupnya.
 • Mengehadkan, bahkan menghindari aktiviti yang boleh menyebabkan tekanan fizikal dan mental yang berlebihan.

Beberapa jenis penyakit kulit juga dapat dicegah melalui vaksinasi, seperti cacar air. Pastikan bahawa anda dan semua ahli keluarga anda telah menerima vaksinasi yang diperlukan untuk mencegah penyakit ini.

Vaksin kini banyak terdapat dan boleh diperoleh tanpa perlu mengeluarkan banyak wang.

Beberapa jenis pekerjaan mungkin memerlukan anda kerap berinteraksi dengan orang yang mempunyai penyakit kulit. Atau, anda kadang-kadang merasa bimbang untuk mengalami gejala keadaan kulit seperti di atas.

Sekiranya demikian, tidak ada salahnya segera berjumpa doktor kulit. Pemeriksaan menyeluruh akan membantu anda mendapatkan rawatan yang tepat dan mencegah penularan kepada orang lain.

Recent Posts