3 Ubat Ketuat Genital yang Boleh Anda Gunakan di Rumah

Ketuat genital adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh Papillomavirus manusia (HPV). Ketuat genital dapat diubati, walaupun virus masih terdapat di dalam badan. Rawatan untuk ketuat kelamin boleh menggunakan ubat topikal yang digunakan pada kulit seperti salap, krim atau gel. Ubat ketuat genital umumnya tersedia dengan preskripsi dari doktor dan anda boleh gunakan di rumah.

Ubat ketuat genital yang boleh digunakan di rumah

Walaupun boleh digunakan di rumah, anda tidak boleh membeli ketuat alat kelamin di farmasi atau kedai ubat lain.

Anda mungkin ingin merawat ketuat kelamin untuk mengurangkan atau menghilangkan simptom dengan membeli ubat bebas tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Tetapi malangnya, ia tidak boleh. Ubat ketuat genital tidak tersedia di kaunter, semua ubat ketuat genital memerlukan preskripsi dari doktor.

Doktor anda akan memberi ubat yang sesuai untuk anda dan tahap keparahan yang anda alami.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat yang boleh digunakan di rumah atau yang memerlukan bantuan perubatan untuk menggunakannya.

Anda juga tidak boleh menggunakan rawatan ubat bebas ketuat tangan untuk digunakan pada ketuat kelamin. Ketuat kelamin dan tangan disebabkan oleh pelbagai jenis HPV.

Menggunakan rawatan yang tidak sesuai akan lebih memudaratkan alat kelamin anda.

Berikut adalah pilihan ketuat alat kelamin yang boleh digunakan di rumah, seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

1. Podofilox (Condylox)

Podofilox adalah ubat ketuat genital yang bertujuan untuk memusnahkan ketuat. Walaupun begitu salap ini selamat dan senang digunakan.

Podofilox terdiri daripada dua bentuk, iaitu dalam bentuk larutan dan gel. Penyelesaian Podofilox harus disapu dengan kapas di kutil, sementara gel podofilox digunakan dengan jari.

Ubat ini digunakan dua kali sehari, setiap pagi dan petang selama tiga hari, diikuti empat hari tanpa rawatan. Sekiranya ketuat tidak hilang, kitaran ini boleh diulang hingga empat kali (selama 4 minggu).

Luas kutil yang dirawat dengan podofilox tidak boleh melebihi 10 sentimeter dan jumlah isipadu terhad kepada 0.5 mililiter sehari.

Untuk mengetahui apa dos atau dos yang selamat untuk anda, anda harus membincangkannya dengan doktor anda.

Podofilox tidak digalakkan untuk digunakan pada ketuat dalaman dan digunakan di kawasan yang luas.

Kesan sampingan yang mungkin timbul dari ubat ketuat genital ini adalah sakit dengan intensiti ringan dan sederhana dan kerengsaan di kawasan yang dirawat.

Elakkan terkena mata, jika ini segera bilas dengan air bersih dan berjumpa doktor.

2. Sinecatechin (Veregen)

Sinecatechin digunakan untuk merawat ketuat kelamin di bahagian luar, dalam atau sekitar dubur. Salap ini mengandungi ekstrak teh hijau yang kaya dengan katekin.

Salap ini harus disapu tiga kali sehari menggunakan jari. Sapukan salap kira-kira 0.5 sentimeter pada setiap kulit.

Ketuat alat kelamin tidak boleh digunakan lebih dari 16 minggu. Salap ini tidak digalakkan dicuci setelah disapu pada kulit.

Selagi salap masih di kulit, elakkan hubungan seksual, baik alat kelamin, dubur, atau oral kerana boleh melemahkan ketahanan kondom lelaki dan wanita.

Ubat ini untuk ketuat genital tidak disyorkan untuk orang dengan HIV, orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, dan orang dengan herpes genital kerana keselamatan dan keberkesanannya belum terbukti.

Kesan sampingan yang sering muncul biasanya ringan, seperti kulit kemerahan, gatal, terbakar, sakit.

3. Imiquimod (Aldara)

Imiquimod adalah krim yang digunakan untuk meningkatkan kemampuan sistem imun untuk melawan ketuat alat kelamin.

Krim ini tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun kecuali jika diarahkan oleh doktor

Krim ini digunakan tiga kali seminggu sebelum tidur dan berterusan sehingga ketuat benar-benar jelas, atau kira-kira 16 minggu.

Biarkan krim kekal di kulit anda selama lapan jam selepas permohonan, selepas itu krim mesti dibasuh dengan sabun dan air.

Semasa duduk, elakkan menutup kulit berkrim dengan pembalut atau penutup kalis air yang lain. Selepas menggunakan ubat, anda harus mengelakkan daripada terkena air.

Elakkan hubungan seksual jika anda masih menggunakan krim ini, kerana ia dapat mengurangkan daya tahan kondom lelaki dan wanita.

Di samping itu, krim ini mempunyai peluang untuk merengsakan kulit pasangan anda.

Kesan sampingan yang sering timbul dari krim ini adalah kemerahan pada kulit, sakit badan, sensasi gatal dan terbakar, lepuh, dan ruam pada kulit.

Kesan sampingan lain adalah sakit di beberapa bahagian badan, batuk, dan merasa letih.

Perkara yang perlu diingat semasa menggunakan ketuat genital

Sebelum menggunakan ubat ketuat kemaluan di kawasan yang terkena, basuh tangan dan kawasan yang akan dirawat dengan sabun dan air, dan keringkan sehingga bersih. Begitu juga, setelah selesai merawatnya.

Gunakan ketuat kemaluan seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan melebihi dos atau gunakan ubat untuk jangka masa yang lebih lama dan lebih kerap daripada yang disyorkan.

Ini tidak akan membuat ketuat kelamin sembuh lebih cepat, sebenarnya boleh menyebabkan reaksi kulit yang lebih teruk.

Rawatan ini tidak menyakitkan tetapi kadang-kadang boleh menyebabkan kesakitan dan kerengsaan sehingga dua hari.

Sekiranya anda merasa tidak selesa dengan ini, anda boleh mengambil ubat penahan sakit di kaunter, seperti ibuprofen atau paracetamol.

Sebilangan orang yang mengalami kesakitan selepas rawatan, boleh mandi air suam. Setelah mandi, pastikan kawasan yang terkena kutil benar-benar dikeringkan.

Anda tidak dibenarkan menggunakan minyak mandi, sabun, atau krim, sehingga rawatan selesai.

Semua ubat yang disebutkan di atas, belum terbukti selamat digunakan semasa kehamilan. Sekiranya anda mempunyai ketuat kemaluan semasa hamil, anda harus memberitahu doktor anda, supaya doktor dapat memberikan rawatan yang tepat untuk anda.

Recent Posts